Školska računovodstva obavila sve po pravilima

Nakon optužbe ministra Jovanovića da su škole same krive što su plaće pogrešno obračunate, sa svih strana dolaze reakcije koje se uglavnom svode na to da su plaće isplaćene po listama koje su stigle iz Ministarstva. U cijelosti prenosimo jednu od reakcija, onu Josipa Matića, tajnika jedne osnovne škole:

Radim u školi i jedan od poslova mi je i obračun plaća. Kako sam obračunao plaću? Jednostavno: najprije sam vidio da je osnovica ista kao i za prošli mjesec i upisao iznos osnovice u računalni program; zatim sam iz “print-liste” koju mi je
dostavio Sektor za financijske poslove MZOS prepisao obračunske koeficijente svakog radnika, a bilo ih je svakakvih – niti jedan nije bio kao oni za prošli mjesec. Provjerom sam utvrdio da su svim zaposlenima koeficijenti najprije uvećani za 2,3%m te su plaće ravnatelju, tajniku, čistačicama, kuharicama, knjigovođama, stručnim suradnicima … i učiteljima s manje od 5 godina staža toliko i porasle. Učiteljima i stručnim suradnicima koji imaju više od 5 godina staža je koeficijent, u skladu s ukidanjem Uredbe, umanjen za 3, 5, 7 ili 9 %. Odobrena je isplata po zbroju tih novih koeficijenata pomnoženih s osnovicom. Nakon što sam obračunao pojedinačnu plaću svakog zaposlenog, utvrdio sam da su plaće (po novim službenim koeficijentima manje obračunato u odnosu na pravo utvrđeno Zakonom o radu o isplati tromjesečnog prosjeka za dane godišnjeg odmora) od 20 do 450 kuna u bruto iznosu manje učiteljima i stručnim suradnicima sa više od 5 godina staža, a ostalim zaposlenim za 2,3% veće. Utvrdio sam pojedinačno manje isplaćene iznose i na propisanoj tablici od MZOS zatražio odobrenje za obračun i isplatu pri narednom obračunu plaće. Izgleda komplicirano – no – nije, kad se čovjek malo udubi.

Ovo što štovani gospodin Željko Jovanović, Ministar ZOS izjavljuje (ili kako su novine i drugi mediji prenijeli njegovu izjavu) da su za umanjeni obračun plaće za srpanj krivi računovodstva u školama, jer su dobili točan naputak je NEISTINA, jer osim osnovice od 5.108,84 kuna i rokova obračuna i predaje obračuna FINI, u dopisu nije bilo nikakvih drugih naputaka i objašnjenja, “print-lista” je dostavljena s NOVIM obračunskim koeficijentima, a odobreni iznos novca za obračun plaća je UMNOŽAK OSNOVICE I ZBROJA OBRAČUNSKIH KOEFICIJENATA SVIH ZAPOSLENIH i odobren je u lipu točno.

Naknada troškova za put na rad i s rada se ne isplaćuje s plaćom za VII. mjesec (nikada se nije ni isplaćivala) i NAKNADA TROŠKOVA PUTA NIJE PLAĆA I NEMA KARAKTER PLAĆE i kad se govori o plaći, tu naknadu ne treba spominjati. Jedina veza između te naknade i plaće je to što se isplaćuje istovremeno – npr. plaća za V. mjesec i naknada troškova puta za VI. mjesec isplaćene su 10.6. o.g.

4 Comments

  1. Nije mi jasno kako to g. Matić navodi da se učiteljima s manje od 5 godina staža koeficijent nije smanjio. Prema Uredbi za 3% se povećava koeficijent učiteljima i profesorima s 1-9 godina staža pa se istima za toliko sada i smanjuje. Ministarstvo je dopisom od 27.srpnja podsjetilo škole da se za vrijeme godišnjih odmora isplaćuje naknada plaće u visini njegove prosječne mjesečne plaće isplaćene u prethodna tri mjeseca. No kako zaposlenici nisu bili cijeli 7. na godišnjem to je izazvalo različite pristupe izračunu, a u toj uputi nije navedeno kako bi se pravilno trebalo postupiti obračunu naknade. I kod mene su izračun plaće za 7. računali kako to objašnjava g.Matić, a što mi se čini ne baš ispravno.

  2. U prethodnom komentaru sam napisao da mi se čini da taj način obračuna nije baš ispravan. Moram to malo korigirati. On može biti sasvim ispravan samo je malo složeniji. Prvo se računa kao da smo radili pa onda kao da smo na godišnjem pa se onda traži razlika i to dodaje na palaću kao da smo radili. Zašto ne odmah izračunati prosječnu dnevnu zaradu u prethodna tri mjeseca i to pomnožiti sa brojem dana GO.

  3. U plaći za srpanj se oni dani koje smo radili računaju po novom, umanjenom koeficjentu, a dani godišnjeg (i u srpnju i u kolovozu) se računaju kao prosjek plaća isplaćenih za travanj, svibanj i lipanj, i to po starom koeficjentu.
    Nadam se da je sada jasno.
    Dođe li sada do dogovora s vladom, tužiti možemo samo za devet dana u srpnju kojima je umanjen koeficjent.

  4. Ma jasno je da se računa prosjek ali izgleda da je sporno upravo to kako se taj prosjek računa budući ga pojedine škole različito računaju.
    Upitno je možemo li tužiti i za taj umanjeni koeficijent. Pročitajte mišljenje pravnog stručnjaka Gotovca u novom broju Glasila Preporod, a isti će biti gost Krupnog plana u ponedjeljak.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!