Roditelji djece nasilnika ići će na edukaciju

(Slobodna Dalmacija) U slučajevima tjelesnog i emocionalnog nasilja, spolne zloporabe, zanemarivanja, nehajnog postupanja, zlostavljanja i izrabljivanja učenika ili drugih kršenja učeničkih prava škole će morati poduzimati posebne mjere zaštite te o svemu obavezno izvijestiti mjerodavne institucije ili tijela.

Obavijest će se odmah slati, ovisno o povredi, uredu državne uprave za obrazovanje, nadležnim centrima za socijalnu skrb, nadležnoj policijskoj postaji i Ministarstvu obrazovanja.

Nema suspenzija

Nasilne učenike neće se suspendirati s nastave, kako to traži dio nastavnika. Međutim, ako učestalo nastave ometati rad i sigurnost drugih učenika te koristiti se predmetima koje učitelj ne odobri (npr. mobitelom), unatoč višekratnim upozorenjima, nastavnici će biti dužni pozvati stručnog suradnika – psihologa, pedagoga, defektologa – ili razrednika koji će porazgovarati s tim učenikom.

Odmah će biti pozvani i njegovi roditelji. Ako se u određenoj školskoj ustanovi učestalo nastave kršiti pravila propisana kućnim redom i zakonima, na „popravni“ će i roditelji: točnije, školska ustanova bit će dužna organizirati dodatnu edukaciju i za učenike i za roditelje, i to na razini razreda ili cijele škole.

Odzvonilo je i vrijeđanju te diskriminaciji učenika na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj, spolnoj i bilo kojoj drugoj osnovi u školama – u slučaju kršenja prava na zaštitu od diskriminacije, svi radnici školske ustanove bit će dužni postupati u skladu sa Zakonom o suzbijanju diskriminacije.

Taj zakonpropisuje da je djelatnik u znanosti, obrazovanju i sportu dužan, uz suglasnost žrtve, prijaviti sumnju na diskriminaciju pučkom pravobranitelju ili posebnim pravobraniteljima, koji mogu podnijeti i kaznenu prijavu. Kako je riječ o maloljetnim osobama, škola će za to trebati suglasnost roditelja. Prekršajna kazna za počinitelja može iznositi od pet tisuća do 30 tisuća kuna!

To su samo neki od prijedloga Pravilnika o načinu postupanja odgojno-obrazovnih radnika školskih ustanova u poduzimanju mjera zaštite prava učenika. Pravilnik je donio ministar Željko Jovanović, a upravo je počela javna rasprava o tom dokumentu koja će trajati do 3. travnja.

Internetsko nasilje

Ravnatelji školske ustanove morat će najmanje dva puta tijekom školske godine izvijestiti vijeće učenika, vijeće roditelja i školski odbor o stanju sigurnosti, poduzetim mjerama u cilju zaštite učenika te provođenju preventivnih programa. Škole će učenicima morati pružiti informacije o tome komu se mogu obratiti u slučaju povrede njihovih prava.

Posebno se namjerava uhvatiti u koštac s nasiljem preko interneta: sve će škole morati ugraditi filtre kako bi se onemogućio pristup stranicama s neprimjerenim sadržajima.

– O novom pravilniku mogu samo reći da „besposlen pop i jariće krsti“. On zapravo ne propisuje ništa novo, ključna je stvar da se mora postupati u skladu s propisima koji već postoje. To je pravilnik na razini „ako je hladno, uključi grijanje, ako je mračno, upali svjetlo, ako pada kiša, otvori kišobran“ – smatra Dalibor Perković, tajnik Udruge “Nastavnici organizirano”, te zaključuje: „Ministarstvo je nadmašilo samo sebe.”
MARIJANA CVRTILA

Stipić: Otkrivanje tople vode

Ne vidim da bi tu bilo nešto pretjerano novo. Pedagoške mjere imamo, kao i protokol u slučajevima nasilja. Ovo je otkrivanje tople vode. Znamo da postoje brojne škole koje i nemaju psihologe, pedagoge i defektologe.

