Kako dobiti besplatno obrazovanje

Službena vijest kaže: “U povodu obilježavanja Svjetskoga dana učitelja, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović susrest će se s autorima projekta on-line instrukcija za nula kuna „Where math is fun“.”

Ovdje bismo mogli dodati: a nakon toga će poslati još jednu čestitku svim osvajačima medalja na olimpijadama znanja, također za nula kuna.

Da se ne bi krivo shvatilo: podržavamo kolege koje su potrošile svoje slobodno vrijeme kako bi učenicima približili znanja koja trebaju savladati. Vjerojatno bi bilo dobro da se i mnogi drugi učitelji povedu njihovim primjerom, da malo “izađu iz kutije” i pokušaju djeci ponuditi alternativne materijale jer, istina, metoda sjedenja u učionici nije jednako dobra za sve.

Međutim (a ovdje nećemo krenuti analizirati zašto je sjedenje u učionici manje efikasno ako s tobom sjedi još 30 učenika, kad nema grijanja, kad su stolice stare i škripe, kad nema opreme…), simptomatično je da ministar, na Dan učitelja, prima upravo one koji su nešto što bi trebao biti standardni dio učiteljskog posla (a standardni dio posla bi, koliko znamo, trebao biti i plaćen) napravili besplatno. Simptomatičan je i publicitet koji su ovi učitelji dobili u Jutarnjem listu, službenom glasilu MZOS-a.

Poruka je jasna, iako možda i nenamjerna: od vas se, dragi učitelji i nastavnici, očekuje da ostavite dušu i srce u učionici, ali zauzvrat ne očekujte ništa. Nula kuna.

Nakon desetljeća ponavljanja jedne te iste poruke, da obrazovanje mora biti besplatno, neki su napokon prihvatili poruku.

Samo što je, izgleda, nisu baš najbolje shvatili.

1 Comment

  1. Interesantno je kako funkcionira MZOS: lanac Ivana Brkić Kalođera – Jutarnji list – ministar Jovanović. Ovaj zadnji je zapravo puki izvršitelj, a samo ponekad je, kada treba biti posebno taktičan, zadužen i za odnose s javnošću. 🙂

    Dok nam privatni mediji i njihovi “agenti”, ubačeni u sustav, upravljaju obrazovanjem, ne može nam biti bolje.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!