Profesor Dalibor Perković: Premijeru Milanoviću, ne prihvaćam vašu ispriku!

(Slobodna Dalmacija) Vlada je ukinula od 1. kolovoza isplatu dodatka na plaću od 3, 5, 7 i 9 posto učiteljima i nastavnicima u osnovnom i srednjem školstvu, uz isprike premijera Zorana Milanovića i ministra obrazovanja, znanosti i sporta Željka Jovanovića koji su ustvrdili da trenutno Vlada mora ići na takva rješenja.

Vlada je takvu odluku, zbog koje će prosvjetarima plaće pasti između 120 i 600 kuna, donijela nakon što su četiri sindikata javnih službi odbila potpisati izmjene Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za javne službe.

– Ne prihvaćam ispriku premijera Milanovića ni ministra Jovanovića – kaže Dalibor Perković, srednjoškolski profesor fizike iz Zagreba.

– Potpuno se slažem s naslovom teksta objavljenim na jednom portalu koji glasi: “Svaka budala može uštedjeti tako da svima uzima jednako.” Otkidaju jednako onima koji imaju veće i onima koji imaju manju plaću, onima koji rade bitnije i onima koji rade manje bitne poslove. Na djelu je loša strana nekadašnje socijalističke uravnilovke. No, za ovu situaciju smatram podjednako odgovornim i sindikate koji u posljednjih pet do deset godina donose loše odluke pa je sve ovo logična posljedica njihova dosadašnjeg djelovanja – dodaje zagrebački profesor, koji je ministru Jovanoviću još na početku njegova mandata ponudio koncept mini reforme obrazovnog sustava.

– Ja nisam najbolji primjer nastavnika pogođenog Vladinim mjerama jer radim na pola satnice, ali poznajem kolege kojima će plaća pasti za 600 do 700 kuna, a već sada su plaće u prosvjeti ispod državnog prosjeka – kaže prof. Perković.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!