Državna matura: Odgađa se ispit iz hrvatskog jezika

Zbo pogreške pri dijeljenju ispita u tri škole u Hrvatskoj, sutrašnji ispit iz Hrvatskog jezika odgađa se za petak! Ispit iz grčkog, koji je trebao biti u utorak, pomiče se na 11. lipnja.

Prenosimo službenu obavijest Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Obavještavamo sve pristupnike da se drugi dio ispita iz Hrvatskoga jezika (test), planiran za provedbu 28. svibnja u 9.00 sati, neće održati u navedeno vrijeme.

Do promjene datuma održavanja ispita došlo je uslijed pogreške ispitnih koordinatora u V. gimnaziji Vladimira Nazora u Splitu, Srednjoj školi Pavla Rittera Vitezovića u Senju i Gimnaziji Antuna Gustava Matoša u Đakovu gdje su učenicima, umjesto ispitnih materijala za prvi dio ispita (esej), podijeljeni ispitni materijali za drugi dio ispita (test) čime je narušena tajnost ispitnih materijala za sutrašnji ispit iz Hrvatskoga jezika i dovedena u pitanje regularnost toga dijela ispita državne mature.

Sukladno ovlastima propisanim Pravilnikom o polaganju državne mature v. d. ravnateljica Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Alenka Buntić Rogić donijela je odluku o novome vremenu održavanja drugoga dijela ispita.

Ispit će se održati 31. svibnja 2013. u 14.00 sati.

Molimo sve pristupnike da budu na ispitnim mjestima najkasnije 30 minuta prije početka pisanja ispita.

Ispit iz Grčkoga jezika, koji je prema kalendaru provedbe trebao biti proveden 31. svibnja u 14.00 sati, održat će se 11. lipnja u 14.00 sati.

5 Comments

    1. Normalno da ih nije moglo biti(komentara), jer nakon što smo jučerašnje prijepodne proveli dežurajući dok su naši maturanti pisali ogled( koji neki vole zvati esej)iz hrvatskog jezika, potom odmah na nastavu da bi nas satničari po dolasku u kuću kasno navečer obavijestili da ćemo imati nastavu s jučerašnjom popodnevnom smjenom po izvanrednom rasporedu, “da ne propadne dan”. Neću spomenuti odradu petka, 31. svibnja još tijekom travnja(subotom) na zahtjev Vijeća roditelja. Putem do kuće naslušah se komentara tipa “što sve ovi profesori neće učiniti da bi se iskalili zbog malih plaća na djeci, nek’ budu sretni što imaju plaću”, “to je tihi štrajk kao stjuardese”,”što sve neće učiniti da smjene ministra” itd., prebacim se na radio, a tamo u radijskim emisijama identična stvar.Uvijek smo mi krivi za sve. Vrli je gdin ministar već obišao 5. gimnaziju u Splitu, koordinatorica se posipa pepelom kao i više od dvadeset dežurnih nastavnika. Uz dužno poštovanje i vjeru na riječ potpuno mi nepoznatih osoba, cijela je stvar krajnje neobična – je li moguće da se identična greška dogodi u tri škole na suprotnim krajevima države, da baš nitko od dežurnih nastavnika i, u krajnjoj liniji, maturanata, ne zna koji se ispit, tj. dio ispita piše taj dan?Je li netko u NCVVO-u pomiješao omotnice i njihov sadržaj?Poznati po svojim “u zadnji čas” (“last minute”) obavjestima, naglim kadrovskim promjenama nakon nalaza Državne revizije, a neposredno pred početak ovogodišnje mature, možda je netko od njih glavni junak ove priče. U potrazi za dežurnim krivcem zaboravlja se da je predsjednik ispitnog povjerenstva uvijek ravnatelj i ta bi osoba morala biti suodgovorna te snositi najstrožu konsekvencu, trenutno razrješenje. A sljedeći bi, po zapovjednoj odgovornosti, morali biti sadašnja vršiteljica dužnosti ravnateljice NCVVO-a pa i ministar. No, ako se sam svojim postupcima i riječima ne smjeni, tj. ako ga predsjednik vlade na to ne natjera, teško da ćemo dočekati taj dan.

