Materijali potrebni za stručno predavanje Zdravstvenog odgoja (i ostalih predmeta)

Agencija za odgoj i obrazovanje objavila je radne materijale potrebne za održavanje nastave Zdravstvenog odgoja. Riječ je o područjima nutricionizma, prevencije ovisnosti i nasilničkog ponašanja te pitanjima društvene ravnopravnosti. Materijale možete vidjeti na ovoj stranici. Predavači za područje Zdravstvenog odgoja trebaju biti razrednici pojedinih razreda, bez obzira na to koje su struke.

Kako bismo se uklopili u trend i pomogli kolegama, udruga “Nastavnici organizirano” prilaže radne materijale za sve one koji žele predavati matematiku, a nisu matematičari. Možete ih pregledati na ovoj stranici.

Za sada je riječ samo o matematici za prvi razred osnovne škole, ali uskoro ćemo objaviti linkove i za ostale razrede. Također, trenutno vodimo akciju skupljanja materijala za sve predmete koji se predaju u hrvatskim školama kako bi što više hrvatskih građana steklo osnovne preduvjete potrebne za obrazovanje mladih naraštaja, a sve u cilju demokratizacije hrvatskog školstva po principu “svaki građanin je učitelj”.

3 Comments

  1. Izvanredno 🙂 Idemo prema mome prijedlogu: ukinimo javne škole, neka ostanu samo privatne i vjerske. Obzirom na našu, u svakom području svestrano obrazovanu naciju, ideja je dobro došla.

  2. Upravo pročitah pripremu sata razredne zajednice o prevenciji zaraznih bolesti. Mislio sam da su moji učenici, uglavnom šesnaestogodišnjaci davno u vrtiću ili nižim razredima OŠ ostavili “cvjetiće” i “semafore”. Lekcija kao lakrdija koja tretira adolescente kao predškolce,ponižavajući njihov( a i moj)intelekt i opće znanje. Prijatelj liječnik kaže da bismo prije bilo kakvog pokušaja imitiranja prosvjetljenja puka, na način cijenjene škole koju je utemeljio dr. Andrija Štampar, ipak prethodno trebali slušati(, a pretpostavljam i pokušati položiti) kolegij “Zarazne bolesti”. Još nešto, tko će nam osigurati sav potreban pribor? MI sami?

  3. Zanimljivo je da nitko u cijeloj priči oko zdravstvenog odgoja nije kao moguće izvođače tog “predmeta” spomenuo stručnjake koji u programu svog studija imaju predmete kao što su:
    – na preddiplomskoj razini
    Metode zdravstvenog odgoja i promocija zdravlja
    Promicanje zdravlja i primarna zdravstvena zaštita
    Sociologija zdravlja i bolesti
    – na diplomskoj razini
    Razvojna psihologija
    Psihologija obrazovanja
    Didaktika
    Metodika odgoja
    Pedagogija

    Ako se pitate koji studij u svom programu ima ove predmete – radi se o preddiplomskom i diplomskom studiju sestrinstva.

    Ali ne daj Bože reći da su u nečemu sestre bolje educirane od liječnika, koji se, uz za ovaj predmet također neodgovarajuće educirane “stručne suradnike škole”, jedini spominju kao mogući izvođači zdravstvenog odgoja.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!