Zdravstveni odgoj: Jovanović u škole uvodi ‘seksologiju’

(Slobodna Dalmacija) Sukladno najavama Kukuriku koalicije, ministar Željko Jovanović odlučno je krenuo u realizaciju uvođenja programa Zdravstvenog odgoja, a time i seksualne edukacije u škole.

Taj je posao ovaj put povjeren Agenciji za odgoj i obrazovanje na čijemu je čelu Vinko Filipović, a imenovano je povjerenstvo od 11 članova kojemu će, uz osam stručnjaka agencije, sjediti ugledni sociolog za područja spolnosti dr. Aleksandar Štulhofer sa zagrebačkoga Filozofskog fakulteta, prof.dr. Marina Kuzman, voditeljica Službe za školsku i adolescentsku medicinu i prevenciju ovisnosti pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo te poznati zagrebački ginekolog dr. Dubravko Lepušić s Klinike za ginekologiju i porodništvo KB-a “Sestara milosrdnica”.

Povjerenstvo se prvi put sastaje u srijedu, kada će biti poznato i više pojedinosti oko dinamike uvođenja i sadržaja novog programa.

– Povjerenstvo će najprije utvrditi zastupljenost tema o spolnosti i zdravstvenim sadržajima u postojećim programima i predmetima u školi. Analize će pokazati treba li te sadržaje dodatno pojačati dok ne uvedemo novi program Zdravstvenog odgoja – najavljuje Vinko Filipović.

Trenutačno, ni iz agencije ni od članova povjerenstva nije moguće doznati kada će Zdravstveni odgoj točno u škole, te hoće li ući kao zaseban predmet ili interdisciplinarni sadržaj “provučen” kroz više predmeta.

Filipović tvrdi kako, ako za to bude potrebe, nema razloga da se postojeći programi djelomično ne pojačaju novim sadržajima već od iduće školske godine.

– Bilo bi neozbiljno najavljivati rješenja prije nego se oko njih slože članovi povjerenstva. Također, treba reći da se konačni prijedlog kurikuluma Zdravstvenog odgoja neće moći donijeti izvan općih kurikularnih promjena. Krenuli smo u ovaj posao jer znamo da su promjene potrebne.

Ne kažem da i u postojećim programima djeca ne dobivaju informacije o neželjenim trudnoćama ili spolnim bolestima, ali prihvaćam da to nije dovoljno – kaže Vinko Filipović.

Budući predmet ili program, kako je to najavljivala Kukuriku koalicija, uveo bi se već u osnovnim školama. Prema nekim prijedlozima, moguće je da zbog njega neće trebati povećavati satnicu jer bi se predavao kroz sat razredne zajednice. Iako se već neslužbeno zove “Seksologijom”, to neće biti jedina tema – u okviru Zdravstvenog odgoja mladi bi također trebali učiti o spolno prenosivim bolestima, štetnosti alkoholizma i droga, te nasilju među mladima.

Ministar Jovanović ovaj će put pokušati izbjeći ideološke i svjetonazorske zamke prepuštajući cijeli posao liječnicima, sociolozima i pedagozima, a u izradi neće sudjelovati, primjerice, predstavnici civilnih udruga. Hoće li ovaj napor dati više rezultata, tek treba vidjeti.

Prethodni slični pokušaji u dva HDZ-ova mandata državu su koštala oko milijun i pol kuna – više od 200 tisuća kuna Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta utrošilo je samo na otkup dvaju programa Zdravstvenog odgoja, “liberalnijeg” Foruma za slobodu odgoja i “konzervativnijeg” GROZD-ova, formirana su povjerenstva u kojima su sjedili deseci stručnjaka, a na kraju je Zdravstveni odgoj uveden eksperimentalno u petnaestak osnovnih i srednjih škola u drugom polugodištu 2007./2008. godine.

No, evaluacija Instituta “Ivo Pilar” pokazala je da nakon provedbe programa nema nikakvih pomaka u znanju učenika o ovim temama i – eksperiment je neslavno propao.

Lepušić: Povjerenstvo bez svećenika i političara

Sastav povjerenstva u kojemu su mahom stručnjaci, a nema svećenika ni političara, već je važan korak. Moja je teza ne izmišljati toplu vodu, nego uzeti dijelove od najboljih, poput Skandinavaca koji seksualnu edukaciju imaju već 45 godina, i prilagoditi našim uvjetima. Mladi danas puno toga znaju, naša je uloga da ih usmjerimo i damo objašnjenja na stručnoj razini. Zato mislim da je u izradu programa dobro uključiti mlade, da oni kažu što ih stvarno zanima – kaže dr.sc. Dubravko Lepušić, član povjerenstva.

Inače, Lepušić je poznat i po tome što je u sklopu multimedijalnog projekta “Znanje je užitak” srednjoškolcima predstavljao problematiku spolnih bolesti, kombinirajući predavanja s rock-koncertima.

Smatra da sadržaj budućega Zdravstvenog odgoja svakako treba biti podučavanje o spolno odgovornom ponašanju, spolno prenosivim bolestima i kontracepciji. “Danas godišnje bilježimo oko dvije tisuće maloljetničkih trudnoća. Taj broj godinama ne raste, ali i ne pada i to je zabrinjavajuće”, upozorava dr. Lepušić.

GROZD-ov program u BiH

Dok GROZD-ov program, koji su podupirale četiri vodeće vjerske zajednice, nije zaživio u domaćem obrazovnom sustavu, uspio je “emigrirati” u – BiH.

Od ove školske godine uvest će ga četrnaest tamošnjih katoličkih osnovnih i srednjih škola.

U spolni odnos sa 16 godina

– mladići u Hrvatskoj stupaju u spolne odnose sa 16, djevojke sa 17 godina;

– od 2007. do 2009. godine zabilježeno 5237 poroda kod djevojaka od 14 do 19 godina, te 25 poroda mlađih od 14 godina;

– iznad europskog prosjeka: puši 38 posto dječaka i djevojčica u dobi do 16 godina, a 84 posto barem je jednom pilo alkohol;

– 20 posto studentica prve godine zaraženo klamidijom

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!