Unosi u e-maticu nastavnike stavili na muke

(Slobodna Dalmacija)Unosi ocjena u e-maticu, elektronsku bazu podataka o učenicima osnovnih i srednjih škola, cijeli su tjedan zadavali glavobolje učiteljima i nastavnicima.

Mnogima od njih muke su počele odmah nakon Božića, a zbog konstantne preopterećenosti sustava neki od njih čak su i u kasnim noćnim satima pokušavali unijeti potrebne podatke kako bi roditelji i učenici na vrijeme, a krajnji rok bio je petak, dobili izvješća o uspjehu na polugodištu.

Dvostruki posao

No, mukama tu nije kraj – Ministarstvo obrazovanja u škole je početkom prosinca elektronskim putem poslalo dodatne obrasce koje, u slučaju da matica zakaže, mogu isprintati i u njih ručno (?!) upisati ocjene kako bi polugodišnja izvješća o uspjehu roditelji i učenici dobili na vrijeme.

No, obrasce nije moguće samo “preslikati” u e-maticu, pa učitelje i nastavnike koji su morali izdavati ručno ispisane svjedodžbe čeka dvostruki posao: vjerojatno tijekom zimskog odmora iste će podatke morati ponovno upisivati u elektronsku bazu.

“Jutros sam preko tri sata za druge (informatički nepismene) nabadala po tipkovnici i desetak puta unosila jedne te iste podatke u maticu, a onda ih još stotinjak puta pokušala snimiti, a da sam na kraju možda 4-5 učenika uspjela skompletirati. Onda sam digla ruke”… “Već se pet sati mučim, uspjela sam dodati svima predmete, ali ne sve.

Ukupno sam uspjela riješiti svega pet-šest učenika”. “Meni je fenomenalno što mi sve to unesemo i onda moramo printati izvješća za sebe, za pedagogicu, za voditeljicu, ne znam tko je tu maticu radio, ali taj nije radio u školi”, žalili su se preko foruma učitelji jedni drugima.

– U utorak sam krenula u osam sati ujutro i unosila podatke sve do pet popodne. Trebalo je unijeti 20-ak podataka za jednog učenika, od ocjena do izostanaka i vladanja, a za svaku tu stavku trebalo mi je nekoliko minuta.

Srećom, imam manji razred od 24 učenika, ne znam kako je bilo onima s 35 – prepričava Jasna Hidek, profesorica engleskog jezika iz zagrebačke Športske gimnazije. Dodatni problem se pojavio oko jednog učenika koji je tijekom polugodišta iz druge škole prešao u njihovu, no osim tog podatka on u matici uopće ne postoji pa za njega nije bilo moguće načiniti izvješće odnosno unijeti ni ocjene, ni vladanje, ni izostanke.

– Zašto svake godine imamo kaos s tim sustavom? Nadležni znaju da postoji zakonski rok unutar kojega se podaci mogu unositi u e-maticu, ne možemo upisivati ocjene dok nisu zaključene. Jasno da onda većina škola u isto vrijeme krene s unosom, pa mi nije jasno zašto su napravili server koji krahira svakih pola sata?! – pita se Jasna Hidek.

S maturantima bez greške

Učitelji kao usporedbu navode elektronski sustav upisa na visokim učilištima koji funkcionira besprijekorno, a nekoliko tisuća maturanata, koji također “upadnu” u sustav u isto vrijeme, bez problema se uspijevaju upisati na fakultete. Dio učitelja ipak je zadovoljan e-maticom jer omogućuje pohranu podataka o svakom učeniku na jednome mjestu.

– Sustav možda treba poboljšati, ali, primjerice, u našoj školi nikakvih problema s e-maticom nije bilo. Počeli smo unositi podatke još u četvrtak prije Božića u osam na večer i trebalo nam je svega dva, dva i pol sata, da unesemo podatke za 21 razred – prepričava informatičarka iz zagrebačke Ekonomske škole Biljana Pavelić.

Ministarstvo: Sustav radi, ali nekad je – spor!?

Glasnogovornik MZOS-a Duje Bonacci smatra kako je postojeći sustav e-matice dobar:

– Ispričavamo se svim nastavnicima koji su imali problema i molimo za strpljenje. Sustav radi, prije dvije godine server je pojačan i nema bojazni da se mogu ponoviti problemi koje smo tada imali.

Međutim, zna se dogoditi da, u slučaju kada velik broj nastavnika u isto vrijeme unosi podatke, radi malo sporije – tvrdi Bonacci. No, kako je potvrdio, nastavnike koji su ručno upisivali ocjene čeka dvostruki posao jer se ocjene u elektronsku bazu moraju unijeti.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!