Dan učitelja ili dan žalosti: Ogorčeni pripremaju prosvjed, a Jovanović u čestitarima

(Srednja.hr) – Ljubav prema poslu i odricanje je ono što čini učiteljski poziv posebnim, kazao je danas učiteljima Vinko Filipović, predsjednik Agencije za znanost i visoko obrazovanje. S odricanjem, ali onim financijskim bi se vjerojatno složili svi profesori u državi. Zato najavljuju prosvjed za 11. listopada jer upravo današnji dan, Svjetski dan učitelja proživljavaju u mučnoj atmosferi, ucjenama i zastrašivanjima.

Na promociji 462 učitelja, nastavnika i stručnih suradnika u zvanje mentora i savjetnika danas je prisustvovao ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović.

Prije same promocije ministar je dobio ispred zgrade Nacionalne sveučilišne knjižnice u Zagrebu letke sindikalista te im poručio da ‘se mogu ljutiti i ne prihvatiti čestitke za Dan učitelja od Vlade, ali onda to znači da nisu spremni na dijalog’.

Ministar Jovanović je prenio obećanje premijera Zorana Milanovića da će učitelji biti prvi koji će osjetiti trenutak kad će biti sredstava u proračunu. – Znam da niste dovoljno plaćeni, ali znam da ne mislite o plaći u razredu i uvijek vam je osmijeh na licu, kazao je Jovanović.

Sindikalisti: ‘Jovanović bi trebao odstupiti s dužnosti’

Osvrnuo se i na najavljeni prosvjed za 11. listopada. – Sindikati su neodgovorni, u uvjetima u kojima je Hrvatska nema mjesta za štrajk i za prosvjed. Reakcija je to na današnju najavu prosvjeda, kojim je Vertikala sindikata optužila Vladu da uništava status učitelja, ali obrazovanje koje treba biti temelj razvoja gospodarstva.

– Željko Jovanović bi trebao odstupiti sa svoje dužnosti ako nije sposoban više napraviti za učitelje, kazao je Zvonimir Laktašić, predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja.

Najtužnija čestitka za profesore

Profesorica matematike iz zagrebačke V. Gimnazije, Ela Rac – Marinić – Kragić kazala je kako je ministrova čestitka baca u ponor depresije. – Ušla sam u zbornicu u 7.30 i čestitala ljudima dan učitelja. Dočekala me salva smijeha.

Nisam sigurna, čini mi se pun sarkazma. Jovanović valjda misli da će mi njegova današnja čestitka učiniti da bar danas budem veselija i sretna što sam profesor. Naprotiv, ona me baca u duboki ponor depresije jer je licemjerna i posprdna, kazala je ogorčena profesorica.
Ukinite dan učitelja – da se ne prisjećamo koliko smo poniženi

Tvrdi da nema ovog dana da se nitko drugi ne bi sjetio profesora, te da se oni ‘gore’ ovih malih ljudi sjete jednom godišnje. – Takvih dana u kojima nam se deklarativno zahvaljuju već mi je pun nos, kaže Marinić – Kragić.

Poručuje da se Dan učitelja ukine, pa se neće trebati prisjećati koliko su nedovoljno plaćeni i poniženi. Ministri koji čestitaju učiteljima njihov dan imaju dva do tri puta veće plaće dok se ostalih dana trude zaboraviti profesore ili im pak oduzeti od plaće, objasnila je ova profesorica.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!