Opet će biti puno administriranja. Tko bi trebao platiti dodatnu edukaciju roditelja i učenika, kad nema novca ni za redovite potrebe? – pita se Željko Stipić, čelnik Školskog sindikata Preporod

Podaci o nasilju u školama

1. svako peto dijete (19 posto) doživjelo nasilje u školi

2. između 15 do 20 posto djece žrtve su elektroničkog nasilja

3. u školama prošle godine zabilježeno 2435 nasilnih događaja ili 80 više nego godinu prije

4. dnevno se dogodi 14 slučajeva nasilja u školama, a sindikati procjenjuju da na jedan prijavljeni dolaze tri neprijavljena slučaja

5. u srednjim školama prošle školske godine pronađena 92 neovlaštena sredstva pogodna za ozljeđivanje, a vatreno oružje u sedam osnovaca

6. osmero osnovaca i devet srednjoškolaca evidentirano zbog seksualnog delikta u 2011./2012. školskoj godini;

7 Comments

  1. “Obavijest će se odmah slati, ovisno o povredi, uredu državne uprave za obrazovanje, nadležnim centrima za socijalnu skrb, nadležnoj policijskoj postaji i Ministarstvu obrazovanja.”
    Da, a što će oni poduzeti? Poslati policajku ugodnog, toplog glasića koja pokušava problematičnom učeniku objasniti ono što su mu pedagog, ravnatelj, razrednik… tupili već tisuću puta, umjesto da pošalju nekog brkatog, mrkog dvometraša-sto+kilaša koji će ga dobro isprepadati!?! Ili će možda socijalni radnik ponovo nazvati ili, ako nam se posreći, posjetiti školskog pedagoga da ga ovaj još jednom obavijesti što je to problematični učenik skrivio i u čemu je problem te da dotični objasni kako je socijalna služba napravila nadzor u obitelji i poduzela sve što je u njihovoj moći!?!

    “…nastavnici će biti dužni pozvati stručnog suradnika – psihologa, pedagoga, defektologa – ili razrednika koji će porazgovarati s tim učenikom.”
    Iz osobnog iskustva znam da upućivanje problematičnog učenika pedagogu ili socijalnom pedagogu (jer drugog suradnika u školi nemamo) gotovo nikada ne rezultira nekim drastičnim promjenama u ponašanju i vladanju učenika, nego je to samo trenutno rješenje za nastavnika koji udaljavanjem dotičnog učenika taj sat završava u redu i miru.
    Drugi je slučaj slanje razredniku! Vjerojatno se uopće ne razmišlja o tome da dotični razrednik, s kojim bi problematični učenik trebao porazgovarati, u tom trenutku ima nastavu u nekom drugom razredu. Tko će paziti na taj “drugi” razred dok nastavnik razgovara s problematičnim učenikom? (Naravno, postoji mogućnost da i taj “drugi” razred pohađa isto takav problematičan učenik.) Budući da se od nastavnika očekuje da kvalitetno odradi svoj posao, a to u opisanoj situaciji nije u mogućnosti, hoće li on biti sankcioniran ako dođe nekakav pedagoški nadzor ili inspekcija ukoliko ne stigne (zbog učestalih razgovora s problematičnim učenikom) obraditi sve nastavne sadržaje, dobro ih uvježbati, provjeriti znanje učenika te organizirati “ispravke” sve većeg broja loših ocjena. A da spomenem i mogućnost da se razrednik ne nalazi svakoga dana u školi problematičnog učenika, budući da radi još u nekoj drugoj (često i trećoj školi) onoga dana kada je malac odlučio raditi probleme nekom kolegi.

    “…porazgovarati s tim učenikom.”
    Razgovor bez ozbiljnih sankcija za povredu bilo kojeg pravilnika uglavnom je beskorisan.

    “…školska ustanova bit će dužna organizirati dodatnu edukaciju i za učenike i za roditelje…”
    Super! Jel’ negdje definirano tko će u školi biti zadužen za dodatnu edukaciju roditelja? Hoće li nastavnici hrvatskog jezika, povijesti, matematike… morati dodatno educirati roditelje? Hoće li nastavnici morati proći dodatnu edukaciju da bi educirali roditelje? Hoće li ta dodatna edukacija nastavnka biti plaćena (jer zanamo da se novac ne daje niti za stručno – predmetno usavršavanje)? Hoće li nastavnicima biti plaćena edukacija roditelja? Kako će se roditelje prisiliti da dolaze na edukaciju? Kako će se sankcionirati neodazivanje na edukaciju? Tko će sankcionirati neposlušne roditelje? Budući da su roditelji problematičnih učenika često i sami problematični, tko će zaštititi nastavnike od istih?
    Ili će se možda plaćati neki vanjski suradnici koji će odrađivati taj posao? (Ups! Smetnula sam s uma da nema novaca!)

