Tražimo odgovornost Vinka Filipovića

Nakon prošlotjednih javnih izjava ravnatelja Agencije za odgoj i obrazovanje Vinka Filipovića Udruga “Nastavnici organizirano” poslala je predstavku Agenciji i njezinom Upravnom odboru. Podsjetimo, Filipović je najprije u HTV-ovoj emisiji “Nulta točka” izjavio da bi učenike, koji ometaju nastavu, “za kaznu trebalo ispitati pred pločom”, što je poziv na izravno kršenje nekoliko pravilnika kao i većine pedagoških standarda, da bi u izjavi u prilogu emisije “Hrvatska uživo” dodatno začinio stvar rekavši da je “to što su djeca u školama žrtve druge djece naša stvarnost od koje ne možemo pobjeći” i da se tu “ništa ne može učiniti”, čime je, najjednostavnije rečeno, pokazao srednji prst svim učiteljima koji u svojim učionicama pokušavaju održati red, ali i svim žrtvama nasilja, dosadašnjim i budućim, te njihovim roditeljima.

U svojem dopisu Udruga “Nastavnici organizirano” postavlja pitanje smije li Vinko Filipović i dalje obavljati tu dužnost i zahtijeva da se Filipović ispriča učiteljima, roditeljima i učenicima dok od Upravnog vijeća zahtijeva pokretanje disciplinskih mjera te jasan odgovor na svoje zahtjeve.

Predstavku u cijelosti možete preuzeti ovdje.

Što se tiče samog Vinka Filipovića, vrijedi podsjetiti da je, dok je bio predsjednik sindikata “Preporod”, zagovarao sljedeće:
Osim materijalnog, bilo bi nužno zaštititi ljudski i stručni dignitet učitelja i profesora. Nužno je donijeti propis kojim bi se sankcionirale sve vrste verbalnog i fizičkog nasilja nad učiteljima i profesorima od strane dijela učenika, roditelja i ravnatelja. Dokument je nužan jer učitelji i profesori po postojećim propisima nisu zaštićeni i vrlo često su izloženi ponižavajućim situacijama koje im priređuju poneki učenici i roditelji. Ovaj problem posebno je izražen srednjim, ali i u osnovnim školama gdje su problematični učenici zaštićeni do te mjere da mogu činiti što god hoće, a da im se osim pismenog ukora, ne može izreći nikakva druga sankcijska mjera. Zbog obvezne osnovne škole nije ih moguće isključiti iz škole, a za premještaj u drugu školu potrebna je suglasnost te škole koju je teško ishoditi.

Riječ je o Programu mjera glavnog vijeća sindikata “Preporod” za poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih u osnovnim i srednjim školama koji je Filipović javno predstavio na konferenciji za novinare koju su prenijeli i mediji (između ostalog, Index i Varaždin Online).

Podsjetimo, Filipović je u emisiji “Nulta točka” izjavio da, dok je radio u školi, on s disciplinom učenika “nije imao problema”.

O tome što se točno dogodi čovjeku kad s terena zasjedne u fotelju, vjerojatno bi se mogli napisati traktati. U slučaju Vinka Filipovića mnogo je toga izrečeno, između ostalog, i o njegovom prelasku iz “Preporoda” u Agenciju. Jedni kažu da je jednostavno izdao sindikat radi vlastite materijalne koristi, drugi da je bio idealist koji je vidio priliku dobiti moć da nešto promijeni na bolje. Koji je točno motiv bio u pitanju, vjerojatno nitko nikad neće shvatiti sa sigurnošću.

To što je Filipović bio tada, između njega je i njegove savjesti.

Jedino što pouzdano znamo jest to što je Vinko Filipović danas.

14 Comments

  1. [Citat}
    Podsjetimo, Filipović je u emisiji “Nulta točka” izjavio da, dok je radio u školi, on s disciplinom učenika “nije imao problema”.
    [Kraj citata]

    Time on šalje jasnu poruku: Vi ste krivi, jer ja nisam imao problema, dakle, ja sam središte svijeta, prilagodite se meni.

