Državni prvaci, a neće dobiti niti jedan dodatni bod za upis u srednju

(Jutarnji list) To što je državni pobjednik u natjecanju iz informatike, talentiranom Robertu Beniću, vlasniku čak 11 što nacionalnih, što međunarodnih medalja koje je dobio na natjecanjima, ipak neće donijeti niti jedan dodatni bod za upis u srednju školu. Ni njemu ni drugim njegovim kolegama koji se mogu pohvaliti Oscarima za znanja iz informatike. Jer, dodatne bodove dobivaju samo učenici koji na natjecanjima osvoje prva tri mjesta iz matematike, hrvatskog jezika, prvog stranog jezika te tri nastavna predmeta posebno važna za upis u određenu školu. Pa tako, žele li upisati matematičku gimnaziju, informatika se čak ni tamo ne računa među ta, kako u odluci Ministarstva stoji, “tri nastavna predmeta posebno važna za upis”.

Ravnatelj uputio dopis

Ravnatelj XV. gimnazije, Josip Harcet, uputio je dopis Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta tražeći da se ta nelogičnost uzme u obzir i ispravi, no nije, kaže, nikada dobio odgovor.

Aktualnu je praksu prokomentirao Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje. “Ministarstvo je mijenjalo kriterije za upis u srednje škole, izbačene su neke kategorije koje su stvarale hiperinflaciju dodatnih bodova. Poznato je da su bili nezadovoljni superodlikaši, dakle učenici koji imaju 5,0, ali ne idu po natjecanjima i tako nemaju nikakvih dodatnih bodova pri upisu, a s druge strane učenici koji nemaju 5,0 mogu na temelju tih dodatnih bodova s natjecanja ostvariti veći broj bodova u odnosu na svoje kolege koji u školi postižu bolje ocjene. Informatičari koji su osvojili prva mjesta, istina, po ovom pravilu nemaju dodatne bodove, ali to su ionako najčešće odlični učenici koji na temelju svog uspjeha gotovo uvijek postižu maksimalan broj bodova…”

No, što je s onima koji su nadareni informatičari, na najtecanjima pokazuju superodlična znanja iz nekog predmeta i zasluženo osvajaju medalje, a eto nisu superodlikaši?

Zašto ih ne stimulirati i nagraditi dodatnim bodom kad već dodatne bodove dobivaju i djeca koja nisu samo vrhunski sportaši I., II., III. i IV. kategorije nego i daroviti sportaši V. i VI. kategorije.

Javna rasprava je prošla

Nije upitno da treba nagraditi sportske uspjehe, ali zašto ne nagraditi i one intelektualne? I dok informatičari i nagrađeni za astronomiju nemaju dodatne bodove, dobivaju ih učenici koji su, primjerice, završili četiri godine plesne škole . “Informatika je izborni predmet, astronomija izvannastavna aktivnost. Tango je aktivnost u okviru glazbene škole, što također ima svoju težinu”, kaže Filipović.

“Jedan je učenik izjavio da nije zadovoljan zato što nema dodatne bodove iz informatike, pa će sada morati učiti druge predmete da bi imao dovoljno bodova za upis. Pa što to govori?”, zdvaja Filipović i dodaje:

“Osim toga, pravilnik o dodatnom ocjenjivanju bio je u javnoj raspravi i oni koji imaju primjedbe trebali su tada o tome govoriti. No, ako se pokaže da su neki nepravedno zaobiđeni vjerujem da se to može mijenjati sljedećih godina.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!