Htjeli testirati kandidate i izabrati najboljega, ali inspekcija im brani

(Večernji list) Premda ju je Školski odbor birajući među troje kandidata većinom glasova izabrao za novu ravnateljicu bjelovarske Gimnazije, Tanja Mamić ipak nije dobila priliku sjesti u ravnateljsku fotelju. Uskrata njezina imenovanja iz resornog ministarstva stigla je samo dan prije sjednice Školskog odbora na kojoj je to trebalo biti potvrđeno.

Žalio se bivši

Razlog zbog kojeg je ministar Jovanović uskratio suglasnost na imenovanje je rješenje prosvjetne inspektorice koja je pak temeljem žalbe sad već bivšeg ravnatelja Želimira Vujića obavila inspekcijski nadzor. U spomenutom rješenju se navodi da je testiranjem kandidata koje je proveo Školski odbor zapravo povrijeđen zakon i statut škole te se stoga zabranjuje imenovanje izabrane kandidatkinje. Cijeli postupak izbora stoga će se morati ponoviti uz raspisivanje novog natječaja.

Kako drugačije?

Komentirajući novonastalu situaciju predsjednik Školskog odbora Dubravko Adamović istakao je da je ovakva odluka zapravo posve apsurdna jer je Školski odbor pri izboru najboljeg kandidata čak i zanemario rezultate testiranja.

– Mi ćemo poštivati ovu odluku, no doista je apsurdno da se testiranje proglašava nezakonitim, jer temeljem čega ćemo mi između više kandidata koji ispunjavaju tražene opće uvjete izabrati najboljeg koji će školu voditi prema izvrsnosti a ne prema prosječnosti – pita se Adamović. Dodaje da Pravilnik o radu bjelovarske Gimnazije jasno predviđa provjeru radne i druge sposobnosti prijavljenih kandidata, no problem je to što to izgleda ne vrijedi i za izbor ravnatelja, što je totalni apsurd. Da stvar bude gora Pravilnik je usklađen i sa kolektivnim ugovorom, no ni to nije dovoljno. Do novog izbora školu će prema odluci ŠO voditi v.d. ravnatelja Miroslav Brletić, profesor likovne kulture i dugogodišnji zaposlenik škole.

Autor: Darko Marčinković/VLM darko.marcinkovic@vecernji.net

Županija kao osnivač ipak se ništa ne pita

Nezadovoljstvo zbog novonastale situacije nije krila ni županijska pročelnica Andrea Prugovečki Klepac. – Ovo što se sada dogodilo u Gimnaziji samo potvrđuje ono što već duže ponavljamo a to je da aktualni zakon nije iznjedrio pravilnike kojima bi se detaljnije definirao način postupanja u određenim situacijama pa i u ovim pri izboru ravnatelja – ističe pročelnica dodajući da je jednak problem i pitanje ovlasti osnivača. Naime, Županija kao osnivač prema sadašnjam zakonu ima brojne obveze ali ne i ovlasti, zbog čega se vrlo često nalaze u ulozi samo njemih promatrača koji na kraju plaćaju ceh tuđih pogrešaka što nikako nije dobro.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!