Prosvjed učitelja u Turskoj: Policija razbijala skup vodenim topovima i suzavcem!

(Jutarnji list) Turska je policija u četvrtak pucala iz vodenih topova i suzavcem rastjerivala nekoliko tisuća prosvjednika koji već drugi dan u glavnome gradu izražavaju neslaganje sa zakonom o obrazovanju jer sekularne stranke kažu da je osmišljen tako da potiče islamsko obrazovanje .

Reutersov očevidac kaže da prosvjednici bacaju kamenje na specijalce, a oni rastjeruju prosvjednike kojima je odbijen zahtjev da idu do parlamenta u centru Ankare. Okršaji još traju u sporednim ulicama.

Zasad nema vijesti o uhićenjima ili žrtvama među prosvjednicima među kojima je bilo mnogo javnih službenika i učitelja, a skup je organizirala konfederacija sindikata javnih djelatnika.

Parlament žestoko raspravlja o prijedlogu zakona koji bi zamijenio zakon iz 1997., donesen uz potporu vojske, koji je obvezno obrazovanje produžio s pet na osam godina i zabranio mlađima od 15 godina pohađanje vjerskih škola ‘imam hatip’.

Zastupnici su u četvrtak prihvatili prijedlog stranke AK premijera Tayyipa Erdogana da se ponudi izborno proučavanje Kurana i života proroka Muhameda za učenike od 10 do 18 godina. Očekuje se da parlament prihvati taj prijedlog, a stranka AK ima dovoljnu većinu da ga izglasa.

Zakon iz 1997. doveo je do oštrog pada broja škola ‘imam hatip’ u kojima se školuju imami, a kakvu je između ostalih pohađao i Erdogan. Program tih vjerskih škola sadržava otprilike jednaku količinu društvenih i prirodnih predmeta kao i obične srednje škole. Do zakona iz 1997. učenici iz tih škola mogli su na sve turske fakultete .

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!