Razrješenje je protupravno i nezakonito! U ponedjeljak prosvjedna povorka

(E-Međimurje) Odluka ministra Znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića (SDP) je iznimno jednostrana – razrješenje i otkaz ravnateljici Ekonomske i trgovačke škole Čakovec Dušanki Novak i to bez mogućnosti ikakve žalbe! – Živimo mi to u nekakvom autokrativnom sustavu, a da ni ne znamo? – čulo se po hodniku čakovečkog ETŠ-a nakon što se pronio glas da dosadašnja ravnateljica, koja iza sebe ima 30 godina rada u obrazovnom sektoru i 20 godina rada kao ravnateljica, na ovu odluku ne može podnijeti žalbu, podastrati činjenice i boriti se za sebe. Već mora pokupiti stvari i u četvrtak se nakon iznimno cijenjenog i profesionalnog rada prijaviti na – Zavod za zapošljavanje!

Tim povodom danas u je ETŠ-u Čakovec ponovno nakon prijašnje od pred tri tjedna, održana konferencija za novinare djelatnika škole, a povodom rješenja ministra Jovanovića i njegovog razrješenja ravnateljice Dušanke Novak bez prava mogućnosti žalbe. Svi djelatnici škole digli su glas protiv nepravde!

Stav djelatnika škole, Vijeća učenika, Vijeća roditelja i Školskog odbora je jednoglasna potpora i podrška ravnateljici Novak!

Vidjelo se odmah da svi oni neće po našim „međimurskim“ prihvatiti situaciju kakva je i pokunjeno baciti pogled dolje, već osjećaju da moraju reagirati protiv nepravde, ustati i glasno podržati ravnateljicu za koju svi, zbog njezinog profesionalnog i predanog rada, imaju samo riječi pohvale!

“Naš glas razuma se nije slušao”

– Sve aktivnosti koje smo kao kolektiv poduzeli u proteklih mjesec dana, nisu urodile plodom. Naš glas, glas razuma se nije slušao. Danas smo imali skup radnika na kojoj je ponovno dana jednoglasna podrška ravnateljici Dušanki Novak. Ne znamo što sada u ovom slučaju možemo napraviti jer smo dovedeni pred svršen čin, ali se nećemo na tome zaustaviti, rekao je uvodno član Školskog odbora Zvonko Radek te pročitao dva pisma radnika Ekonomske i trgovačke škole gdje izražavaju svoje ogorčenje ministrovom jednostranom odlukom!

Prosvjetari razočarani u sustav: Pogreška u ime viših ciljeva – djece, vinula je ravnateljicu na stup srama, kao lopova

U pismima piše kako se djelatnici ETŠ-a Čakovec osjećaju bespomoćno i nezaštićeno, ostavljeni sami i razočarani u sustav koji ne prepoznaje rad, altruizam i istinske vrijednosti. Smatraju kako su prosvjetari oduvijek bili nevažni, a ravnateljici je umjesto priznanja što je stvara ovu školu – dodijeljen otkaz bez mogućnosti žalbe! Pogreška u ime viših ciljeva – djece, vinula ju je na stup srama, kao lopova. Ali i lopovi inače imaju pravo na žalbu, sluša ih se i brani. Ostajemo zatečeni surovošću i krutošću sustava, stoji u pismu. Ne mogu vjerovati da ih ljudi koji znaju problematiku, od župana do gradonačelnika, ne žele aktivno zaštiti i podržati.

Nakon što je deset učenika ispisano iz škole 9. listopada temeljem rješenja prosvjetnog inspektora, oni su po naknadnom dopuštenju prosvjetnih vlasti ponovno upisani u školu polovicom studenog, čime se neizrazvno priznaje ispravnost prvotne prosudbe pri upisu djece, a za koji je odgovorna ravnateljica škole. Apsurdnost situaciji doprinosi i činjenica da po najnovijim promjenama učenici upisani u 3-godišnje programe, imaju od sada pravo upisa u četvrti razred, bez obzira na bodove pri upisu i na broj djece u tom razredu.
Protupravno i nezakonski

Prosvjetni inspektor se poziva na članke koji nemaju veze sa situacijom pri upisu

– Ravnateljica Novak mora biti razrješena svoje dužnosti – protupravno, jer se u obrazloženju prijedloga prosvjetni inspektor poziva na članke koji nemaju veze sa situacijom pri upisu, nezakonski, jer se donesenim izmjenama zakona izrjekom predviđa novčana kazna, a nikako razrješenje te protiv volje i suprotno mišljenju struke, roditelja, učenika i osnivača škole – mišljenja su djelatnici Ekonomske i trgovačke škole Čakovec.

