Jovanović: Naši učenici da bi mislili, moraju čitati!

(Slobodna Dalmacija) Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović otvorio je u utorak u Zadru stručni skup za ravnatelje srednjih škola i učeničkih domova Hrvatske na kojem sudjeljuje 230 ravnatelja. Govoreći o aktualnom trenutku društva Jovanović je rekao kako Hrvatska danas nije zemlja utemeljena na znanju, nije društvo jednakih šansi u kojem svako dijete ima jednaku šansu dobiti najkvalitetnije obrazovanje, doći do najkvalitenijeg radnog mjesta i dobiti poštenu plaću za pošteni rad. Naš protekli razvoj obilježile su parole – „kilo mozga za jednu marku“, „tko je jamio, jamio“ i „tko ima novca neka kupi, a tko nema neka uči“.

Poražavajući rezultati istraživanja OECD-a za Hrvatsku – 80 posto učenika smatra da im čitanje nije hobi, 25 posto ih smatra da je čitanje dosadno. Ukoliko učenici ne čitaju, pitanje je što će znati. Filozof jer rekao – Mislim, dakle postojim. A naši učenici, prvo da bi mislili, moraju čitati, poručio je Jovanović i najavio ne samo akcije u javno-privatnom partnerstvu u gradnju škola nego i promjene u sustavu obrazovanja koje kreću već od jeseni.

– U gimnazijama kreću novi programi, od jeseni u šest škola krećemo s eksperimentalnim izvođenjem građanskog odgoja, vjerojatno od jeseni krećemo i s određenim elementima zdravstvenog odgoja. Osniva se Nacionalno vijeće za odgoj i obrazovanje, koje će biti savjetodavno tijelo ministru za pitanja u predškolskom, osnovnoškolskom i srednjoškolskom odgoju i obrazovanju, imenovat će ga Hrvatski sabor.

Predlaže se čitav niz promjena vezano za imenovanje ravnatelja. Uvodi se licenciranje ravnatelja, a bit će doneseni i jasni kriteriji za odabir, kojih do sada nije bilo. Bit će reguliran i prelazak iz jedne škole u drugu, pa se učenici neće moći seliti iz škole u školu nakon 31. ožujka, osim ako se radi o promjeni mjesta stanovanja, najavio je Jovanović.

Na trodnevnom stručnom skupu ravnatelja u Zadru sudjeljuje i mr. Ton Duif, predsjednik Europske udruge škola koji će prenijeti iskustva škola u EU.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!