Zbog razrednih nasilnika kćer sam preselila u drugu školu

(Glas Slavonije) OSIJEK – Nastavnici se u učionici svakodnevno bore i sa zlostavljanjem i prijetnjama svojih učenika, a ne smiju ih udaljiti s nastave.

Kako se trend porasta broja nasilnika ne bi nastavio te radi zaštite i ostalih učenika, odlučili su tome pokušati stati na kraj. Posljednjih su mjeseci članovi udruge Nastavnici.org prikupili čak 6.601 potpis na peticiju o reformi sustava pedagoških mjera ističući kako nastavni proces može biti kvalitetan samo ako svi učenici sudjeluju u njemu.
– Ova peticija nije pokrenuta zbog “zaštite nastavnika”. Nastavnici su odrasle osobe sposobne nositi se s problemima, a ako nisu, onda je to problem sam po sebi. Naravno, ako nije riječ o fizičkom nasilju kad nikakva suspenzija ne bi pomogla. Ovdje je riječ, prije svega, o zaštiti učenika od nasilnika i omogućavanje da nastava teče normalno. Nastavniku je, na kraju sata, plaća ista, dok će najteže dugoročne posljedice zbog uništene nastave osjećati drugi učenici, ističe razloge pokretanja ove peticije Dalibor Perković, predsjednik Udruge “Nastavnici organizirano”.
Neke od reformi koje hrvatski nastavnici zahtijevaju su: mogućnost udaljavanja učenika s nastavnog sata ako je ometa, udaljavanje učenika s nastave za tekući dan, suspenziju učenika s nastave na dva ili više dana, promjenu članka Zakona o odgoju i obrazovanju u kojemu stoji da pedagoške mjere (opomene i ukori) vrijede samo za tekuću godinu te ukidanje obveze da se pedagoške mjere provode kao upravni postupak.
Jednostavno rečeno, nastavnici žele stvoriti radno okruženje u kojemu kvalitetno mogu prenijeti sve svoje znanje i iskustvo budućim naraštajima. Da je ovaj nastavnički prijedlog naišao i na odobravanje roditelja potvrđuje Maja Janušić, majka petnaestogodišnjeg srednjoškolca. “Ovim postupkom nastavnici ne pokušavaju zaštititi samo sebe nego i učenike koji žele raditi i učiti na nastavi. Kao majka smatram da su njihovi zahtjevi potpuno opravdani jer je učenika nasilnika svakim danom sve više, a u većini slučajeva im nitko ništa ne može”, ističe Janušić te dio krivnje prebacuje i na roditelje takve djece koje u većini slučajeva nije briga što im djeca rade. S nastavnicima i uvođenjem novih mjera se slaže i Branka Tot koja je imala loša iskustva s djecom nasilnicima. “Zbog takve sam djece svoju kćerku morala ispisati iz škole u Osijeku te je prebaciti u Zagreb, a budući da tu sudbinu ne želim nikome vrijeme je da se bilo kakvom obliku nasilja u školi stane na kraj”, poručuje.
Kada su u pitanju opomene i ukori, Dalibor Perković ističe kako, ako je netko u takvom stanju svijesti da ide namjerno ometati nastavu, opomene i ukori će mu samo dati poticaj i poslati poruku da se isplati biti ekscesan jer tada dobivaš pozornost.
Sanja CVETKO

1 Comment

  1. TREBA VRATITI STARI REŽIM GDJE JE UČITELJ BIO BOG I BATINA,,ZAŠTITILI SU DJECU BOLJE NEGO LIČKE MEDVJEDE….POD HITNO TREBA ZAKON MJENJATI.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!