Svećenik iz Škabrnje tjera djecu s vjeronauka ako su im roditelji za zdravstveni odgoj!

(Index.hr) Nakon što je VOX Tjednik objavio priču o svećeniku iz Škabrnje, don Josipu Lisici, koji prema tvrdnjama roditelja izbacuje djecu s vjeronauka ako su njihovi roditelji za zdravstveni odgoj, javila im se čitateljica s Pašmana gdje je imenovani svećenik bio godinama i činio iste stvari. Ivona Stazić poslala je pismo redakciji tjednika koje je prenio voxportal.hr.

“Poštovani, htjela sam se referirati na članak na kojeg sam danas slučajno naišla. Naime, upravo ovaj svećenik bio je 8 godina na otoku Pašmanu. Provodio je isti teror nad djecom, a i odraslim mještanima svih osam godina, a nitko nije imao hrabrosti išta poduzeti. Svaku je nedjelju tjerao, po njegovim kriterijima nedolično odjevene osobe iz crkve, uključujući i starije gospođe, žene, djecu, invalide, odbijao krizmati krizmanike redovito i slično. Jednom je čak zatvorio djecu u župni dvor i držao ih satima, jer su mu kako on kaže, za maškare bacali jaja na vrata te ih tamo držao sve do dolaska roditelja, koji očito nisu bili dovoljno hrabri ili mudri da to nekome prijave.

Sa svojih trinaest godina bila sam izbačena s mise zadušnice, jer mi se, dok sam držala brata, koji je imao nepune dvije godine, podigla majica (bez pretjerivanja), riječima “marš van”, kao i gospodin iz priče. Također , kao i njegovoj kćerki, bio mi je to šok tada, a i sada kad se sjetim, ne mogu vjerovati da u 21. stoljeću postoje svećenici šerifi. Moji roditelji su urgirali, a on im se nasmijao i rekao da slobodno pokušamo žaliti se kome god hoćemo, da su to pokušavali i prije i da je rezultiralo samo imenovanjem ove župe u dekanat, štogod mu to značilo. Potjerao je gotovo cijelo mjesto Pašman s mise bar jednom, što je uvelike rezultiralo smanjenom odazivu ljudi na nedjeljne mise.

Evo, ovim putem apeliram, ako imate bilo kakav utjecaj da poduzmete nešto zbog djece koja će u budućnosti dolaziti u kontakt s dotičnim. Svaka riječ u gore napisanom tekstu je istinita i slobodno je možete upotrijebiti, a ako je nužno, možete upotrijebiti i moje ime, s obzirom da stojim iza svega napisanog”. – navodi gospođa Stazić.

“Situacija je u našoj župi postala neizdrživa! Don Josip tjera djecu s vjeronauka i kaže im da ih neće pričestiti, a sve to samo ako su koji put izostali s mise! Ali, ima nešto još puno gore, ovih je dana djecu počeo tjerati s mise ako kažu da su oni ili roditelji im za zdravstveni odgoj! Otkud svećeniku pravo djecu od sedam godina ispitivati jesu li oni ili roditelji im za zdravstveni odgoj?! To je manipulacija, koristi malu djecu da bi saznao jesu li im roditelji za ili protiv odgoja, a drugo, što uopće dijete od sedam godina može znati o zdravstvenom odgoju?!” – objavio je VOX tjednik u zadnjem broju.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!