Strava u Šumarskoj – nasilnici stolicom zlostavljali dječaka

(KAportal) Nizu strašnih priča o obračunima među djecom i mladima, nažalost se priključila i priča iz Šumarske škole, gdje je prije nekoliko dana došlo do zlostavljanja, odnosno pokušaja “silovanja” dječaka nogom od stolice. Identitet žrtve nećemo objaviti zbog zaštite maloljetnika, a riječ je o dječaku iz okolice Karlovca. Identitet ostalih počinitelja nije poznat, no kako saznajemo u školi je održan hitan sastanak sa svim učenicima kojima je priopćeno da su počinitelji izbačeni iz škole i prijavljeni policiji. Navodno su već priznali nedjelo.

Podsjetilo je to na strašan slučaj od prije 15-ak godina kada je u Učeničkom domu na sličan način silovan dječak iz Ogulina koji je i preminuo od posljedica zlostavljanja. Počinitelji su također pohađali Šumarsku školu, koja je tada okupljala velik broj učenika iz cijele Hrvatske kao jedina Šumarska škola u državi. Tada je bila riječ o okrutnoj “inicijaciji” novih korisnika doma, no kako neslužbeno saznajemo počinitelji ovog zločina nisu iz Učeničkog doma, već redovni učenici škole.

Sretna okolnost u ovom strašnom događaju je da se dječak, kako saznajemo, dobro oporavlja i nema ozbiljnijih i dugotrajnijih fizičkih ozljeda. O razlozima ovog zlostavljanja ne zna se ništa, ali jasno je da je još jedna u nizu stravičnih priča iz hrvatskih škola dodatni razlog da se ozbiljno zabrinemo kao društvo u cjelini i krenemo u ozbiljniju edukaciju i prevenciju, ali i strože kažnjavanje školskih nasilnika, jer od tragičnog slučaja Luke Ritza nasilje među mladima u Hrvatskoj ne da nije posustalo, već je eskaliralo. Nebriga nadležnih institucija u mnogim je zemljama dovela do niza upropaštenih mladih života, ali i kasnijih teških zločina i višestrukih ubojstava u školskim pucnjavama (koje su često činile upravo žrtve školskog nasilja).

Hoćemo li se uskoro i u Hrvatskoj pitati zašto nismo nešto učinili na vrijeme?

Slučaj zlostavljanja o kojem je KAportal prvi izvijestio, potvrdili su i u PU karlovačkoj, ali samo u obliku da su od Šumarske i drvodjeljske škole zaprimili prijavu o nasilničkom ponašanju. S obzirom da se radi o maloljetnicima, trenutno ne mogu reći ništa više osim toga da se vrše izvidi vezani uz taj slučaj.

Ravnatelj Šumarske i drvodjeljske škole Robert Erdeljac, kojeg zajedno s upravom škole treba pohvaliti za brzu reakciju nakon nasilja, ne želi pojedinačno izlaziti s izjavama u medije, već je sazvao press konferenciju za sutra u 12 sati.

Treba dodatno pojasniti i termin “izbacivanja iz škole”, budući hrvatski zakoni u ovoj instanci slučaja ne dozvoljavaju mogućnost potpunog izbacivanja. Tako je riječ o dugotrajnoj suspenziji, odnosno udaljavanju s nastave i zabrani dolaska na satove, no kažnjeni će dječaci na kraju školske godine imati pravo polaganja testova.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!