Zemljama EU-a prijeti manjak nastavnika

(HRT)Nekoliko zemalja članica EU-a, uključivši Njemačku, Veliku Britaniju, Italiju, Nizozemsku, Austriju i Belgiju, moglo bi se suočiti s ozbiljnim manjkom nastavnog osoblja, pokazuje novo izvješće koje je objavila Europska komisija.

Izvješće pod nazivom Ključni podaci o obrazovanju u Europi 2012. predstavljeno je ministrima obrazovanja EU-a na sastanku u Bruxellesu. Ono pokazuje da se broj nastavnika smanjuje u isto vrijeme kada se sadašnji nastavni kadar približava dobi za mirovinu.

No, izvješće ima i ohrabrujućih znakova: ulaganje u obrazovanje je stabilno u većini zemalja članica, a visoko obrazovanje ostaje najbolje jamstvo protiv nezaposlenosti jer će oni s diplomom lakše naći posao od onih bez nje. Iako su poduzete određene mjere, one nisu dovoljne da bi se povećala atraktivnost nastavničkog posla.

U želji da pridonese atraktivnosti i kvaliteti tog zvanja, Komisija daje mogućnost nastavnicima da dobiju dodatno iskustvo kroz predloženi program Erasmus za sve. Izvješće pokazuje da udio populacije s tercijarnim obrazovanjem stabilno raste te da osobe s diplomom nalaze posao dvaput brže od onih s nižim kvalifikacijama.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!