Ministarstvo obrazovanja u najvećem minusu s plaćama

(Jutarnji list) Ministarstvu obrane i Ministarstvu unutarnjih poslova nedostaje oko 420 milijuna kuna za plaće, doznaje Jutarnji list. Na nedavnoj zatvorenoj sjednici Vlade prezentirani su podaci Ministarstva financija prema kojima MUP-u nedostaje oko 316 milijuna kuna, a Ministarstvu obrane 213 milijuna kuna, dok još veći minus, iako se ne zna koliki, ima Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Oštra reakcija

Ministar obrane Ante Kotromanović oštro je reagirao na ove podatke, tvrdeći da su djelatnici Ministarstva financija napravili pogrešnu analizu. Naime, u masu plaća koje MORH isplaćuje uvrštene su i otpremnine koje su bile isplaćene u lipnju i srpnju, čime se ukupan iznos za plaće dramatično podigao. Kontromanović je na sjednici Vlade ustvrdio kako MORH-u za isplatu plaća i regresa nedostaje 108 milijuna kuna, a s tom se brojkom, kako doznajemo, kasnije složio i ministar Slavko Linić. Za problem manjka novca za plaće u MUP-u i MORH-u u Vladi se zna već dulje vrijeme. MORH je već prilikom izrade proračuna dobio 85 milijuna kuna manje za plaće, na što treba dodati i 25 milijuna kuna za regres.

Rebalans ili uštede

Da bi ministarstva namaknula sredstva za plaće postoje dva načina – rebalans ili uštede. Kako ministar Linić odbija svaku pomisao na rebalans, jedna od planiranih ušteda je ograničavanje prava na beneficirani staž. Budući da je za to potrebno mijenjati zakon, a uštede su potrebne već od 1. rujna, Vlada će na prvoj sjednici nakon ljetne stanke donijeti uredbu koja će regulirati to pitanje i bit će na snazi do izmjene zakona.

MORH-u i MUP-u je dan nalog da naprave sistematizaciju radnih mjeta s beneficiranim stažom. U Oružanim snagama sve djelatne vojne osobe imaju pravo na beneficirani staž bez obzira na radno mjesto, za što se sada isplaćuje 220 milijuna kuna. Ubuduće će na to imati pravo samo oni koje odredi ministar u novoj sistematizaciji.

U Vojno-sigurnosnoj obavještajnoj agenciji to je pravo ostalo samo operativcima, a za 50 posto zaposlenih ono je ukinuto. Za razliku od Oružanih snaga, kako doznajemo, u Policiji i Sigurnosno-obavještajnoj agenciji plan smanjenja osoba koje imaju pravo na benificirani staž nije napravljen.

Ministarske trzavice

Odbijanje MUP-a da reducira to pravo izazvalo je veliko nezadovoljstvo u Oružanim snagama, a navodno je dovelo i do trzavica između ministara Kotromanovića i Ranka Ostojića. U MORH-u se reduciranjem broja osoba s beneficiranim stažom planira uštedjeti oko 24 milijuna kuna do kraja godine. Osim toga, planira se smanjivanje dodataka na plaću koje imaju pripadnici Ratne mornarice i Ratnog zrakoplovstva. Navodno za 50 posto. Prema nekim projekcijama, na tome bi se uštedjelo oko 7 milijuna kuna.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!