Pogađali se kao na tržnici: Maturantima će priznati bodove za osam pitanja

(Jutarnji list) Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), koji je nadležan za sastavljanje ispita na državnoj maturi, odlučio je ovogodišnjim maturantima priznati čak osam pitanja iz hrvatskog jezika koja su bila sporna, iako su u početku tvrdili da su samo dva dvojbena, pa će tako svi učenici za te odgovore dobiti po jedan bod.

Ta je odluka zapravo dogovor između NCVVO-a i Radne skupine Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, koja je analizirala sporni test iz hrvatskog jezika nakon što su se učenici pobunili da su im neka pitanja bila dvojbena. Naime, radna skupina, na čijem je čelu bio Marko Alerić s Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, utvrdila je da je čak 12 pitanja bilo sporno, i to sedam na višoj razini i pet na osnovnoj.

Našli se na pola puta

Međutim, sve do prošlog tjedna vodstvo NCVVO-a nije htjelo mijenjati svoju odluku, ali u četvrtak, kad je održan sastanak na kojem su sudjelovali Alerić i ravnatelj NCVVO-a Goran Sirovatka, ipak je postignut dogovor između dviju suprotstavljenih strana, i to na način da su se našli negdje na pola puta. Upućeni kažu da je sastanak djelovao kao cjenkanje na tržnici.

Dobrobit učenika

Ravnatelj NCVVO-a, Goran Sirovatka, rekao nam je da su obrazloženja za svaki zadatak napisana i da nije riječ o tome da su zadaci loši, nego da učenici iz polaznog teksta nisu mogli razlikovati nešto što su trebali.

Pitali smo Sirovatku i je li ovdje riječ o kompromisu između njega i Alerića.

– Ne bih želio komentirati sastanak. Svima je u interesu dobrobit naših učenika i napravili smo ono što je potrebno da maturanti ne budu oštećeni. Ne može se reći da je ispit iz hrvatskog jezika bio loš, rekao je Sirovatka.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!