Zašto je matematika bauk: Zato jer se mora učiti na satu, a ne na instrukcijama

“Na ovogodišnjem ispitu državne mature iz Psihologije od 3803 učenika njih 30% palo, a još 32% prošlo s ocjenom dovoljan. Svega 4% je prošlo s odličnim, a vjerojatno je riječ o učenicima koji mahom imaju peticu iz tog predmeta u svjedodžbi! I to traži objašnjenje, ali osobno ne vjerujem da je glavni problem u „profesorima nezainteresiranim za moderni pristup“.”

Šime Šuljić, predsjednik udruge nastavnika matematike “Normala”, reagirao je na najnoviji primjer antiintelektualne histerije koju već neko vrijeme provodi Jutarnji list. Njegovo pismo prenosimo u cijelosti.

U Jutarnjem listu 11. srpnja objavljen je članak pod naslovom „Zašto je matematika bauk: Nisu učenici bedasti za brojke, nego je nastava loša“. Članak se osvrće na rezultate testa iz matematike na državnoj maturi. Je li po srijedi doista ‘loša nastava matematike’ kako zaključuju u članku ili je problem prolaznosti na testu iz matematike tek simptom bolesti cijelog sustava ili nešto treće? Svi znamo da se matematika kao nastavni predmet bavi apstraktnim objektima i njihovim odnosima, da se sadržaji kontinuirano nadograđuju i povezuju te da ne trpi povremen i površan rad. Dakle, ne treba se zavaravati, matematika je teška. Međutim nastava matematika je (i) vrlo uspješna. Pitate li učenike koji su dobro svladali matematiku gdje su ju naučili, svi redom će vam odgovoriti: na satu. Oni nikada nisu išli na instrukcije! I dok u drugim predmetima rijetko imate stopostotnu riješenost u matematici se ona javlja uvijek. Neka se i to zna o lošoj nastavi.

Ne bih se osvrtao na ovaj članak da u njemu ne stoji: „Da bi profesori morali usavršavati i mijenjati način rada smatra i psihologica iz Druge gimnazije u Zagrebu Branka Krizmanić, koja otvoreno kaže da nekim matematičarima odgovora ova situacija u kojoj je matematika bauk jer na taj način zarađuju na instrukcijama.“ Vrlo teška optužba. Preteška kada znam koliko se mnogi nastavnici matematike trude u ‘rudarski’ teškom poslu. A instrukcije izbjegavaju koliko god mogu jer „klijenti“ ne traže svladavanje matematike, nego instant poduku za prolazak sutrašnjeg testa. Gospođa Krizmanić je sudjelovala i na okruglom stolu o problemima nastave matematike u organizaciji resornog ministarstva. E-izdanje Vjesnika od 11. lipnja prenosi njene riječi: „nastavnici matematike pružaju otpor promjenama te još tradicionalno podučavaju, rijetko se koristeći internetom i računalnim programima“. Ovo je već stvarno previše. Činjenice su:
• da mnogi nastavnici matematike ujedno predaju informatiku
• da već jedno desetljeća fakulteti koji obrazuju nastavnike matematike imaju kolegij Računalo u nastavi matematike
• da su na hrvatski jezik prevedena čak dva specijalizirana računalna programa za nastavu matematike i da je velika većina nastavnika prošla kroz edukaciju za uporabu tih programa
• da stručni časopisi obiluju temama o primjeni računala u nastavi (pišu ih nastavnici praktičari)
• da su nastavnici matematike više nego ijedna druga struka umreženi
• da su više nego drugi producirali digitalne obrazovne materijale namijenjene samoučenju ili uporabi u učionici

Dovoljno je spomenuti primjer foruma Arhimedes (www.normala.hr) koji demantira (1) da je nastava ovakva zbog zarade na instrukcijama i (2) da smo informatičke neznalice. Na tom forumu grupa nastavnika besplatno pruža pomoć učenicima. I to ne bilo kakvu, nego često potkrijepljenu formulama, originalnim skicama pa i interaktivnim apletima.
Gospođa Krizmanić u Jutarnjem listu još kaže: „tako imate profesore koji 12 godina pišu zadatke po ploči, i to brzinom koja je njima zgodna, a učenici im gledaju u leđa i ništa ne ‘hvataju’“. Čekajte malo, baš 12 godina?! Ako je riječ o nekom konkretnom slučaju, onda njega izvolite rješavati drugačijim načinima i sredstvima bez prozivanja cijele struke. A najbolje je da svaka struka rješava svoje probleme. Uočio sam da je na ovogodišnjem ispitu državne mature iz Psihologije od 3803 učenika njih 30% palo, a još 32% prošlo s ocjenom dovoljan. Svega 4% je prošlo s odličnim, a vjerojatno je riječ o učenicima koji mahom imaju peticu iz tog predmeta u svjedodžbi! I to traži objašnjenje, ali osobno ne vjerujem da je glavni problem u „profesorima nezainteresiranim za moderni pristup“.

Šime Šuljić, nastavnik matematike

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!