Održava se osnivačka skupština Udruge “Nastavnici organizirano”

Osnivačka skupština Udruge “Nastavnici organizirano” održat će se u ponedjeljak, 2. travnja, u 11 sati u Školi za medicinske sestre u Mlinarskoj ulici u Zagrebu. Inicijativu za osnivanje su pokrenuli nastavnici i učitelji okupljeni na forumu Nastavnici.org koji djeluje već nekoliko godina i okuplja nekoliko desetaka kolega koji iza sebe, kao skupina, već imaju neke zajedničke uspješne akcije.

Udruga će raditi, između ostalog, na poboljšanju obrazovnog sustava u Hrvatskoj, koordiniranju nastavnika koji žele da se čuje njihov glas o konkretnim pitanjima vezanima uz hrvatsko školstvo, ali i na drugim pitanjima koja članovi budu smatrali važnima. Pozivaju se prosvjetari da se priključe ukoliko smatraju da imaju vremena i volje doprinijeti radu udruge, ali i unaprijeđenju struke na ovaj način.

Zainteresirani za sva pitanja mogu se obratiti na adresu udruga@nastavnici.org.

Prilažemo nacrt osnivačke povelje Udruge.

Obrazovanje je najvažniji posao na svijetu. Bez njega ne bi bilo napretka i tehnologije, bez njega ne bi bilo medicine, životni vijek bi bio trideset godina, a sve blagodati civilizacije bile bi nezamisive.

U obrazovanju nastavnik ima posebno mjesto. Kao prvo, po brojnosti: u obrazovnom sustavu devedeset posto zaposlenih čine nastavnici. Kao drugo, nastavnik je najvažnija karika u obrazovnom lancu. On je taj koji sastavlja svoj plan i program, on je taj koji ga provodi i on je taj koji na kraju kontrolira rezultate svoga rada. Nastavnik je praktički jedini u kontinuiranom i neposrednom kontaktu s učenicima, najbolje je informiran o njihovom stanju i statusu i najmjerodvniji je za donošenje pojedinačnih odluka. Također, nastavnik, zbog tog izravnog kontakta s učenicima, najbolje razumije konačni cilj obrazovanja. Istovremeno, za razliku od ostalih sustava, nastavnik u najvećem broju slučajeva nije nimalo manje obrazovan od sebi nadređenih; jedina razlika je što su oni, logikom posla, opći koordinatori, dok je on specijaliziran za svoj konkretan rad.

Upravo zbog svega toga nastavnik je najstručnija osoba za pitanja obrazovnog sustava. Ravnatelji su administratori, stručni suradnici su upravo to – suradnici – koji zbog prirode svog posla ne mogu imati dubinski i kontinuirani uvid u nastavu, dok su savjetnici, opet, samo savjetnici koji mogu pomoći savjetom, ali ne i riješiti neposredni problem u neposrednom poslu.

Međutim, u Hrvatskoj su danas nastavnici jedini koje se ništa ne pita. Glas imaju svi ostali: političari, ravnatelji, pedagozi, roditelji, novinari. Vrlo je vjerojatno to i jedan od uzroka teškog stanja u kojemu se obrazovanje nalazi: sudbinu mu kroje oni koji o njemu najmanje znaju, najmanje su u njemu angažirani, a u nekim slučajevima im je do njega i najmanje stalo.

Prihvaćajući činjenicu da su danas mnogi hrvatski nastavnici pogrešni ljudi na pogrešnom mjestu i da određen broj njih doprinosi lošem stanju hrvatskog školstva, ipak smatramo da učiteljsko-nastavnička struka može puno doprinijeti kvalitetnom krojenju i prekrajanju hrvatskog obrazovnog sustava i to prije svega svojim znanjem, iskustvom i radom. Jedna udruga sama po sebi, naravno, ne može obaviti cijeli posao, ali svakako može pomoći da se obavi jedan njegov dio. Prije svega zato jer je više glava pametnije od jedne, a onda i zato jer je skupina uvijek jača od pojedinca. Sigurno nećemo odmah postići velike rezultate, ali ćemo se truditi i čak i ako ne uspijemo, znat ćemo da smo pokušali i da nam je savjest čista. Jer obrazovanje je najvažnija stvar na svijetu i čak ni minimalan trud na njegovom poboljšanju ne može biti uzaludan.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!