Zbog ukidanja zaključivanja ocjena na polugodištu – još više papirologije!

Iako su na sav glas hvalili svoje izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju, pogotovo onu o ukidanju zaključivanju ocjena na polugodištu što bi, kao, trebalo “rasteretiti” učitelje i nastavnike, ovih se dana pokazuje da je bila riječ o još jednoj lažnoj nadi. Naime, kako se bliži kraj polugodišta, u sve više škola razrednici dobivaju naputak da moraju popuniti dodatna izvješća za sve učenike u kojima se moraju nalaziti sve ocjene koje je učenik dobio u toku polugodišta, kao i njegovo vladanje te ostali bitni podaci. Naime, iako je ukinut dio Zakona po kojemu se ocjena na kraju polugodišta mora zaključiti, ostao je neizbrisan Članak 138. Stavak 3. koji glasi: “Učenik na kraju prvog polugodišta dobiva pisano izvješće o postignutom uspjehu iz nastavnih predmeta i o vladanju.”

Iako je moguće da je riječ o previdu, činjenica da su neke škole obaviještene o obavezi sastavljanja izvješća još u listopadu ipak govori nešto drugo. Također, kolege koje su od Ministarstva tražili pojašnjenje do sada odgovor nisu dobili.

Podsjetimo, jedini razlog kojim je obrazloženo ukidanje zaključivanje ocjena na polugodištu bilo je “smanjenje administracije”. Međutim, sada učitelji umjesto jedne ocjene iz predmeta moraju u izviješće prepisivati gotovo sve što se nalazi u imeniku, a dogodilo se učeniku u protekla četiri mjeseca.

Jedino što nastavnici nakon ovoga mogu poručiti MZOS-u je: hvala lijepo, nemojte nam više pomagati.

4 Comments

  1. Nama u našoj školi je rečeno da možemo dobit opomenu pred otkaz ne budemo li pisali izvješća sa svim ocjenama 1. polugodišta. Mi se pobunili jer ne želimo više bit ničije ovce. Na kraju krajeva, predlažemo izvješće u kojemu je lijepo istaknuto iz kojih predmete je učenik negativno ocijenjen. I to bi bilo dovoljno (uz vladanje i izostanke). Iskustva??

  2. Za pripremiti takvo izvješće za cijeli razred treba oko sat vremena, i to zaista nije tako strašno, to smo mi svi uglavnom napravili za vrijeme sjednica razrednih vijeća.
    Ono što me više brine je to da su profesori nonšalantno pisali testove do zadnjeg dana, a negativne iz tih testova djeca nisu stigla ispraviti, što zbog profesora koji su ispravke prebacili na drugo polugodište, što zbog djece kojoj se nije žurilo ispravljati. I što sad imamo? Masu učenika, i to ne samo lošijih, nego i odličnih, koji moraju učiti umjesto da se odmaraju.
    Ovo prvenstveno pišem kao majka nekoliko školaraca, ali i kao nastavnik.

    1. Što točno znači “ispraviti”?

      A testove su pisali do zadnjeg dana vjerojatno zato jer Pravilnik o ocjenjivanju kaže da se u jednom tjednu mogu pisati najviše tri testa. Dakle, ne stanu svi u predzadnji i pret-predzadnji tjedan. Nastavnik, kažete?

  3. Prvo smo danima slušali o uzaludnim pokušajima ravnatelja da doznaju što bismo mi(razrednici)trebali učiniti na kraju 1. polugodišta. Navodno da se nitko danima nije javljao niti na jedan kontakt broj MZOS-a, sve do srijede, kad je već bilo evidentno prema sredstvima javnog informiranja da ćemo uistinu morati prepisivati sve ocjene svih učenika naših razrednih odjela. Sami smo načinili i obrasce, što se pokazalo korisnim, jer je stručna suradnica u petak oko podneva javila da je MZOŠ poslao nekakav svoj obrazac.
    Ne znam jesam li prespor jer mi je za prepisivanje, provjeru, korekciju i naknadno dopisivanje tisuća ocjena mojih 28 učenika(s elementima ocjenjivanja za svaki nastavni predmet i po mjesecima) trebalo bar desetak sati od srijede do petka, a uz održavanje redovne nastave, bilo je i izuzetno naporno. Kolegama ne možete uzimati imenik zadnjeg tjedna nastave, stoga smo upisivali ujutro prije 8 i nakon 14h. Kakve sjednice RV-a? Pa one se održavaju nakon završetka nastave, a zadnji nastavni dan je bio 21. prosinac. Roditeljske sastanke najavljujem bar tjedan dana unaprijed, a kako nisam vidovit, nisam isti sazvao predzadnji nastavni tjedan. U mojoj su školi održani su samo u 3. r. zbog maturalnog putovanja i kod maturanata u vezi s DM.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!