Prof. Dalibor Perković: Zdravstveni odgoj je faraonski projekt beskorisnog ministra

(Slobodna Dalmacija) Netom što je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u ponedjeljak najavilo eksperimentalno uvođenje programa zdravstvenog odgoja u sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj već od početka nove školske godine, to je izazvalo buru nezadovoljstva u (prosvjetnoj) javnosti.

Nastavnici i ravnatelji optužuju mjerodavne da su ih stavili pred zid objavljujući tu informaciju svega nekoliko dana prije početka nove školske godine 3. rujna, a dosad su govorili kako će se program provoditi samo eksperimentalno u nekoliko škola. Također, zamjeraju što u škole prethodno nije stigao konkretan program, niti je nastavnicima objašnjeno što se od njih očekuje, tako da su potpuno nepripremljeni.

Kako je predviđeno da će novi kurikulum zdravstvenog odgoja biti uklopljen u postojeće predmete prirode i društva, biologije, psihologije, tjelesne i zdravstvene kulture te najviše 12 sati razredne zajednice, a predavat će ga, osim tih nastavnika, i stručni suradnici, razrednici i po potrebi liječnici školske medicine, mnogi od njih ostali su zatečeni.

To je novi korak u pretvaranju škole u vrtiće

– Ne znam kako je to konkretno zamišljeno, jer s nama nitko nije kontaktirao, niti su do mene stigli ikakvi materijali. I sada u nastavi biologije u osmom razredu osnovne škole obrađujemo te sadržaje, a dosta se o tim temama govori i na satu razredne zajednice. Koje to dodatne sadržaje trebamo uklopiti? Ako nešto dodajete, onda na drugoj strani nešto morate oduzeti – komentira Đurđa Kocijan, profesorica biologije u zagrebačkoj Osnovnoj školi “Petar Zrinski“.

Odbacuje primjedbe da su dosad djeca dobivala samo informacije, a ne vještine iz područja zdravstvenog odgoja.

– To nije točno. S učenicima se puno radi praktično, osobito kada govorimo o zdravoj prehrani. Nije to bilo samo “biflanje na pamet” – kaže prof. Kocijan.

– To je novi korak u pretvaranju škole u vrtiće i nastavak mentaliteta, prema kojemu škole služe čuvanju djece dok roditelji rade. Pranje ruku i zuba djeca uče kod kuće, a u školi trebaju naučiti pisati, čitati, računati… – smatra profesor Dalibor Perković, srednjoškolski profesor fizike iz Zagreba, koji je oštro reagirao na te najave Ministarstva:

– To je faraonski projekt beskorisnog ministra, koji time pokazuje kako tobože nešto radi. Sve to najbolje pokazuje koliko političari žive u svom svijetu i nemaju dodira s realnošću. Pored toliko problema u školstvu, oni “farbaju dimnjake dok brod tone” – kaže Perković, koji predviđa da će takav nesuvisao program većina nastavnika ignorirati.

To je trebao biti pilot-projekt u školama koje za to imaju uvjete

– Zatečeni smo najavama Ministarstva. S uvođenjem takvih inovacija ne treba žuriti, bolje bi bilo da je program zdravstvenog odgoja proveden kao pilot-projekt u školama koje za to imaju uvjeta i već su radile nešto slično – smatra prof. Suzana Hitrec, predsjednica Udruge srednjoškolskih ravnatelja, dodajući kako se većina (novih) sadržaja već nalazi u postojećim programima.

Reagirala je i stručna javnost, a zadarski pedagog prof. dr. Zlatko Miliša, uz brojne propuste, posebno zamjera što u novom programu nema ni “o“ od odgojne komponente.

– Ne može se zdravstveni odgoj tretirati samo kroz medicinsku struku, a bez dodirnih točaka sa sociologijom, psihologijom ili pedagogijom. Osim toga, besmisleno je uvođenje modula o rodnoj i spolnoj ravnopravnosti kada bi to trebao biti dio građanskog odgoja. Zašto je izbačen modul Vještina komunicaranja koji je postojao u eksperimentalnom programu prije nekoliko godina? – pita prof. dr. Miliša.

Također, skandaloznim smatra što je jedna od članica povjerenstva koje je radilo na novom programu premijerova supruga dr. Sanja Musić-Milanović:

– To je čudan način dodvoravanja ministra Jovanovića premijeru Milanoviću. Vrlo rado bih i ja volontirao u povjerenstvu, čak imam i bolje kompetencije nego premijerova supruga – poručuje Zlatko Miliša.

Za novosti doznali iz novina

Kako će, primjerice, zadarska škola sa 1050 učenika, gdje je zbog manjka prostora nastava organizirana u tri smjene, uspjeti postići da se djeca svakodnevno rekreiraju i peru zubiće, pita se profesor Marko Marin, ravnatelj osnovne škole “Šimuna Kožičića Benje” u Zadru.

“To se možda može organizirati u malim školama, ali u našoj jako teško. Krenimo samo od dvorane koja radi u tri smjene. Dok su lijepa vremena, djeca na rekreaciju mogu vani, ali što kad dođe zima?!”, kaže ravnatelj Marin, koji je za uvođenje zdravstvenog odgoja doznao iz – novina!

“Podržavam taj prijedlog, ali ne na ovakav način da o svemu doznamo par dana prije početka nastave i to iz medija. Mi za to jednostavno nisu pripremljeni, ja tek trebam obaviti razgovor sa svojim stučnim službama”, kaže ravnatelj. Isto smatra i ravnatelj osnovne škole “Smiljevac” Bernard Kotlar:

“Na žalost, ne mogu s vama razgovarati o tome kako ćemo provoditi zdravstveni odgoj iz vrlo jednostavnog razloga. Mi kao škola još uopće nismo dobili nikakav program niti znamo što će se i u sklopu kojeg predmeta izvoditi! A prema svemu što čujem iz medija, većina škola nema ni blizu uvjete za takvo što…”

GROZD: Roditelji ne žele tu homoseksualnu propagandu

Na nogama su i katoličke civilne udruge, a predsjednik udruge GROZD, Ladislav Ilčić, podsjeća da je u eksperimentalnoj fazi prije nekoliko godina čak 89 posto roditelja izabralo program zdravstvenog odgoja te udruge, naspram 11 posto roditelja koji su se opredijelili za to da njihova djeca uče prema liberalnijem programu Foruma za slobodu odgoja.

– Sada našoj djeci nameću stavove tih 11 posto roditelja. Ministar Jovanović postupio je nedemokratski. Nećemo stajati, okupit ćemo roditelje koji će reći ministru da ne žele tu homoseksualnu propagandu i da je takvo ponašanje nedopustivo – poručuje Ladislav Ilčić. Ukupno 36 udruga sprema niz akcija neposluha o kojima će uskoro detaljnije izvijestiti.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!