U 5. razredu gradivo je preopširno – nekad imaju i po 8 sati!

(Večernji list) Veliki šok bio je lanjski prelazak iz razredne nastave u predmetnu za Dominika Hrena i njegove roditelje. Jedanaest predmeta značilo je da po jedan dan u tjednu jedanaestogodišnjaci moraju provesti i osam sati u školi, što je vrijeme koje bi iscrpilo i puno starije.

Toliko profesora…

– Njima su se, nažalost, u 4. razredu izmijenili svi nastavnici, nakon nastavnice koja je ustalila s njima dobar ritam dobili su drugu, a ona je kasnila, nije držala do reda, pa su se oni u 4. ponešto pogubili. To im je donekle u 5. razredu umanjilo šok od toga da im se svaki sat mijenjaju profesori i učionica, ali ih je šokiralo preopširno gradivo i satnica već na samom početku školske godine, to više jer su iznova, kao kad su bili prvašići, morali stjecati radne navike. Bili su izgubljeni u vremenu i prostoru od tolike količine novih stvari. Od prvog dana 5. razreda morali smo s njim sjediti i učiti, kontrolirati ga cijelo vrijeme dok piše zadaće.

Prvo polugodište to je bilo po dva sata svaki dan, a u suprotnom, to bi se odmah odrazilo na njegov uspjeh – ispričala nam je Ana Marija Hren, Dominikova mama.

Čitanje naglas

Drugo polugodište malo su popustili s nadzorom za vrijeme učenja, jer su procijenili da je dijete malo “ušlo u štos” kad je o radnim navikama riječ, međutim, to se odrazilo i na ocjenama, premda je Dominik vrlo dobar đak. Dodatni problem je taj što Dominik, kao prerano rođeno dijete s malo slabijom grafomotorikom, ima granični poremećaj pažnje, što su u 5. razredu ignorirali, a on je bio dodatno frustriran što neke stvari nije jednostavno stizao. – Svako je dijete različito, nešto što je drugoj djeci užitak i zabava, njemu je noćna mora, npr., rezanje po iscrtanoj liniji na tehničkom ili neke vježbe na tjelesnom. Nije, međutim, u redu stalno ga zbog toga kritizirati, reći mu da se ne trudi. Nastojim mu objasniti da je dobro da čita naglas kako bi čuo što čita, da riješi pitanja te pita što mu nije jasno – opisuje.

Da je gradivo u petom razredu preopširno, dodaje, slažu se i mnogi nastavnici, pa tako navodi riječi jedne nastavnice koja kaže da je teško toliku količinu gradiva petašima i predavati, dok istodobno u 7. razredu jedva popunjava satnicu!

3 Comments

  1. Učenik 5. razreda s 4 sata izborne nastave ima ukupno 27 sati tjedno, što je 5.4 sata po danu.
    I sad treba uzbuniti cijelu javnost jer neki satničar tih 27 sati posloži nerezonski da jedan dan imaju 8 a drugi 3 sata.
    Ovaj portal bi trebao prestati prenositi senzacionalističke tekstove koji nemaju veze s realnošću.

  2. Poanta prenošenja tekstova na ovom portalu je da informira ljude što se sve piše u struci, o struci i oko struke. Informacija da je i ovakav tekst objavljen je informacija, pogotovo ako je riječ o jednom od dva najtiražnija dnevna lista u Hrvatskoj. Dakle, ovaj portal će i dalje prenostiti i one tekstove koji su senzacionalistički i koji nemaju veze s realnošću, zato jer su već objavljeni negdje drugdje i zato jer njihovim ignoriranjem nećemo biti ništa mudriji ili pametniji.

  3. Točno, slažem se, ali ne bi li trebalo nekako odmah i argumentirano komentirati takav tekst i na taj način se odmah izdići iznad ta dva najtiražnija lista u Hrvatskoj koji uglavnom i pišu nebuloze ovakvog tipa.
    Inače možete objaviti i samo link na njihovu stranicu pod rubrikom “što drugi pišu”, postići ćete isti efekt, a uštedjet ćete prostor na svojoj naslovnici.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!