Prosvjetnoj inspekciji Ministarstva znanosti nimalo ne smeta protežiranje Katoličke crkve u

(Index.hr) UDRUGA Protagora za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta u izrazila je ovih dana poptuno nezadovoljstvo jer prosvjetna inspekcija pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta sasvim oglušila na njihove pritužbe o religijskoj diskriminaciji u javnim školama. Štoviše, sudeći prema dopisima koji su priložili, Prosvjetna inspekcija nema ništa protiv otvorenog protežiranja Katoličke crkve u Osnovnim školama.

Nakon trećeg sata trk po blagoslov u Crkvu!?

Naime, Protagora je uputila pritužbu po žalbi roditelja učenika osnovne škole A. B. Šimića u Zagrebu prema kojoj su svi učenici dužni da prvoga radnog dana nakon trećeg sata nastave u pratnji svojih učitelja odu u crkvu radi blagoslova. U žalbi prosvjetnoj inspekciji stajalo je kako je riječ o opetovanom grubom kršenju temeljnih dječjih ljudskih prava i narušavanje ustavno definiranoga sekularnog karaktera Republike Hrvatske.

No, prosvjetna inspekcija tvrdi da je riječ o vjerskom obredu organiziranom povodom početka školske godine te da ne postoje uvjeti za pokretanje inspekcijskog postupka.

Prosvjetna inspekcija će intervenirati samo ako se nekoga prisili

“Ako postoje ikakva saznanja da se u nekoj od škola od strane škole prisiljavalo nekog od učenika da prisustvuje vjerskom obredu, tada bi postojala osnova za postupanje i utvrđivanje odgovornosti ravnatelja, jer bi bila riječ o nametanju neutemeljenih obveza učeniku i povredi prava na slobodu vjeroispovijesti”, stoji u odgovoru Inspekcijskog nadzora.

Nezadovoljni njihovim odgovorom, Protagora je poslala i drugi dopis u kojem su naveli i dva nova slučaja nepravilnosti za koja su u međuvremenu saznali.

Na blagoslov u Crkvu se moralo jer nije bio pripremljen drugi sadržaj

“Škola nije pripremila nikakav alternativan sadržaj za one koji ne žele biti prisutni na spomenutom vjerskom obredu. Razvidno je i da škola favorizira jednu vjeroispovijest čime sve ostale vjeroispovijesti, ali i ljude ireligioznog svjetonazora, stavlja u nepovoljniji položaj jer za njih nije predvidjela adekvatne sadržaje koji bi odgovarali njihovom svjetonazoru. Također, iz poziva škole na blagoslov nije razvidno jesu li nastavnici obavezni u svoje radno vrijeme sudjelovati u vjerskom obredu, a ako jesu, riječ je o neopravdanom korištenju državnih sredstava u religijske svrhe, kao i o kršenju prava nastavnika”, smatra Protagora.

Ova udruga podsjetila je na slučaj Marka Marina, ravnatelja zadarske škole „Šimuna Kožića Benje“, koji je organizirao vjersku službu u prostorima škole uz prisutnost svih učenika, pri čemu je otvoreno vrijeđao one koji ne žele prisustvovati takvom događaju.

Diskriminacijska praksa

Drugi je slučaj OŠ Petra Zrinskog u Zagrebu gdje je uobičajena praksa tijekom mandata prethodnog direktora Krešimira Mihajlovića i sada tijekom mandata direktorice Mirjane Jermol, da se za svaki početak školske godine za učenike prvih razreda organizira zajedničko okupljanje na kojemu je obavezno prisutan mjesni župnik obližnje crke Sv. Blaža.

“Pozivanje svećenika na prvi dan škole i organiziranje katoličke vjerske službe u prisutnosti svih učenika i nastavnika uobičajena je praksa u izvjesnom broju škola Republike Hrvatske. Takva praksa upućuje na očigledno privilegiranje jedne vjerske zajednice i jednog svjetonazora čime su diskriminirani svi ostali (i vjernici drugih vjeroispovijesti i nekonfesionalni vjernici i nevjernici). Zanima nas što namjeravate učiniti kako biste dokinuli ovu diskriminacijsku praksu i kako biste kaznili one koji vrše diskriminaciju?”, stajalo je u upiti Prosvjetnoj inspekciji na kojeg do danas nisu odgovorili.

Pritužbe u upit poslani su još početkom rujna!

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!