Za školsku godinu 2014/15. mijenja se 700 udžbenika, ali Vlada obećaje da će biti jeftiniji!

(Jutarnji list) Učenici osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj , njih oko pola milijuna, od školske godine 2014/2015. trebali bi učiti iz novih, modernijih udžbenika, a kako se planira i manji broj knjiga iz svakog predmeta, napokon bi i školske torbe trebale biti znatno lakše!

Cijene ostaju iste

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta , naime, odlučilo je nakon četiri godine, otkad su postojeći u upotrebi, mijenjati zastarjele udžbenike, koji su u prosjeku stari osam, a neki i 20 i više godina.

Rok do kojeg izdavači trebaju poslati nove udžbenike je 1. lipnja, a Ministarstvo je već sada zaprimilo i odobrilo više od 200 novih naslova. Do kraja tog roka očekuje se da će na adresu MZOS-a stići oko 700 novih udžbenika. Ako znamo da je sada na tržištu vrijednom oko 300 milijuna kuna u upotrebi oko 2000 udžbenika, to znači da će se mijenjati više od 30 posto naslova, što bi izdavačima trebalo donijeti 30-50 milijuna kuna više prihoda. Udžbenicima se, doznajemo, ne bi trebala mijenjati cijena.

– Udžbenici u upotrebi uglavnom su metodički previše zastarjeli. To su dovoljni razlozi da se krene u postupak njihove izmjene – poručili su iz Ministarstva.

Odluku većina roditelja neće dočekati s oduševljenjem jer će za djecu iduće godine morati kupovati nove komplete koji koštaju od nekoliko stotina do tisuću i pol kuna. Većina izdavača, pak, pozdravlja odluku.

Nova strategija

Međutim, postoje i kritičari koji kažu da je neracionalno mijenjati udžbenike dok još nije donesena strategija obrazovanja, a niti nacionalni i predmetni kurikulumi.

– Očekujemo da će školske torbe s novom generacijom udžbenika postati lakše, što znači da bi i sam trošak kompleta udžbenika bio manji. U cilju toga upravo se za javnu raspravu priprema Udžbenički standard i Pravilnik o obveznim udžbenicima i pripadajućim dopunskim nastavnim sredstvima. Kad je o novim kurikulumima riječ, na njima će se početi raditi tek po završetku strategije odgoja, obrazovanja i znanosti koja će, kako očekujemo, biti gotova do ulaska Hrvatske u EU – rekli su u Ministarstvu.

Pojednostavljeno, donošenje kurikuluma moglo bi potrajati još dvije, tri godine, a nakon toga bi izrada udžbenika trajala još godinu dana. Taj stav iznose i u izdavačkoj kući Profil, gdje također smatraju da su udžbenici zastarjeli i metodički u neskladu s modernim načinom poučavanja i standardima EU.

– Većina udžbenika zaslužuje promjene. Ako bismo čekali cjelokupnu reformu, učenici bi imali nove udžbenike tek za 15 do 20 godina – kaže Daniel Žderić, predsjednik Uprave Profila, koji napominje da oni već dvije godine rade na izmjeni udžbenika.

Matilda Bulić, direktorica školskog programa Školske knjige, napominje da nisu oni ti koji odlučuju o novim udžbenicima i da zakon dopušta da knjige budu u upotrebi i dulje od četiri godine.

– Nakladnicima koji žive od prodaje svojih izdanja uvijek je u interesu imati nove knjige, no o tome odlučuje MZOS. Podržavamo reformu i s nestrpljenjem očekujemo nacionalni i predmetne kurikulume, kada ćemo moći izraditi uistinu nove udžbenike – poručili su iz Školske knjige.

Ispravke u 87 knjiga

U međuvremenu, Ministarstvo je krenulo i s izmjenama netočnih faktografskih podataka u 87 udžbenika iz prirode i društva, povijesti i geografije.

1 Comment

  1. Tko će platiti 30 do 50 milijuna koje će nakladnici više zaraditi? MMF?

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!