Prijetnje i prijave zbog “Zdravstvenog odgoja”

Portalu se javila jedna učiteljica s pismom u kojemu opisuje odnos jednog roditelja vezan uz Zdravstveni odgoj. Pismo prenosimo u cijelosti.

Ne znam komu se obratiti, pa sam odlučila svoj slučaj iznijeti vama. Radi se o klevet i uvredi časti te prijavljivanju nastavnika Prosvjetnoj inspekciji za djelo koje nije počinjeno.

Nakon uvođenja zdravstvenog odgoja, roditelj, koji je član konzervativne vjerske zajednice koja djeluje u okvirima Katoličke crkve, ultimativno je zahtijevao da ja (kao učiteljica) pustim sa nastave njegovo dijete u vrijeme zdravstvenog odgoja i da mu za taj sat upišem neopravdane sate. To mi se nije svidjelo, ali sam tenzije pokušala ublažiti činjenicom da je u trećem i četvrtom razredu, zastupljenost po njemu spornih sadržaja, svega dva sata godišnje, pa da nema potrebe za takvim metodama.

Kako su tenzije u medijima rasle, tako je on pojačavao pritisak na mene. Počeo me verbalno vrijeđati i omalovažavati potcjenjujući mene i profesiju kojom se bavim. Prijetio mi je da će se pobrinuti da dobijem otkaz jer dijete podučavam suprotno svjetonazoru kojeg gaji i pod kojim odgaja svog sina. Citiram neke od njegovih izjava: „Vi ste nitko i ništa“, „Žao mi je što sam vas ikad upoznao“, „ Ja svom sinu govorim da nije ona kriva što je takva“, „Ja vas plaćam i pobrinut ću se da dobjete otkaz i da više nigdje ne radite“.

Na primanju roditelja, ustao se i rekao da on „nema što sa mnom razgovarati“ i napustio prostoriju.

Okidač je bila moja izjava na primanju roditelja da radim u državnoj školi u kojoj sam dužna slijediti naputke Ministarstva a ne Crkve, te da iz tog razloga neću njegovo dijete puštati iz učionice za vrijeme zdravstvenog odgoja. Također sam objasnila da to jednostavno ne smijem učiniti jer sam odgovorna za njegovo dijete za vrijeme nastave.

U tužbi zbog koje Vam se javljam, ovaj otac navodi da ja „zagovaram Darwinovu teoriju evolucije“, da „negiram Boga koji je stvoritelj i da njegovog sina vodim na krivi put“.

Dijete je usvojeno i romsko je dijete, što je bitno za ono zbog čega me roditelj tuži, a tuži me za diskriminaciju, za sustavno šikaniranje i huškanje djeteta protiv roditelja.

Baš naprotiv, nikada ga nisam dovela u situaciju da se osjeća drukčijim, jer ga tako ne doživljavam. Upravo zbog toga bila sam šokirana kako me njegov otac može tako etiketirati i prozivati. Radi se o kleveti i laži izmišljenoj kako bih imala problema u školi kao zajednici i kako bih bila kažnjena za ono što jesam, a po njemu ja sam, citiram:

„Nitko i ništa. On me plaća! Žena sam i zato moram slušati !!!“

Mislila sam da će ostati samo na tim verbalnim prijetnjama, ali on me je tužio i poslao mi inspekciju. Inspektorica je bila u nadzoru, i kao slučajno, tog dana učenik nije bio u školi.

Dakle, Inspektorica je mogla provjeriti moju pedagošku dokumentaciju i procijeniti moju kompentenciju za izvođenje nastave, ali ono zbog čega me dotični tužio, nije mogla provjeriti.

Ja njegovu prijavu smatram kaznenim djelom, klevetom, napisanom i potpisanom, pa se pitam je li normalno da on za to ne odgovara i ne snosi nikakve sankcije.
Ja sam potpuno nemoćna i nisam pravno zaštićena u ovakvim slučajevima.
Inspektorica je imala na uvid moje administrativne sposobnosti i mogla je provjeriti moje profesionalne kompentencije, ali ovo zbog čega sam izložena nadzoru, nije mogla.
(Usput, inpektorica je bila profesionalna i korektno je obavila svoj zadatak.)

Živimo u 21. stoljeću i ne mogu prihvatiti lov na vještice kao nešto normalno, zato se obraćam vama, kao nekome kome bi bilo u interesu zaštititi nastavnika. Radim pod stresom. Bojim se tog roditelja i bojim se za svoju sigunost jer on i dalje dolazi na primanja i roditeljske sastanke, ostale roditelje huška protiv mene i ne znam što napraviti.
Tražim zaštitu jer on je vođen mržnjom i ne mogu predvidjeti njegove poteze. Sve što je napisao o meni je izmišljotina. Ne vidim ni motiv ni cilj za njegove postupke.

Kako se braniti protiv nečega za što sam optužena, a što nema veze sa mnom i što nisam napravila? Osim rada u školi, radim i u radionicama sa djecom i ne mogu dozvoliti da se moje ime povezuje uz zlostavljanja i diskriminaciju.