    Naravno, pri tome ne uzima u obzir vremensku distancu. Puno nas bi moglo ponoviti te riječi, ali, znači li to da smo mi bolji od kolega koji imaju velike probleme u nastavi danas?

    Odgovor je jednostavan, nismo bolji. Jednostavno, nismo svi isti, a i vremena nisu ista. Gospodina Filipovića treba poslati na dodatnu edukaciju. Ne može on vrijeme zaustaviti na točki kada je on radio u prosvjeti i, još gore, iz toga izvlačiti zaključke i davati preporuke tipa: Budite kao ja, i probleme nećete imati. To je potpuno neutemeljeno i s znanstvenog gledišta, ako ovo uopće zadire u znanost.

    Gospodine Filipoviću, nitko od nas nije središte svijeta, pa i obrazovnog. Svi mi živimo u sadašnjem vremenu i probleme moramo rješavati sada, ne sutra i ne posezati za metodama rješavanja iz prošlosti!

    Gospodine Filipoviću, stvarno razmislite o vašim stavovima, kada već niste onda kada je trebalo, a to je, možda, i bolje, jer sami ste sebe razotkrili.

    I razmislite o svojem budućem poslu, jer ovome niste dorasli.

    1. Vrijeme kada je gospodin/drug Filipović radio u rezredu poklapa se s vremenom u kojem su primjenjivane prema učenicima drugačije mjere i postupci.

      I ne samo prema učenicima.

      Niti jedan član SK nije imao problema ni sa kime. Njegove je probleme rješavao općinski komitet bočnim linijama.

  2. daleko od toga da zastupam stavove vinka filipovića ali postavljam pitanje: koji se to pravilnici krše usmenim ispitivanjem učenika?
    članak 14. stavak 1. govori: Usmeno provjeravanje i ocjenjivanje učenikova znanja provodi se sustavno, u pravilu na svakom nastavnom satu, bez obveze najave, ali ne više od dva nastavna predmeta u jednom danu.
    dakle, ako vam netko pije krv na slamčicu i pri tome ometa druge u radu usmeno ga ispitajte. dosta je više plakanja nad vlastitom nemoći. u nedostatku odgojnih mjera trebamo se koristiti postojećim mogućnostima. pri tome ne mislim da učenika treba kazniti ocjenom. samo ga pitajte o onim stvarima koje ste predavali kad vam je ometao rad. ako nakupi hrpe jedinica pošaljite ga na popravni. ako na popravnom ne zna neka ponavlja.
    i još nešto želim reči: nemojte se ponašati kao ministar talibanović koji u svim neistomišljenicima vidi neprijatelje. vinko filipović sigurno nije na suprotnoj strani od učiteljske.

    1. Pravilnik o ocjenjivanju.

      Članak 14.

      (1) Usmeno provjeravanje i ocjenjivanje učenikova znanja provodi se sustavno, u pravilu na svakom nastavnom satu, bez obveze najave, ali ne više od dva nastavna predmeta u jednom danu.

      Dakle, ako je već dvaput odgovarao – možda i zato jer je bio veseo – onda nema ništa od daljnjeg odgovaranja. Pa ni kaznenog.

      A Vinko Filipović je, kao i svaka osoba, slobodan odabrati stranu. Za sada na našoj nije. Nadam se da će se predomisliti, ali to ovisi o njemu.

  3. @sretnick, a da niste malo pogriješili Pravilnik?
    Važeću inačicu naći ćete na stranicama MZOS-a
    http://public.mzos.hr/Default.aspx?art=10195

    Članak 14. regulira prava i obveze roditelja, a usmeno ispitivanje članak 7 koji kaže:

    Pod usmenim provjeravanjem podrazumijevaju se svi usmeni oblici provjere postignute razine kompetencija učenika koji rezultiraju ocjenom. Usmeni se oblici provjere provode kontinuirano tijekom nastavne godine, u pravilu poslije obrađenih i uvježbanih nastavnih sadržaja.

