Pokrenuli pravni postupak zbog diskriminacije učenika koji ne pohađaju vjeronauk: Traže uvođenje alternative!

(Index.hr) UDRUGA za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta “Protagora” je kod Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu započela pravni proces utvrđivanja diskriminacije učenika javnih osnovnih škola koji ne pohađaju nastavu vjeronauka te su time izloženi diskriminaciji. Kako su izvijestili iz Upravnog odbora Udruge, proces se vodi protiv Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske. “Protagoru” u procesu zastupa odvjetnica Vesna Alaburić.

“Protagora” je zagrebačkom Županijskom odvjetništvu u Zagrebu uputila “Zahtjev za mirno rješenje spora radi utvrđenja i sprječavanja daljnje diskriminacije učenika osnovnih škola koji ne pohađaju vjeronauk”, u kojem se između ostalog navodi kako nastavni plan i program za osnovnu školu diskriminira ireligiozne učenike, s obzirom na to da učenici koji ne žele pohađati katolički vjeronauk nemaju mogućnost izbora nekog drugog predmeta već ostaju bez nastave.

“Diskriminacija je stavljanje u nepovoljniji položaj bilo koje osobe zbog njezine vjere, političkog ili drugog uvjerenja, ili pak razloga koji se smatra rasnom diskriminacijom u općem smislu riječi. Učenici koji ne žele odabrati (katolički) vjeronauk kao izborni predmet zbog svojih vjerskih, svjetonazorskih i/ili drugih uvjerenja stavljeni su u nepovoljniji položaj u odnosu na učenike koji pohađaju vjeronauk. Oni određeni broj sati provode u školi bez ikakvih odgojno-obrazovnih sadržaja. Ti su učenici, prema tome, diskriminirani u smislu Zakona o suzbijanju diskriminacije”, navodi se u Zahtjevu “Protagore”.

Iz Udruge traže da se Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta obveže nastavni plan i program dopuniti predmetom alternativnim vjeronauku te se obveže osigurati izvođenje nastave tog predmeta.

I.M.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!