Profesori danas nisu održali prvi sat, u ponedjeljak prosvjedna povorka prema zgradi Međimurske županije

Kako ne misle pokunjeno prihvatiti nastalu situaciju, oni će sprovesti za početak dvije konkretne akcije!

– Danas prvi sat poslijepodnevne smjene ne radimo! Naredni tjedan u ponedjeljak 3. prosinca u 12 sati kreće prosvjedna povorka od ETŠ-a do zgrade Međimurske županije protiv smjene ravnateljice te protiv odnosa prema zaposlenicima u školstvu- rekao je član Školskog odbora Zvonko Radek.

Koji je smisao Školskog odbora!?

Za štrajk nisu, ali neki oblik građanskog neposluha će iskazati.

Učitelji i radnici se pitaju kakve su ovlasti Školskog odbora, kakva je njegova svrha kad ministar jednostrano donosi odluku bez mogućnosti žalbe. U ovoj situaciji Školski odbor jedino može imenovati vršitelja dužnosti ravnatelja, što će morati učiniti što prije, a vjerojatno i već danas na večer na sjednici Školskog odbora.

Nakon 30 godina radnog staža u prosvjeti, ravnateljica se od četvrtka prijavljuje na burzu rada

– Činjenica je da naša ravnateljica Dušanka Novak nakon 30 godina radnog staža i izrazito predanog rada, od čega 20 godina kao vrlo uspješna ravnateljica, ostaje bez posla i od četvrtka se prijavljuje na burzu rada! Nadležni prosvjetni inspektor poziva se na članke 114. i 130. koji uopće ne opisuju situaciju koja se dogodila pri upisa učenika u prvi razred ETŠ-a. Članak 151. Izmjena i dopuna zakona izrekom za takvu vrstu navodnog prekršaja koji se dogodio, predviđa novčanu kaznu od 2 do 5 tisuća kuna, a nipošto ne razrješenje sa mjesta ravnatelja. Mi kao škola uvijek smo se vodili opredjeljenjem da poštujemo zakone i propise, pa zato apeliramo i na ministarstvo i našeg osnivača županiju da se uzmu u obzir i činjenice dosadašnjeg djelovanja. Nevjerojatno je i neshvatljivo da se takva rigorozna diskrecijska odluka donosi bez prava žalbe, bez uzimanja u obir okolnosti počinjenja i bez uzimanja u obzir dosadašnjeg djelovanja. I da se osobu koja je 30 godina radila stručno, profesionalno i savjesno svoj posao i vodila vrlo uspješno ovaj kolektiv – doslovno baca na cestu! Ona kao ravnateljica ima sa školom ugovor na određeno i taj se ugovor sad razvrgava te ona ostaje bez posla – rekao je član etičkog povjerenstva Davorin Zorko.

Djelatnici škole od župana Perhoča ne očekuju tople riječi, već konkretna djela i poteze!

Učitelji i radnici škole ne mogu vjerovati u paradoks da se pred tri mjeseca održao reizbor ravnatelja, pa je i ravnateljica ETŠ-a Dušanka Novak uredno od istog ministra koji ju sada baca na ulicu, bila izabrana i potvrđena.

– Prema županiji smo nekako skeptični, svi iz županije su se mogli više konkretno zauzeti za nas. Predsjednica Školskog odbora i ravnateljica Novak bili su danas ujutro na razgovoru kod župana Perhoča koji su im pružili podršku i u vrlo su suosjećajnom stavu prema situaciji. Djelatnici škole ipak se pitaju gdje su osim demagogije – konkretna djela?

Svojoj ravnateljici Dušanki Novak pružili su i obraćanjem učenici škole preko predsjednika Vijeća učenika Ivana Marciuša koji su samoinicijativno slali pisma Jovanoviću da se ne smijenjuje ravnateljica Novak. Danas je u školi i održan i vrlo emotivan oproštaj učenika od njihove ravnateljice.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!