    “Škole će učenicima morati pružiti informacije o tome komu se mogu obratiti u slučaju povrede njihovih prava.”
    I ovo je “velika novost”. Pa učenici (i njihovi roditelji) ionako znaju sva svoja prava, a pri ruci uvijek imaju i broj telefona ministarstva koje jedva čeka njihove anonimne pozive i pritužbe na nastavnike kako bi pokazali da i oni “gore” nešto “korisno” rade, osim što prepisuju i kozmetički dotjeruju stare pravilnike.
    “O novom pravilniku mogu samo reći da „besposlen pop i jariće krsti“. On zapravo ne propisuje ništa novo, ključna je stvar da se mora postupati u skladu s propisima koji već postoje. To je pravilnik na razini „ako je hladno, uključi grijanje, ako je mračno, upali svjetlo, ako pada kiša, otvori kišobran…”

    I na kraju…

    “Podaci o nasilju u školama

    1. svako peto dijete (19 posto) doživjelo nasilje u školi

    2. između 15 do 20 posto djece žrtve su elektroničkog nasilja

    3. u školama prošle godine zabilježeno 2435 nasilnih događaja ili 80 više nego godinu prije

    4. dnevno se dogodi 14 slučajeva nasilja u školama, a sindikati procjenjuju da na jedan prijavljeni dolaze tri neprijavljena slučaja

    5. u srednjim školama prošle školske godine pronađena 92 neovlaštena sredstva pogodna za ozljeđivanje, a vatreno oružje u sedam osnovaca

    6. osmero osnovaca i devet srednjoškolaca evidentirano zbog seksualnog delikta u 2011./2012. školskoj godini

    Nigdje u ovoj statistici ne vidim da je evidentirano nasilje nad nastavnicima, a ono je sve učestalije i od strane učenika i od njihovih roditelja, a sve češće je i verbalno nasilje “odozgo”!

    1. TURBO ŠOKANTNO – EXSKlUZIVNO!!!
      Nije trebalo dugo čekati.
      Na ovakve bezočne laži i neutemeljene primjedbe Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena (MIRGV) oglasilo se priopćenjem na svom službenom portalu Glupost.hr.

      Priopćenje bez dodatnih komentara prenosimo u cijelosti:

      Ovakve besmislene primjedbe mogla je napisati samo neka obična učiteljica, sigurno članica opskurne skupine koja sebe naziva Nastavnici organizirano.
      Podsjećamo nju i njoj slične da se javna rasprava mora provoditi preko propisanih obrazaca, jer ćemo samo prema takvima i službeno postupati. U Ministarstvu smo već oformili službenu mapu pod nazivom Recycle Bin kako bi smo malobrojne primjedbe sačuvali na jednom mjestu.
      Već i prije kraja rasprave uvažili smo sugestiju da nekim građanima Hrvatske može predstavljati problem pamćenja niza od 23 besmislene, nepovezane riječi te smo naziv pravilnika „Pravilnik o načinu postupanja odgojno-obrazovnih radnika školskih ustanova u poduzimanju mjera zaštite prava učenika te prijave svakog kršenja tih prava nadležnim tijelima“ promijenili u „PRAVILNIK SVIH PRAVILNIKA“.
      U skladu s njegovom važnošću, odlučili smo da se isti ima dostaviti u kožnom, ručno izrađenom uvezu, tiskan zlatotiskom u svaku školu u Republici Hrvatskoj, na što ćemo utrošiti većinu od 40 milijuna povećanja sredstava našem Ministarstvu.
      Kako je svaki djelatnik Ministarstva za istraživanje ruda i gubljenje vremena dobio u zadatak osobno do kraja mjeseca izraditi barem po jedan pravilnik , to će naziv PRAVILNIK SVIH PRAVILNIKA, ovaj pravilnik istaknuti među stotinama pravilnika, koji će se uskoro naći u javnoj raspravi.
      Naši stručnjaci već su osmisli i akciju „Hrvatska, mala zemlja za velike pravilnike“ koja će našu zemlju učiniti prepoznatljovom na svjetskoj karti gluposti.

      MINISTAR

      dr. sc. Čarobnjak iz MZOS-a

    2. Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena još jednom je pokazalo brigu i tankoćutnost.