    1. Članak 7. ima i točku 3. koja glasi: “U danu kada piše pisanu provjeru, učenik može biti usmeno provjeravan samo iz jednoga nastavnoga predmeta, odnosno iz dva nastavna predmeta ako taj dan nema pisanih provjera. Datum svake usmene provjere mora biti unesen u rubriku bilježaka”. Dakle pogreška je samo u broju članka. Činjenica je da se učenika ne smije usmeno provjeriti više od dva puta u jednom danu.

      1. Ma poznat mi je stavak 3. ali njegovom primjenom u ovom slučaju samo može doći do sprdačine. Dvojica učenika nešto zajedno naprave pa jednog sankcioniramo, a drugog ne jer je odgovarao biologiju i pisao diktat taj dan. Ili jedan je kažnjen jer nije znao, a drugi nije jer je briljirao. Nisam za to da se poseže za takvom mjerom jer ta slamka ne može biti slamka spasa. Ne treba zaboraviti da pedagoški nadzor takvo što naziva ‘obračun s učenikom’.

        Jedno je uobičajena živahnost koja ponekad prelazi granice discipliniranosti. U pravu su ljudi iz MZOS-a kada kažu da se s time moramo znati nositi. To se da svladati, a i na njima je da provode adekvatne edukacije umjesto da financiraju neke programe grupne psihoterapije. Sasvim su drugo učenici zbog kojih je pokrenuta ova peticija, kojima ništa ne znači tvoje ispitivanje i ocjena koju mogu dobiti. Ali ih to može razdražiti do vrlo opasne situacije. Ako oni ne shvaćaju ili ne žele shvatiti zbog čega je peticija pokrenuta, a dajmo barem mi.

  4. Eto ti ga na, imade nastavnika koji žestoko brane Filipovićevu izjavu o kaznenom ispitivanju i napadaju Nastavnici.org što im izbija posljednji legalni adut iz ruku. O jadu moj!
    (1) Lijepo piše u Pravilniku: da se usmeno ispitivanje provodi “poslije obrađenih i uvježbanih nastavnih sadržaja”. Znači da se možete u još veće nevolje uvaliti metodom „pjevanja pred pločom“.
    (2) A onako ljudski kolegijalno, ne gradite autoritet na kaznenoj jedinici pa ni onom tko ti krv na slamku pije.
    (3) Institutu učitelja jedino odgovara da bude sudac pravedni, a nikako ne osvetnik. Radi autoriteta pred drugom djecom ne dovodimo se u opasnost da njihove simpatije budu na strani izgrednika.
    (4) Roditelji ne šalju djecu u školu da ih drugi onemogućuje u praćenju nastave ali niti da slušaju ‘rešetanje’. Nije li vrijeme da taj pojam pošaljemo u ropotarnicu pedagoške prošlosti?
    (5) Uostalom svi kažu da je program preopširan, zar je pametno bacati četvrtinu školskog sata na nešto neplanirano?
    (6) Civilizacijski je doseg da se nad izgrednikom provodi pravilnicima propisana kazna po točno utvrđenom postupku u kojem se i okrivljeni može braniti.
    (7) Učenik ima pravo na restituciju, on se može popraviti (to je i naš cilj), a jedini okvir suradnje s učenikom je nastavni predmet koji mu ne treba ogaditi s tom ‘prijekosudnom’ jedinicom.

