KORUPCIJA U ŠKOLAMA: Bez 5000 eura mita nikoga neće zaposliti

(Slobodna Dalmacija Posrednik pri zapošljavanju u jednoj splitskoj osnovnoj školi prije nekoliko dana mi je kazao da mu je profesorica talijanskog jezika morala dati osam tisuća eura kako bi dobila posao. Od toga je šest tisuća išlo ravnatelju te osnovne škole, a dvije tisuće je uzeo posrednik – ispričao nam je profesor povijesti Ivan Jujnović, inače zaposlen u Osnovnoj školi “Strožanac”, a koji se zadnje četiri godine intenzivno bavi problematikom korupcije u obrazovnom sustavu.

Ivan Jujnović navodi da ravnatelji pri zapošljavanju uvijek koriste posrednike pa na optužbe da su primili mito kažu: “Dovedi mi samo jednoga nastavnika koji će kazati da mi je dao novac.”

Prijava majke troje djece

– Još prije dvije godine bio sam pozvan u splitski ured USKOK-a jer sam javno govorio o korupciji u školama. U USKOK-u su mi kazali da im je iz Zagreba naloženo da od mene prikupe sve informacije i vodili smo opširan razgovor. No, kada sam im naglasio kako znam da oni već imaju sve podatke, te poimenično naveo osobe koje su prijavljivale slučajeve, razgovor je prekinut, te su mi time dali do znanja da su s tim predmetima upoznati, ali da, po mome mišljenju, ništa ne poduzimaju.

Među ostalim sam ih pitao zar nemaju prijavu profesorice, inače majke troje djece, koja godinama ne može dobiti posao jer ne želi platiti niti može skupiti traženi iznos. Na molbu da je se zaposli, toj ženi ravnatelji odgovaraju da oni nisu socijalna ustanova, a zaposlene kolegice joj govore da plati pa da će onda raditi – ispričao je Jujnović.

– Znam primjer da je borac Domovinskog rata stavio stan pod hipoteku da bi digao kredit i za svoju suprugu kupio posao psihologa u jednoj osnovnoj školi. Osoba koja je to prijavila bila je kandidat za isto radno mjesto – kazuje profesor Jujnović.

On nastavlja da je mišljenje prosvjetnih djelatnika da se u školama praktički nemoguće zaposliti ako ne platiš radno mjesto ili ako nemaš teške veze, a u kojim slučajevima znaju intervenirati i političari višeg ranga.

Navodi kako je inače deset do dvanaest tisuća eura cijena za zapošljavanje nastavnika a pet tisuća eura za zapošljavanje čistačice.

Ravnatelji škola se obogatili preko noći

– Ravnatelj jedne srednje škole u Splitu, iako jedini zaposlen u obitelji, jer mu žena ne radi, uspijeva kupiti stan, graditi kuću i istovremeno djecu školuje u Zagrebu. Ravnatelj jedne osnovne škole promijenio je već drugi automobil mercedes okaš. Puno je sličnih slučajeva. Otkuda splitskim ravnateljima za sve to novac i otvara se pitanje mogu li sve to steći od prosvjetne plaće – kazuje Jujnović.

Problem vidi u zakonu koji omogućava ravnatelju da na razdoblje do 60 dana bez natječaja i bez suglasnosti Školskog odbora sam može zaposliti osobu koju on želi, i da za to vrijeme pripremi teren da upravo tu osobu kasnije primi u radni odnos, uz suglasnost Školskog odbora.

– Taj članak zakona treba ukinuti jer je ravnateljima omogućio legalni kriminal. Školski odbor je taj koji bi morao birati koga zaposliti, a ne samo davati suglasnost za kandidata kojeg je izabrao ravnatelj – zaključio je profesor Jujnović.

Da mnogi problemi upravo proizlaze jer po zakonu je ravnatelj taj koji zapošljava, mišljenja je i Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod. Rastući problem nestručne nastave upravo se javlja iz tog razloga.

