Svodi li se zdravstveni odgoj na pranje ruku?

(SeZaM) Danas, 27.08.2012., je u prostorima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta održana konferencija za tisak na kojoj je prezentiran Prijedlog kurikuluma zdravstvenog odgoja u osnovnim i srednjim školama koji će se početi eksperimentalno provoditi od 2012/2013. školske godine.

Prijedlog kurikuluma zdravstvenog odgoja predstavili su ministar obrazovanja Željko Jovanović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović te novopridružena članica povjerenstva Sanja Musić-Milanović.

Zdravstveni odgoj, istaknuto je na konferenciji, temelji se na sadržajima koji već postoje u kurikulumu pojedinih predmeta od 1. razreda osnovne škole do 4. razreda srednje škole. Osim ovih sadržaja zdravstveni odgoj će imati i dodatne sadržaje koji će biti integrirani u sat razredne zajednice u trajanju do 12 školskih sati godišnje. Zdravstveni odgoj sadrži četitri modula: “Prevencija ovisnosti”, “Živjeti zdravo”, “Prevencija nasilničkog ponašanja” i “Spolno/rodna ravnopravnost i odgovorno spolno ponašanje”.

Međutim, na predstavljanju kurikuluma, od predstavnica stručnog povjerenstva najviše smo čuli o tjelovježbi, pranju ruku prije jela i zubi nakon jela, te doručku u školi.

Ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje najavio je da zdravstveni odgoj počinje 3.09., odnosno sa samim početkom školske godine. Međutim, ništa nismo čuli o tome kako i kada Agencija misli dodatno educirati nastavnike/ice koji bi taj program trebali početi provoditi za tjedan dana niti smo išta saznali o radnim materijalima koji nastavnicima/ama stoje na raspolaganju za provođenje ovog programa.

Budući da se sa izradom zdravstvenog odgoja krenulo tek početkom ove godine što je premalo vremena za jedan ovako ozbiljan sadržaj ostaje za vidjeti kako će izgledati to “zbrzano” uvođenje i nejasna implementacija.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!