  1. Žao mi je kordinatora!
    Poznajem gđu iz V. a vjerojatno i ostalo dvoje koordinatora.
    Za spomenutu mogu reci da je temeljita i da mi nije jasno kako joj se potkrala ova greska, da li je stvar u rutini ili o necemu drugom.
    Mandat koordinatora bi trebao biti tri godine,ali vecini ravnatelja ne pada na um da dozvoli koordinatoru da odstupi, naime jedva sam uspjela u toj nakani i to tek kad sam o tome obavijestila pismeno sve moguce od Skolskog odbora do NCVVO.
    Posao koordinatora je izuzetno odgovoran i stresan, pa je ona satnica sto je ljudi dobivaju u zamjenu zaista smijesna.
    Ravantelji o tom poslu nemaju veze kao ni sami zamjenici koordinatora.

    Logično je da krivci snose posljedice, no nisu to samo koordinatori, zar ne?!

    1. Valjda nisam bio dovoljno jasan ,ali od trenutka objave vijesti teško mi je povjerovati da su koordinatori pomiješali ispite, a još mi je nevjerojatnije da nitko od dežurnih kolegica i kolega to nije primijetio i promptno reagirao. Sklon sam teoriji da je došlo do pogreške u pakiranju. Koordinatori su najizloženiji, danima prije, za vrijeme i po završetku ispita Državne mature radeći bez radnog vremena,smiješno plaćeni i k tome moraju podnositi naše negodovanje zbog činjenice da danima dežuramo pa potom idemo na nastavu,(također bez ikakvog honorara pa makar i riječi zahvale odgovornih). Ali, zar izravnu odgovornost ne bi trebali snositi oni koji su trebali omogućiti minimalne uvjete za provođenje DM – ravnatelji, trenutna v. d. ravnateljica NCVVO-a i ministar?

  2. Naizgled je neobično da su tako pogriješili, no događa se. Potpora koordinatorima koji su sad u žarištu pozornosti! (I tri put hura što su se riješili nemile obveze.) Višak obaveza koje su im natovarane na vrat mogle su prouzročiti pogrešku (jer već tjednima, možda i mjesecima imaju previše posla za koji dobivaju bijednu naknadu).
    Osim toga, ako su očekivali da su u kutiji materijali za pisanu provjeru koju provode toga dana, mogli su smatrati da ne moraju jako detaljno pregledavati materijale imajući povjerenja da im je poslano što treba, tim više što se oznaka “test” mogla odnositi i na materijale povezane s pisanjem eseja (tekst, pitanja). I provjera poznavanja lektirnoga djela sa zadatkom da oblikuju esej također je test (zapravo bolje bi bilo reći ispit ili pisana provjera). Pitanja u testu mogla su biti vrlo slična uputama za pisanje eseja i ne vidim zašto bi neki profesor kemije, fizike, povijesti koji provodi ispit morao razbijati glavu o tome je li to što u tom trenutku provodi jedno ili drugo. Zbrka je, dakle, mogla nastati zbog loše formulacije natpisa na kutijama.

    Nisu krivi ni ravnatelji škola. Dobili su kutije i proslijedili ih koordinatorima. Je li im tko rekao da tzv. esej nije ispit? Ili su im rekli da su je to prvi dio ispita?
    Nije kriva čak niti voditeljica NCVVO-a, koja je tek nedavno bačena u taj posao i koju je dočekala hrpetina posla, i to ne samo povezanih s hrvatskim jezikom.
    Posljedice treba snositi resorni ministar koji odgovara za funkcioniranje sustava, a to nije osigurao.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!