Ravnateljica OŠ Bijaći zaista zlostavlja učitelje

(Dnevno.hr) Viši prosvjetni inspektori Lidija Vukasović i Nenad Zekanović u kaštelanskoj su osnovnoj školi pronašli nepravilnosti, odnosno utvrdili su da je Jadranka Šošić, ravnateljica OŠ Bijaći, doista prijetila učiteljima koji su se usudili javno progovoriti o njezino strahovladi riječima ‘Ako ja krenem povlačiti svoje veze, trest će se cijela Europa’.

Više učitelja potvrdilo ravnateljičine prijetnje

– Točno je da je više učitelja inspektorima potvrdilo ravnateljičine neprimjerene reakcije. Čuli smo također da su oni u nadzor u OŠ Bijaći poslani zbog anonimne prijave koja je godinu dana stajala u ladici pročelnika Prosvjetne inspekcije i to tek nakon brojnih pritisaka Ureda premijerke, Ureda za ljudska prava, Pravobraniteljice za djecu, te hrvatske javnosti – pažljivo je riječi birala Tinka Zemunik, predsjednica dalmatinske podružnice Sindikata hrvatskih učitelja, govoreći o događanjima u školi koja je, zbog brojnih pritužbi učitelja i roditelja na ponašanje ravnateljice Šošić, odnosno zbog tvrdnji da Jadranka Šošić provodi mobbing nad učiteljima i učenicima, u zadnje vrijeme došla na loš glas.

– Istina je da sam obavila inspekcijski nadzor u toj školi i da sam utvrdila nepravilnosti te donijela rješenje s prijedlozima za daljnje postupanje. No, to je sve što vam o tom predmetu mogu reći – vrlo kratko je na naša pitanja odgovorila viša inspektorica Vukasović, uz napomenu da sve ostalo upitamo glasnogovornika Ministarstva obrazovanja (pokušali smo ali se naš mail vratio s porukom da ‘isporuka nije uspjela, jer je primateljev poštanski sandučić pun i ne može primati nove poruke!)

Ravnateljica odbija inspekcijski nalaz staviti na oglasnu ploča

Od naših izvora smo naknadno ipak doznali da je ravnateljica Šošić i nakon negativnog inspekcijskog nalaza nastavila kršiti zakon, tako što nalaz prosvjetnih inspektora nije stavila na oglasnu ploču škole, te tako što u svakodnevnoj komunikaciji s učiteljima taj službeni dokument ignorira riječima: ‘Ma, sve su to nevažne sitnice’.

– Razočarana sam što je prosvjetna inspekcija tek sada reagirala na anonimnu prijavu podnesenu prije godinu dana, kao i zbog toga što dosad nisu postupali po roditeljskim prijavama o zlostavljanju djece, zbog čega su neki roditelji, uključujući i mene, bili prisiljeni svoju djecu ispisati iz te škole. Također se pitam zašto je ravnateljica Šošić tek sada ukinula nezakonitu praksu prikupljanja trošarina, iako smo tu nezakonitost prosvjetnim vlastima prijavili još odavno – ističe Ivanka Grabovac iz Kaštel Štafilića, koja nam je ranije kazala da njezin sin zbog stalnog emocionalnog zlostavljanja koje je doživio već u prvom razredu više nije htio ići u tu školu, nakon čega su psiholozi potvrdili da je doživio ozbiljne traume, te razvio anksiozni poremećaj!

Sličnu priču nam je, da podsjetimo, ispričala i Snježana Vučković, majka petero djece, koja je zbog sličnog zlostavljanja iz škole Bijaći ispisala čak tri svoje učenice.

Masovno ispisivanje djece iz škole

– Moje cure trebale su, po nalogu ravnateljice, platiti trošarinu od 60 kuna po učeniku, iako im za sve dodatne rekvizite koje traže u školi stalno dajemo novac. Nakon što to nisu platile, bile su prozivane ispred razreda i etiketirane kao ‘one koje nisu platile’. Djeca iz razreda su ih kasnije zadirkivala i smijala im se. Tada je sve počelo, a nakon toga su moje djevojčice doživjele toliko neugodnosti, da je to bilo prestrašno. Bila sam prisiljena ispisati ih iz te škole, no ravnateljica Šošić nije im isprva htjela dati ispisnice da se, valjda, ne bi pročulo da roditelji masovno ispisuju djecu iz škole. Nakon toga, morala sam se obratiti Državnoj upravi da mi pomogne ispisati djecu, a pisala sam i Pravobraniteljici Mili Jelavić, u čijem Uredu sam doznala da se i drugi roditelji žale na istu ravnateljicu – kazala je Snježana Vučković, majka čija djeca sada idu u školu u Kaštel Starom, i koja su se, baš kao i djeca Ivanke Grabovac, posve oporavila u novoj sredini.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!