Upis u srednje: Učeniku dodatni bodovi ako odabere ‘žensko’ zanimanje

(Vjesnik) Učenik koji odabere ‘žensko’ zanimanje, poput krojača ili medicinske sestre, dobit će dva nagradna boda na ovogodišnjem upisu u srednje škole. Istu bodovnu motivaciju dobit će djevojčice koje, primjerice, odaberu školovanje za nekog od niza ‘muških’ zanimanja u hrvatskom strukovnom školstvu, poput vodoinstalatera, keramičara, podopolagača, mehaničara…

Upisi učenika u srednje škole od ove su godine usklađeni u još jednom elementu s Nacionalnom politikom za ravnopravnost spolova, a praksa dodatnog bodovanja vrijedit će im u situaciji ako se kod upisa prijavi više od 80 posto kandidata istoga spola.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u novoj je Odluci o upisima u srednje škole promijenilo još nekoliko stavaka. Poučeni slučajevima iz prethodnih godina po kojima se roditelji rastaju ne bi li dijete dobilo prednost pri upisu u školu, odlučili su ukinuti ovaj kriterij. Djeca rastavljenih roditelja tako od ove sezone više neće dobivati dodatne bodove.

Promjene su odrađene i pri upisu učenika sa socijalnim ili zdravstvenim poteškoćama, pa oni više neće dobivati prednost pred nadarenim, odnosno učenicima koji su ostvarili najbolji uspjeh na natjecanjima iz znanja u osnovnoj školi. Upravo ti najbolji učenici – bilo u znanju ili sportu – dobivat će odsad najviše dodatnih bodova.

Za prvo mjesto osvojeno na državnim ili međunarodnim natjecanjima u znanju i vještinama kandidat će dobivati četiri boda, za drugo mjesto tri, a treće dva boda. Po jedan bod dobit će za osvojena prva tri mjesta u županijskim natjecanjima, dok će osnovcima koji su sudjelovali u Državnoj smotri Lidrano odsad biti skinut jedan od dosadašnja dva moguća boda. Četiri boda dobivat će i oni koji su na državnom ili međunarodnom natjecanju osvojili prvo mjesto.

Potrebni bodovni prag za ulazak u pojedine vrste srednjih škola nisu se mijenjale. Za prijavu upisa u gimnazije potrebno je najmanje 46 bodova, a za ekonomske, trgovačke i srednje škole poslovne administracije 40 bodova. Za ostale strukovne škole dovoljna su 36 bodova.

Natječaj za upis škole će objaviti najkasnije do 15. lipnja.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!