  5. šime š.
    ja sam samo ustvrdio da filipović nije prekršio pravilnik o ocjenjivanju kada je rekao da se neodgojen učenik koji sustavno ometa nastavu može usmeno ispitati. slažem se sa dijelom vaših stavova. osobno nemam nikavih problema s disciplinom jer smatram da je pohvala, poticanje, puno bolje od kažnjavanja. no ipak ima jedan mali broj učenika koji su zalutali u školu prvenstveno jer su ukinute neke institucije koje su im mogle pomoći ali su zbog štednje sve svalili na učitelje.
    u osnovi odgojna sredstva su nagrade i kazne. ako učitelju oduzmeš odgojna sredstva to je kao da si kirurgu oduzeo instrumente i tražiš od njega da operira. današnje pedagoške mjere su papirnate i štite loše a pogađaju dobre.
    u ovom slučaju ocjena postaje odgojno sredstvo i to vrlo učinkovito.
    osobno slažem se da je jedini stvarni autoritet autoritet znanja, slažem se da je program preopširan, u suprotnosti s didaktičkim principima pa ga slabiji učenici ne mogu pratiti. slažem se i da dijelom na problem discipline utiču metode učitelja no nikako se se slažem da su postojeće pedagoške mjere učinkovite

    1. @sretnick

      Slažem se s vama u ocjeni da su “današnje pedagoške mjere papirnate i štite loše a pogađaju dobre”. Nastavnici.org su pokrenuli peticiju radi njihove izmjene i to želimo postići. Ne treba pristajati na nikakvu dudu varalicu koju nam nude. Znanje je znanje, a vladanje je vladanje.

    2. Tko je rekao da je Filipović prekršio pravilnik?

      S kim vi uopće raspravljate i na što odgovarate? Na ono što iznosimo ili na ono što MISLITE da iznosimo?

      A ocjena nije i ne može biti odgojno sredstvo jer se time stvara dodatna averzija prema učenju, znanju i školi općenito. Ocjena je ocjena. Vladanje je vladanje. Miješanje te dvije stvari razara obrazovni sustav; možda vam je u nekoj situaciji lakše dati “disciplinsku” jedinicu, ali dugirično sami sebe potkopavate i od djece radite idiote.

  6. poe jedinica je itekako odgojno sredstvo. ona će potaknuti lošeg učenika da nauči gradivo jer će u suprotnom ponavljati razred. potaknut će i roditelje da prisile svoje dijete na sjedenje za knjigom. problem nastaje kada učitelj nije dosljedan pa učeniku pokloni dvojku za neznanje. e tada jedinica prestaje biti sredstvo odgoja i postaje sredstvo neodgoja. učenik će praviti i dalje nered jer zna da će na kraju završiti razred.
    što se tiče poziva na kršenje pravilnika od strane vinka filipovića pročitajte što ste VI napisali u uvodnom postu. ili je možda bolje da prekopiram
    Tražimo odgovornost Vinka Filipovića
    12/02/2013
    By P.O.E.
    Nakon prošlotjednih javnih izjava ravnatelja Agencije za odgoj i obrazovanje Vinka Filipovića Udruga “Nastavnici organizirano” poslala je predstavku Agenciji i njezinom Upravnom odboru. Podsjetimo, Filipović je najprije u HTV-ovoj emisiji “Nulta točka” izjavio da bi učenike, koji ometaju nastavu, “za kaznu trebalo ispitati pred pločom”, što je poziv na izravno kršenje nekoliko pravilnika kao i većine pedagoških standarda

  7. Uopće se ovdje ne radi o nikakvim pravilnicima, nego o tome da je gospodin Filipović zajedno sa Vokićkom pokušao srozati autoritet mladog profesora koji ima problema sa disciplinom učenika. To je bilo jako ružno za čuti, ali gledati Filipovića i Vokićku na istom kupu, bez da išta kažu je… Prestanite se ovdje razbacivati pravilnicima i poduzmite nešto!

    1. Poštovana kolegice,
      a što da poduzmemo? Neki ovdje jesu poduzeli. Gornji članak govori o tome.

      Ne bih rekao da je mladi kolega imao problema s disciplinom učenika, nego je imao tu nesreću da je u razredu bio učenik koji se neda disciplinirati. A pogotovo ne kaznenim ispitivanjem. To sugovornici u studiju nisu razumijeli. Intervju koji je dala kolegica Lukić lijepo je rekla kako nastavnici koji imaju problema s discipliniranjem razreda o tome ne pričaju uopće, a kamo li javno.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!