Više od sedam tisuća nastavnika želi stati kraju nasilju u razredima

(Srednja.hr) Iako mnogim nastavnicima nasilje u razredu i nije neka novost, u medijima je u posljednjih nekoliko dana odjeknulo nekoliko primjera nasilja iz učionica. Po Zakonu o odgoju i obrazovanju, nastavnici ne smiju iz učionice izbaciti nemirne učenike koji ometaju rad u razredu. Zbog toga je udruga ‘Nastavnici organizirano’ pokrenula peticiju kojom traži uvođenje strožijih pedagoških mjera među kojima bi bila i suspenzija nemirnih učenika na dva ili više dana.

Nastavnici su skupili preko sedam tisuća potpisa u svojoj peticiji za stože pedagoške mjere, a od svojih zahtjeva prema Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta ne misle odustati. Tvrde da je njihovih sedam tisuća potpisa iz struke isto kao i da neku drugu peticiju na razini države potpiše 700 tisuća građana.

Najvažnije je da ne saginjemo glavu pred problemima

Iako su već bili na sastanku u Ministarstvu obrazovanja, nastavnici još nisu dobili nikakav konkretan odgovor vezan za mjere koje zahtjevaju. Jedino što znaju jest da se postojeći Zakon o odgoju i obrazovanju mora ponovno napisati, jer se više ne može mijenjati.

– Na naš stručni pritisak očito nitko ne reagira, jer izgleda da u Hrvatskoj nije bitno koliko znaš i koliko si pametan, nego koja ti je titula – i nadamo se da će bar javni pritisak uroditi plodom, nada se Dalibor Perković, predsjednik udruge ‘Nastavnici organizirano’.

Dodaje kako u Udruzi vlada dobro raspoloženje, jer barem nešto poduzimaju i to zasada ide u dobrom smjeru. – Najvažnije je da radimo nešto, da nemamo osjećaj da mirno saginjemo glavu i gutamo sve ono što neću imenovati, a što nam nadležni serviraju, slikovito je objasnio Perković.

Dok jedni divljaju, drugi ne mogu učiti i raditi

Primjeri nasilja u učionicama su brojni. Mnoga djeca na razne načine ometaju rad, pa profesori ne mogu održati kvalitetnu nastavu. Neki od njih su i javno izašli sa svojim svjedočanstvima na portalu nastavnici.org gdje objašnjavaju kako druga djeca zbog onih koja ometaju nastavu imaju posljedice u vidu nedostatnog znanja koje je potrebno za nastavak školovanja.

Iz navedenih razloga, više od sedam tisuća nastavnika želi se boriti protiv nasilja i nemira u razredima, a ne da sve mjere budu svedene na brojne birokratske postupke koje na kraju ne vode – nikamo.

Nastavnici smatraju da je u ovo jedna od najvažnijih tema za dugoročni napredak cjelokupnog hrvatskog društva. Zbog toga željno očekuju odgovor na svoju peticiju od nadležnog Jovanovićevog ministarstva.

Marina Harapin

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!