Vladi prijete pilot-tužbe prosvjetnih radnika

(HRT) Mnogi učitelji i profesori šokirali su se kad su dobili plaću za srpanj: nekima je smanjena i do 800 kuna. Iako je Vlada donijela odluku o ukidanju takozvanog prosvjetnog dodatka – upućeni tvrde da se to smanjenje nije smjelo već sada odraziti na plaće, tijekom godišnjih odmora. Vladi zato prijeti – poplava tužbi.

Čini se da bi problem mogao biti velik i za proračun težak milijune kuna. Jer kažu nam u sindikatu Preporod – nije se smjelo dogoditi da u srpnju ijednom učitelju bude smanjena plaća.

Nažalost, to se dogodilo nesmotrenošću ministra Željko Jovanovića koji nije na vrijeme obavijestio škole kako obračunavati plaće. Mi ćemo kao sindikat vrlo brzo krenuti s pilot-tužbama ako u što kraćem roku ljudi ne dobiju razliku plaće za srpanj, rekao je Željko Stipić iz školskog sindikata Preporod.

Pitali smo za izjavu prozvanog ministra, on je samo odgovorio da nema komentara te da ne smije davati izjave dok traje proces mirenja sa sindikatima. Ali ima netko tko nije u procesu mirenja. Stručnjak za radno pravo.

Svima kojima je umanjena plaća dok su bili na godišnjem odmoru, kada im je trebalo isplatiti naknadu plaće u koji ulazi prosjek plaća posljednja tri mjeseca, nije trebala biti umanjena i imaju veliku izvjesnost uspjeha u sudskim sporovima, rekao je Viktor Gotovac s Katedre za radno i soc. pravo Pravnog fakulteta Zagreb.

Da paradoks bude veći, zbog očito loše komunikacije s mjerodavnima, srpanjske plaće prosvjetarima su se isplaćivale svakako: nekima nije oduzeta ni kuna, drugima od 200 do 400 kuna, a profesorima pred mirovinu i do 800 kuna.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!