      STIGLO NOVO PRIOPĆENJE!!!

      Nedugo nakon objave naše odluke da PRAVILNIK SVIH PRAVILNIKA dostavljamo školama u kožnom uvezu obratilo nam se više desetaka oduševljenih građana s ponudom da s njih oderemo prijeko potrebnu kožu.

      Bili smo primorani odbiti te drage i plemenite ljude, ali i utješiti ih informacijom da će Ministarstvo financija ionako oderati njihovu tanku kožu.

      Za uvez PRAVILNIKA SVIH PRAVILNIKA potrebna je kvalitetna, NAROČITO NJEGOVANA I DEBLA KOŽA te ćemo pomoć dobiti direktno od Vlade.

    3. Sa svime se slažem, ali bih dodatno naglasio ovaj problem s obvezom nastavnika da u slučaju neposluha učenika pozove (ne pošalje učenika učenika na razgovor) stručnog suradnika ili razrednika koji će s učenikom razgovarati te da odmah pozove i roditelja učenika. Prvo je pitanje kako će to nastavnik pozvati? Hoće li napustiti razred i otići po razrednika, poslati nekog od učenika da potraži razrednika ili će to obaviti mobitelom. Mobitelom vjerojatno teško jer ih nastavnici za vrijeme nastave ne koriste. Drugo je pitanje gdje će se razgovarati? U razredu pred ostalim učenicima ili na hodniku nasamo. Očito je da će nastavniku dok to sve ne riješi propasti nastavni sat. Ovo su možda za nekoga sitnice ili cjepidlačenje ali u praksi su to problemi koje autor ovih odrebi nije predvidio jer vjerojatno nije upoznat s prksom

      1. Djed i repa

        Posijao djed repu. Izraste repa golema pregolema. Stade djed čupati repu iz zemlje: povuci, potegni, iščupati ne može.
        Pozove djed u pomoć baku. Baka za djeda, djed za repu: povuci, potegni, iščupati ne mogu.
        Pozove baka u pomoć unuku. Unuka za baku, baka za djeda, djed za repu: povuci, potegni, iščupati ne mogu.
        Pozove unuka u pomoć Žuću. Žućo za unuku, unuka za baku, baka za djeda, djed za repu: povuci, potegni, iščupati ne mogu.
        Pozove Žućo u pomoć macu. Maca za Žuću, Žućo za unuku, unuka za baku, baka za djeda, djed za repu: povuci, potegni, iščupati ne mogu.
        Pozove maca u pomoć miša. Miš za macu, maca za Žuću, Žućo za unuku, unuka za baku, baka za djeda, djed za repu: povuci, potegni, iščupaju repu.

        (Ruska narodna priča)

        Ne zna se točno kako je djed pozvao baku, kako baka unuku itd., a naročito je sumnjivo kako je mačka pozvala miša.

        Kao i svaka priča i ova ima pouku! Na ovom mjestu otvaram javnu raspravu glede mogućih pouka ove vječne priče. Izvolite…

        1. Ja mislim da se djed bojao izvaditi repu kad je bilo vrijeme da se ne ogriješi o neki od brojnih pravilnika koje tretiraju vađenje repe. Bojao se da ga baka ne prijavi prosvjetnoj inspekciji.
          Kad je repa nagnojena gnojem nasilja u društvu postala velika kao problem nasilja u školi više je nije mogao sam iščupati ni po kakvom pravilniku. Onda je pozvao ostale.
          Dok su pomagali djedu ostali se nisu mogli baviti svojim poslom pa je i njihov posao patio.

          Naravoučenije: Ako na nasilje ne djeluješ odmah i neposredno, nema pravilnika koji će to naknadno riješiti.

          1. U ovoj priči nitko nije bio dužan nekoga pozivati. Prema Pravilniku nastavnik je DUŽAN pozvati …Ako ne pozove očito je prekršio Pravilnik i može odgovarati. Dakle nije za šaliti se. Na našu primjedbu da nam nije objašnjeno kako pozvati vjerojatno će ministar ubrzo objaviti novi pravilnik koji bi se mogao zvati:”Pravilnik o načinu postupanja nastavnika u poduzimanju mjere pozivanja stručnog suradnika ili razrednika na razgovor s učenikom koji ne reagiraju na upozorenja i načinu pozivanja njegovih roditelja.”

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!