Profesorica oprala Slavka Linića: ‘Ponizili ste nas’

(Danas.hr) ‘Otvoreno ste nas ponizili i omalovažili svrstavši nas zbog visine plaće u nižu klasu te tražim da nam se javno ispričate’, stoji u otvorenom pismu prof. Pejić Vladi i Slavku Liniću, ogorčena zbog njegove definicije srednjeg sloja. Profesorica uz to pita jesu li po njegovome onda političari ‘aristokratska klasa’?

Nakon što je ministar financija Slavko Linić odgovarajući na pitanja korisnika Facebooka i Twittera izjavio kako bi on definirao srednji sloj kao one građane koji zarađuju više od 8.000 ili 10.000 kuna, u redakciju Danas.hr-a stiglo je pismo ogorčene profesorice Trišnje Pejić.

Profesorica, koja je inače pismo uputila na adresu Vlade RH i samog Linića, ministra kritizira zbog njegove izjave te postavlja pitanje svrstava li on to osobe koje obrazuju današnje mlade naraštaje u niži sloj samo zbog visine njihove plaće. Pismo prenosimo u cijelosti.

“Poštovani ministre,
Želim izraziti svoj protest i bezgraničnu ogorčenost povodom vaše jučerašnje izjave o pripadniku ‘srednje klase’ kao o nekome tko prima između 8 i 10 tisuća kuna plaće. Naime, teško mi je zamisliti da ministar financija ne zna kolika je plaća profesora i učitelja u Hrvatskoj. Da podsjetim: plaća srednjoškolskog profesora s 10 godina staža, položenim stručnim ispitom i redovitim stručnim usavršavanjem je 5.200 kuna. Dakle, prema Vašoj definiciji ‘srednje klase’ profesor, dakle, stručnjak s visokoškolskim obrazovanjem, danas pače ‘magistar struke’, ima plaću koja je za 55 posto manja od najniže ‘srednjoklasne plaće’! Zaključak bi bio da profesori pripadaju nižoj ‘nižoj klasi’!

Od zabilježene povijesti, učitelji, liječnici i svećenici bili su ugledni i poštovani članovi zajednice (iako ne baš uvijek adekvatno plaćeni), moralni autoriteti i nikako pripadnici ‘niže klase’. Razlog tomu je u činjenici da su sve civilizacije prepoznavale i priznavale njihovu važnost za pojedinca i ulogu u društvu, te su se profesije brinule za fizičko, mentalno i duhovno zdravlje i obrazovanje svih članova zajednice.

‘Takva podjela hrvatskog društva ne bi se smjela očekivati od ministra stranke koja sebe naziva socijaldemokratskom’

Znači li podjela na ‘klase’ prema iznosu primljene plaće, da su onda ministri, parlamentarni zastupnici, državni tajnici, menadžeri javnih poduzeća ‘aristokratska klasa’, velikaši, elita?
Službena podjela društva na klase ostatak je društvenih odnosa iz prošlih stoljeća. Čak i najstrože podijeljena klasna društva (Indija, Velika Britanija) danas pokušavaju biti, barem formalno, politically correct i izbjegavaju svrstavanje ljudi u klase, a naročito prema dohodovnom cenzusu. Takva podjela hrvatskog društva ne bi se smjela očekivati od ministra stranke koja sebe naziva socijaldemokratskom, lijevo orijentiranom, progresivnom i pravednom.

Uvreda je izrečena svim profesorima i tražim od Vas im se javno ispričate, ne zato što ste nas svrstali u nižu klasu, nego zato što nas na taj način (o iznosu plaće i mirovine da ne govorimo) otvoreno ponižavate i omalovažavate i obezvrjeđujete naš trud uložen u šesnaestogodišnje školovanje i plemenito zanimanje koje obavljamo!”, stoji u otvorenom pismu ministru financija Slavku Liniću i Vladi RH koje potpisuje profesorica Trišnja Pejić.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!