– Očiti primjer je zapošljavanje odjevne tehničarke na mjesto profesorice hrvatskog jezika u OŠ “Meje” – kazuje Stipić.

– Postoje deseci slučajeva – dodaje on – gdje su ravnatelji na posao primili nestručnjaka. Zanimljivo je da zbog takvog ponašanja prosvjetna inspekcija predloži smjene tih ravnatelja, prema nadležnome ministarstvu počnu lobiranja i pritisci s različitih strana i ti ravnatelji ostaju na funkciji – kazuje Stipić.

Školski odbor donosi odluke

Članovi Školskog odbora mogu pročitati sve pristigle zamolbe za posao te za svakog kandidata vidjeti koju ima diplomu i radno iskustvo. Školski odbor ne mora prihvatiti ravnateljev prijedlog niti ga na to zakon obvezuje. Školski odbor upravlja školom, a ravnatelj bez Školskog odbora nikoga ne može zaposliti. Ja ne primam novac i vjerujem da su svi ostali moji kolege pošteni – kazao je Mate Mamić, čelnik Aktiva ravnatelja osnovnih škola Splita i ravnatelj OŠ Skalice.

USKOK ne otkriva prijave

Sukladno zakonskim odredbama, nismo u mogućnosti govoriti o bilo kojem predmetu prije donošenja državnoodvjetničke odluke – kazao nam je Vuk Đuričić, glasnogovornik USKOK-a.

Bonacci: Riječ je o složenoj temi

– Čuo sam se s g. Željkom Stipićem te mi je on pojasnio kako su navedeni stavovi samo naglasci iz šireg konteksta koji je on cjelovito prezentirao u nedavnom razgovoru. Stoga nažalost ne možemo dati izravan, kratak i jednostavan odgovor na Vaš upit o podmićivanju ravnatelja jer bismo time trivijalizirali iznimno složenu temu – kazao nam je Duje Bonacci, glasnogovornik Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Bonacci je izostavio odgovor na pitanje je li Ministarstvo upoznato s prijavama da ravnatelji traže novac prilikom zapošljavanja.

Deklaracija

Dragan Primorac, bivši ministar znanosti, obrazovanja i športa, kazao je, ako se nastavi primjenjivati deklaracija o borbi protiv korupcije, koju je kao ministar potpisao s Vesnom Balenović, predsjednicom udruge Zviždač, da će korupcija biti iskorijenjena.

)

3 Comments

  1. USKOK je zaprimio mnoge prijave kriminala u školama, već je vrijeme da krene poduzimati nešto konkretno jer situacija je kaotična u pojedinim školama.

  2. Ne slažem se s navodima dotičnog gospodina Jujnovića. Navedite imena tih škola gdje se treba platiti za dobiti posao, odnosno napišite imena ravnatelja koji su primali mito. Ne stavljajte sve ravnatelje u isti položaj

  3. U zadnjih nekoliko godina sam se naslušala svakakvih priča o tome na koji način se dobivaju poslovi u školama i to je stvarno degutantno. No, jednog dana su me, na temelju molbe koju sam odnijela po svim školama, pozvali na zamjenu i na kraju sam, zahvaljujući svom trudu i radu, dobila posao na neodređeno u toj istoj školi. Tri godine sam bila na zamjeni, ljetne praznike na Zavodu za zapošljavanje, ali isplatilo se.
    Dakle, još uvijek ima poštenih ljudi i poštenih nastavnika, samo ih treba pronaći. Atmosfera i kolektiv u mojoj školi su san snova tako da sam stvarno zadovoljna.
    Nemojte gubiti nadu. Primjera korupcije i ima, ali na svaki natječaj treba uložiti žalbu i tražiti uvid u natječajnu dokumentaciju i sve nepravilnosti za koje čujete prijaviti prosvjetnoj inspekciji i novinama. Jedino tako se može stati na kraj kriminalu i korupciji.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!