Ljilja Vokić: Učenici i roditelji imaju pravo

(HRT.hr) učerašnji ispit iz hrvatskog jezika na državnoj maturi dignuo je veliku buru. Jedni se maturanti žale da su pitanja nejasna i preteška, drugi kažu da je test bio u redu, ali je zakazala komunikacija, a treći tvrde da je riječ o nepravednom sustavu koji zakida one iz strukovnih škola. Današnje pisanje eseja prošlo je mirnije. Za višu razinu mature trebalo je pripremiti 15 djela iz lektire, za nižu 8. Još se jedanput pokazalo da maturanti strukovnih škola, usprkos uvjeravanju odgovornih, teško mogu uspješno svladati višu razinu mature koja je prilagođena gimnazijskom programu.

Prof. Ljilja Vokić, ravnateljica VII. gimnazije u Zagrebu, izjavila je u razgovoru za Hrvatsku uživo da je u jučerašnjem testu iz hrvatskog jezika bilo nepotrebnih i teških stvari. Smatra kako je ministar Jovanović ispravno postupio respektirajući stručnjake koji bi mogli procijeniti je li reakcija učenika i roditelja opravdana. Ja mislim da je opravdana, kazala je Vokić te dodala kako je protiv ovakvog sistema organizirane državne mature. Zamisao je možda dobra, ali ona nije dobro realizirana. Ja sam zagovornica švedskog modela. Završite školu i prijavite se u Centar za vrednovanje i onda se vaše znanje testira u odnosu na smjer kojim želite nastaviti školovanje, kazala je Vokić.

Ministar Željko Jovanović osnovao je posebno povjerenstvo koje će danas rješavati sporni test. Povjerenstvo, koje čine nastavnici hrvatskoga jezika, iznijet će mišljenje i prijedloge. Utvrdi li se da na pojedina pitanja mnogi maturanti nisu znali odgovor, moguće je da se ta pitanja neće bodovati, izjavio je ministar. Odluka bi se trebala znati u ponedjeljak, kada će i na službenim stranicama Centra biti objavljen cijeli test te odgovori na pitanja.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!