Najgore od svega, sada i dijete pokazuje znakove zbunjenosti, nepoštivanja i straha, a ja više ne znam kako ponovo zadobiti njegovo povjerenje. ( Ono nije za ništa krivo. Radi se o pristojnom i odličnom učeniku trećeg razreda sa kojim do sada nije bilo nikakvih problema.)

Jutros sam dobila informaciju da me je dotični gospodin tužio i Državnoj pravobraniteljici za djecu i opet očekujem inspekciju.

Sve bih to podnijela kada bih znala da će i on biti provjeren jer ovakvim ponašanjem dovodi se u pitanje kako je uspio dobiti dvoje djece na usvajanje i vrši li i on nasilje nad njima kada ih prisiljava obaveznim višesatnim vjerskim molitvama? (Učenik je nakon povratka sa praznika, kada je trebalo opisati neki doživljaj, rekao da on „nema o čemu pisati jer se on stalno moli“.)

Krši li on moja ljudska prava?

Hoće li u buduće uz sve ostale kvalifikacije biti potrebno da se nastavnik izjasni kao vjernik da bi steko pravo raditi u struci tj. da bi roditelji imali povjerenja u njegov rad? Kako je moguće da mi roditelj postavlja uvjete što ću i kako tumačiti na nastavi, a što ne?

Da rezimiram, jesam li ja optužena za Darwinovu teoriju evolucije, i ako jesam, kako da dokažem da u tome nisam sudjelovala?

Ovo spada u domenu zlostavljanja nastavnika od strane roditelja i trebalo bi nas bolje pravno zaštititi. Pri tome mislim da odgovornost za rješavanje ovakvih situacija trebaju preuzesti škola i Ministarstvo, jer zaista je besmisleno da se nastavnka dovodi u situaciju da vodi privatne bitke s roditeljima zbog njihovih vjerskih i inih svjetonazora.

U Pravilniku se navode učenička prava i dužnosti, navode se roditeljska prava i dužnosti, ali za nastavnike su predviđene samo dužnosti.

Znate li kome se i kako obratiti za pomoć? Imam li ikakvih prava?

Unaprijed se zahvaljujem.
Učiteljica RN

2 Comments

  1. Draga kolegice,
    eto do čega nas je dovela činjenica da ministar Jovanović nije poštovao roditelje i njihova Ustavom zajamčena prava.
    Svega toga ne bi bilo i nama bi bilo lakše. Jer, recimo to najjednostavnije roditelji su naši suradnici ili ako hoćete mi smo njima na usluzi.
    Rat s roditelejm/ima nije rješenje bez obzira na prava.

    Na Vašem mjestu ja bi udovoljio zahtjevu roditelja a o tome obavijestio ravnatelja i ministarstvo.

    Nadzor će pokazati i ukazati na događanja. I neka ostane na tome.

    A što se tiče insinuacija o tome kako je netko dobio na usvajanje dvoje romske djece koji se uz to stalno mole spada u neke sfere koje i Vas svrstavaju.

    Liječnici i neko medicinsko osoblje imaju pravo na priziv savjesti.
    Nama to još nije dano jer smo “niža, poslušna razina koja na to nema pravo”.

    Kako razumjeti u Građanskom odgoju one ciljeve koji ubistvo nerođenog djeteta žele postaviti nad svim ciljevima po neotuđivim pravima “ja sam svoga tela gospodar!”

    Stalno slušamo kako živimo u 21. stoljeću. Ta bi rečenica trebala biti štit. Mantra.
    Čak i najistaknutiji lijevičari (Tonny Judt) kaže: “ako vam netko govori o napretku i progresu a da se pri tome ne zacrveni,odmah pa prekrižite.
    Bolje je vjerovati svojim očima i razumu jer živimo u vremenu koje ima najdjelotvorniju industriju manipuliranja, inoktrinacije, opsjne i prjevara.

    Probajte stati u cipele roditelja koji je došao ostvariti svoje roditeljsko pravo.
    Taj roditelj, kao i Vi i ja nismo rađali djecu za državu, za ministra.

    Kamo naše sreće da imamo više takovih roditelja, roditelja sa stavom. Ne ovce.I ne samo u vašem i našem konkretnom slučaju.

    Vjerujem da gospodin nema ništa protiv Vas.Baš ništa.On samo želi ostvariti svoje pravo.

    On je izabrao pravi put.
    A Vi?

    1. Gospodin je izabrao pravo da mu dijete bude izloženo povećanom riziku izazivanja neželjene trudnoće i hvatanja i ŠIRENJA spolnih bolesti. To je gospodinovo pravo. A gdje je tu pravo djeteta?

      No, kako se ovo ne bi prometnulo u još jedan rat Zdravstveni vs. Katolici, dok istovremeno sa škola otpada žbuka, a glavni problem u ovom slučaju nije ZO nego apsurdnost inspekcije i nezaštićenost nastavnika, zatvaram mogućnost komentiranja.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!