Postignut dogovor, nema štrajka! Jovanović poručio maturantima: Želim vam sreću na maturi!

(Index.hr) Sindikati državnih i javnih službi postigli su dogovor s Vladom u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava te se odgađa za sutra najavljeni generalni štrajk. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović po izlasku s pregovora izjavio je: “Dragi maturanti, želim vam svu sreću na državnoj maturi, štrajka neće biti, Vlada i sindikati postigli su dogovor”.

Detalje sporazuma otkrili su Mirando Mrsić i Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama. Nakon što BDP tri uzastopna kvartala bude bilježio rast, a pod uvjetom da deficit državnog proračuna bude manji od tri posto, Vlada i sindikati naći će se na pregovorima o modalitetu podizanja koeficijenata na plaće za radnike u javnom sektoru.

Sindikati su se, podsjećamo, pobunili protiv rezanja plaće za tri posto, te štednje na dodatnim pravima poput božićnice, regresa ili cipelarine.

Raskol među sindikatima

Vlada je sindikatima i ranije ponudila da im se na plaću vrati oduzetih 3 posto kada BDP dođe na razinu iz 2008. godine. Protiv toga se pobunio Željko Stipić, šef Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu “Preporod”.

“Mi to nećemo potpisati jer ‘Preporod nije na prodaju i s njime se ne može trgovati. To je futuristički sporazum kojim se sada ne nudi ništa, nego u budućnosti i tako se kupuje socijalni mir. Radi se o odgođenom sindikalizmu, a u tu je matricu, koju je stvorio Vilim Ribić zajedno s Jadrankom Kosor i Ivom Sanaderom sada upao i ministar Mirando Mrsić”, kaže Stipić.

Ribić opleo po Stipiću

Vilim Ribić poslao je medijima priopćenje u kojemu je napao svog kolegu Željka Stipića. Ribić, inače, danas nije bio u Vladi na sastanku na kojem je postignut sporazm sa sindikatima. Navodno se nije mogao pojaviti zbog ranije dogovorenih obaveza.

“Željko Stipić je upravo objavio medijima da on neće ništa potpisati s Vladom a da će to potpisati sindikati koji su u štrajku. Kao, potpisat će i Ribić koji je navodni autor odgođenog sindikalizma zajedno sa Sanaderom i Kosor. Nesuvisla fraza o odgođenom sindikalizmu može samo nastati u glavi sindikalnih i Vladinih diletanata koji o poslu za koji primaju velike plaće ništa ne znaju. Upravo su u Sloveniji potpisali ugovor kojim se Vlada obavezuje za godinu i pol dana vratiti smanjenje plaća od 3%. Odgođeni sindikalizam.”, poručuje Ribić te dodaje: “To rade u svim zemljama svijeta kada Vlade imaju proračunske teškoće i kada smanjuju prava ljudima, a s druge strane kada sindikati ne pristaju na trajno smanjenje prava. To je način da se postigne kompromis. Drugi način je da se ponude neke kompenzacije.”

“Željko Stipić nije najavio štrajk, ali je pri tome najradikalniji. On izbjegava štrajk, iako mu je na referendum izašlo 70% članova od kojih se 68% izjasnilo za štrajk. On ne poštuje volju demokratske većine u svome sindikatu. Neće u štrajk, a neće niti potpisivati nikakve sporazume. On zna da će za njega drugi ići u štrajk i da će drugi potpisvati sporazume. Drugi će preuzimati odgovornost, a on će sjediti u zasjedi i napadati što god oni naprave. To je već godinama sindikalizam iz busije.”, piše Ribić.

“U vrijeme priprema štrajka nije zajedno s nama htio obilaziti povjerenike, kritizirao je naše akcije radi toga što je „jedino smisleno rušiti vlast“ a ne tražiti plaće. To su njegove izjave pred desetak svjedoka. Naš cilj nije rušenje vlasti već plaće naših članova. Sindikat znanosti, a u njegovo ime Ribić, potpisat će sve što bude dobro za njegove članove, a logikom postupka, i za članove Stipićeva sindikata, za koje on nikada ništa nije izborio. Što se može argumentirano dokazati. Ne bude li Sporazum s Vladom dobar neće ga potpisati.”, stoji u Ribićevom priopćenju.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!