Akcija nastavnika: Zaustavite roditelje koji ulijeću u razred!

(Večernji list) Pritisci, vrijeđanje, verbalne pa i fizičke prijetnje i nasrtaji na nastavnike učestali je način kojim se nemali broj roditelja služi vođen željom da za svoje dijete izbori bolju ocjenu. Nasilništvo djece, ali i roditelja, u školama je učestalo. Primjer je i škola u Španskom u kojoj desetogodišnjak uz pomoć svojih roditelja maltretira cijeli razred i učiteljicu. Neugodna iskustva u komunikaciji s roditeljima natjerala su nastavnike Osnovne škole “Bogoslav Šulek” u Slavonskom Brodu da uzmu stvar u svoje ruke.

Urušeno dostojanstvo

Pokrenuli su inicijativu za stvaranjem nekoliko vlastitih pravilnika i protokola koji bi im trebali olakšati rad i komunikaciju s učenicima i roditeljima. Prvi je na redu Protokol o suradnji s roditeljima, koji se planira donijeti do kraja ove godine. – Protokol bi trebao spriječiti da uzrujani roditelj uleti u razred i počne vikati na učitelja tražeći pravdu za svoje dijete. Osobno mi se dogodilo da je jedan roditelj fizički nasrnuo na mene u prisustvu svoga djeteta. U takvim je trenucima teško reagirati, tu su djeca koja ne bi trebala svjedočiti takvom napadu i rječniku, a zadire i u struku i ljudsko dostojanstvo, urušava se i ugled nastavnika pred djecom. Postojeći sustav penalizira ponašanje nastavnika, oni su odgovorni za sve, dok su djeca i roditelji uvijek u pravu – govori Jasna Vujić, nastavnica tjelesnog odgoja iz brodske škole. Tako u slučaju da inspekcija provede nadzor po prijavi roditelja i utvrdi da nastavnik nije počinio nikakvu pogrešku, ostaje svojevrsna “ljaga” na njegovu imenu i on je taj koji se mora ponovno dokazivati.

Interes i drugih škola

Protokol bi trebao donijeti i obvezu roditelja da se u takvom slučaju ispriča nastavniku, što bi trebalo pridonijeti da prije svog pohoda razmisli, procijeni i provjeri činjenice te da postupi prema proceduri ako misli da mu je dijete zakinuto. Protokolu prethodi anketiranje nastavnika negdje do polovine listopada, nakon čega će prijedlog protokola i njegove korekcije biti omogućene svim tijelima (Vijeću roditelja, Vijeću učenika, ravnatelju te Školskom odboru). – U komunikaciji smo sa školama u drugim gradovima i postoji širi interes za ovakvim načinom reguliranja suradnje, kaže J. Vujić.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!