Maturanti: Prilagodite državnu maturu i strukovnim školama

(Slobodna Dalmacija) “Državna matura – državna tortura”, “Nemamo novca za pripremu” i slične poruke napisali su na transparentima splitski maturanti srednjih strukovnih škola koji su u petak prosvjedovali pred zgradom Županije splitsko-dalmatinske. Traže da se program državne mature prilagodi programu strukovnih škola, a ne samo gimnazijskom. Oni su primorani plaćati skupe pripreme s obzirom na to da se od njih traži znanje o gradivu koje ne uče na nastavi.

– U nepovoljnijem smo položaju od gimnazijalaca. Upis na fakultet nam je otežan. Ne polažemo ni probnu maturu – istaknula je Marija Matulić iz Škole za dizajn i grafiku.

Prosvjed su organizirali na Facebooku, a odazvali su mu se maturanti Umjetničke, Pomorske, Medicinske, Tehničke i ostalih splitskih strukovnih škola.

– Poslali smo svoje zahtjeve Ministarstvu prosvjete. Od svega su prihvatili jedino da pauza između pisanja eseja iz hrvatskog i engleskog jezika bude dva dana, a ne 15 minuta kao do sada. Sve su drugo odbili uključujući i zahtjev da se državna matura prilagodi programu strukovnih škola – rekla je Marija Matulić.

Fakulteti prelaze na “A razinu” mature, tako da, primjerice, nakon srednje medicinske škole, onaj tko želi upisati Medicinski fakultet mora polagati matematiku za sva četiri razreda iako ju je kao predmet imao samo prve dvije godine.

Podrška splitskim maturantima stigla je od kolega iz cijele Hrvatske. Prosvjed je održan i u Puli. Pokušali su ga organizirati i zagrebački i varaždinski maturanti, ali ih nisu na vrijeme prijavili. Ovo je tek prvi prosvjed maturanata, tvrde Splićani koji se nadaju da će novi ministar imati više razumijevanja.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!