Što je dobro za premijerovu djecu, dobro je i za mog sina

(Danas.hr) Sanja, javi mi hoćeš li i ove godine s obitelji ljetovati na Hvaru u Bakarićevoj vili. S obzirom da si cijenjena stručnjakinja, znam da se o njoj brineš na najbolji mogući način. Stoga mislim da bi i mom djetetu to godilo, pa čisto da nam se termini ne bi poklopili!

Napokon je netko počeo voditi brigu o našoj djeci. Bilo je krajnje vrijeme da roditeljima netko ukaže koliko griješe u stvaranju nezdravih navika kod svojih mališana.

Gospođa Sanja Musić Milanović dokazala je da nije samo premijerova supruga, nego i da je sposobna te nadasve racionalna žena. Članica je, naime, Povjerenstva za zdravstveni odgoj.

Baš je neki dan u zagrebačkoj Osnovnoj školi “Matija Gubec” predstavila hvalevrijedan prvi modul zdravstvenog odgoja Živjeti zdravo. Tom je prigodom naglasila važnost svakodnevne tjelovježbe i pravilne prehrane. Zaključeno je da se 10-ak minuta za tjelovježbu može izdvojiti i na satu matematike u učionici.

Da su barem oni imali tetu Sanju

Koliko god su se skeptici obrušili na ovaj modul zdravstvenog odgoja, ako malo ozbiljnije porazmislimo, to je itekako potrebno uvesti u hrvatske škole.

Naprimjer uzmimo učenike Tehničke škole “Nikola Tesla” u Vukovaru. Oni i njihovi roditelji kukaju da je toj djeci hladno. E, da se tim tinejdžerima netko ovako, poput tete Sanje, ozbiljnije pozabavio u osnovnoj školi, ne bi oni sad jadikovali. Te ljenguze bi imale dovoljno kondicije da bi mogle odskakati i odvježbati cijeli nastavni program i ne bi im bilo hladno. A ovako samo sjede u debelim jaknama i cmolje.

Nastava se privremeno (već treću godinu!) odvija u Radničkom domu, u kojem dijelovi stropa otpadaju, krov prokišnjava, a na više od 400 učenika je samo jedan zahod.

Ako nekom učeniku padne strop na glavu, njegovi će se roditelji odmah pobuniti i zlostavljati raznorazne institucije umjesto da su svom djetetu još od malih nogu usadili zdrave navike tjelovježbe.

E, da su barem ti klinci imali tetu Sanju, pa da ih nahrani jabukom, a potom pokaže kako se stječe kondicija i potiču refleksi. Nema tog stropa kojeg u trenu ne bi izbjegli u slučaju nužde. Ni specijalci im ne bi bili ravni.

Što se WC-a tiče, mogla bi se uvesti natjecanja u trčanju na 100 metara. To bi bio i određeni pokazatelj koji su roditelji vodili brigu o zdravom načinu života svog djeteta. Tko prvi – njegova školjka.

Al’ da se mene pita, ja bih na te edukacije pozvala i roditelje. Jer oni su primjer svojoj djeci. I to loš. Jer njih gotovo 400.000 razgibava se jedino kad treba otići do burze rada.

Podržavam i ovaj način zdrave prehrane. Iz škola se izbacuju i automati s gaziranim pićima te neadekvatnim slatkišima. Nije sad bitno tko ih je uopće postavio u škole, ali svakako u automate treba uvesti slatkiše sa zdravim udjelom nerafiniranog šećera i prirodne sokove.

Imaju li uopće kod kuće što jesti?

To što su višestruko skuplji za Hrvate nije nikakav problem. Neka djeca pojedu barem nešto u školi kad će ih kod kuće, nažalost, u hladnjaku dočekati samo svjetlo!

Teta Sanja se toliko brine o djeci da je zanemarila činjenicu da živi u Hrvatskoj, gdje su roditelji bez posla ili ne dobivaju plaće, te da je puno onih koji su sretni da mogu kupiti kilu krumpira i ispeći ga.

Od silnog angažmana oko zdravih navika, valjda nije stigla vidjeti ni pročitati informaciju o obitelji Puljiz iz Runovića (a takvih je mnogo u ovoj zemlji). Mališan je prvašić i ima gotovo sve petice, ali zadaće piše uz svijeću jer nemaju struje.
Ima i dvije godine mlađu sestricu, koja ima samo dvije želje – da dobije lutku i struju, a crtić u životu nije pogledala.

Taj mališan i njemu slični zasigurno nemilice prazne automate sa slatkišima i gaziranim pićima u školi.

Sine, mama će ti kupiti ponija!

Ali, teta Sanja, barem si jednu majku osvijestila. Već neko vrijeme muku mučim što bih kupila sinu za treći rođendan. I odluka je pala – kupit ću mu ponija. Nek’ dijete jaše na svježem zraku. A kad mu dosadi poni, uvijek od njega možemo napraviti šnicle i kobasice jer sam čula da je konjetina bogata hranjivim tvarima.

Palice za golf i kačket sam mu već kupila, samo čekam da se to na Srđu više riješi jer želim da mi dijete, osim šetnje po svježem zraku i bavljenja sportom, ima i prekrasan pogled na Dubrovnik.

Eh da, još bih te molila da mi javiš hoćeš li i ove godine s obitelji ljetovati na Hvaru u Bakarićevoj vili. S obzirom da si cijenjena stručnjakinja, znam da se o njoj brineš na najbolji mogući način. Stoga mislim da bi i mom djetetu to godilo, pa čisto da nam se termini ne bi poklopili!
Sanja Petrović

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!