MZOS stoji pri odluci: Ples se dodatno boduje, ali informatika ne

(Srednja.hr) Učenici koji su pobijedili na državnom natjecanju iz informatike ili astronomije te njihovi roditelji nezadovoljni su jer ne dobivaju nikakve dodatne bodove za upis u srednje škole. Međutim, netko tko je ostvario značajnije sportske uspjehe ostvaruje pravo na dodatne bodove. Među onima koji su nezadovoljni odabirom važnih predmeta za upise u škole je i ravnatelj XV. gimnazije Zagreb Josip Harcet koji smatra da bi informatika trebala biti bitna za upis u MIOC. Međutim, na naš upit Ministarstvo je poslalo priopćenje u kojemu objašnjavaju zašto će učenici nagrađeni Oscarom znanja iz informatike i astronomije ostati bez bodova.

Osnovnoškolci koji su nagrađeni Oscarom znanja za područje informatike i astronomije ili su pobijedili na državnom natjecanju neće dobiti dodatne bodove prilikom upisa u srednje škole. Roditelji, učenici, ali i pojedini profesori nezadovoljni su novim načinom računanja bodova prilikom upisa, kao i dodatnim bodovanjem. Iz MZOS-a su, pak, odgovorili kako je Odluka o elementima i kriterijima za upis kandidata u I. razred srednje škole u školskoj godini 2013./2014 donesena u siječnju nakon javne rasprave te da je novi način bodovanja pravedniji od prethodnih.

Natjecanja iz informatike ili astronomije ni prethodnih godina se nisu bodovala

Ministarstvo je moralo ići u reviziju dosadašnjeg modela kriterija upisa u srednje škole jer su se prethodnih godina roditelji i učenic žalili na njihovu nejasnoću. Stoga ističu kako je ministar Jovanović po prvi put u povijesti Nacrt odluke stavio na javnu raspravu želeći čuti glas zainteresirane javnosti s ciljem izrade što kvalitetnije i pravednije odluke.

Nakon opširne rasprave na kojoj je pristiglo 787 prijedloga i primjedbi, Ministarstvo je većinu prijedloga uvrstilo u konačnu odluku donesenu 22. siječnja.

– Napominjemo da se ni prethodnih godina uspjeh na natjecanjima iz izbornih predmeta kao što su vjeronauk, astronomija, informatika, drugi strani jezik itd. nije mogao vrednovati za upis. Ako su to neke škole radile, radile su to na svoju ruku i mimo odluka o kriterijima i elementima za izbor kandidata za upis u srednje škole. Budući su putem elektroničkih upisa ovogodišnji kriteriji javni, jasni te jednaki za sve škole i djecu, takvi slučajevi više nisu mogući, naveli su u priopćenju iz MZOS-a.

MZOS: ‘Sigurni smo da će se gotovo svi učenici upisati u programe koje žele’

Unatoč negodovanjima roditelja i učenika, iz Ministarstva tvrde kako su sigurni da je novi način vrednovanja pravedniji model te da će se gotovo svi učenici upisati u programe koje žele.

– Na popisu izuzetno značajnih predmeta za upis koji je sastavila Agencija za strukovno obrazovanje se nalaze samo obvezni nastavni predmeti iz osnovne škole koji u sebi sadrže bitne nastavne sadržaje za uspješno praćenje i svladavanje upisanog programa.

Iako će po novim kriterijima za upise u srednje škole učenici koji su u 7. i 8. razredu iz predmeta posebno značajnih za nastavak školovanja bili državni ili međunarodni prvaci moći izravno upisati programe koje žele, državni prvaci iz informatike i astronomije nemaju to pravo.

Ravatelj XV. gimnazije u Zagrebu nije zadovoljan bodovanjem
Zagrebački MIOC (Matematičko-informatički obrazovni centar) nije dobio autonomiju izbora predmeta ili dodatnih bodova za upis učenika. Prema riječima ravnatelja Josipa Harceta, cijela škola je bazirana na tradiciji MIOC-a, što znači da su matematika i informatika jako važni predmeti. No, novim načinom bodovanja može se dogoditi da učenici koji su pobijedili na državnom natjecanju iz informatike ne upišu XV. gimnaziju samo zato jer imaju zaključenu četvorku iz, na primjer, tjelesne i zdravstvene kulture.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!