Svakodnevica iz Vukovara: Smrzavamo se u kaputima, a nastava traje dok ima danjeg svjetla.

(Jutarnji) Naoko se sve čini koliko-toliko primjereno. Tu su ploča, stolovi i stolci. No, profesorica na sebi ima dugu zimsku jaknu, a u klupama učenici sjede također odjeveni u zimske jakne. Neki imaju i kapu na glavi, neki samo štitnike za uši, a ima i onih bez kape. To je slika samo jedne od brojnih učionica (nazovimo ih tako, iako bi neki drugi naziv možda bio primjereniji) u kojima svakoga dana 467 učenika Tehničke škole “Nikola Tesla” u Vukovaru provodi pet do sedam sati dnevno i stječe nova znanja, i to u Hrvatskoj, u Europi, u 21. stoljeću. Temperatura u “učionicama” je od 10 do 15 stupnjeva, dok pogled na stabla zahvaćena injem jasno govori da je vani minus.

Učenici, nastavnici i ostali uposlenici škole već se danima doslovno smrzavaju u tzv. Radničkom domu u Borovu naselju gdje su privremeno smješteni 18. listopada 2010. kada je počela dugoočekivana obnova njihove škole. No, za njih se nije moglo naći primjerenije mjesto za privremeni boravak. U utorak poslijepodne ostali su bez i ono malo grijanja koje se uspije probiti s kalorifera koji vise u kutu “učionica”.

Iskaču osigurači

– Više sam puta govorio o problemima u ovom zamjenskom prostoru gdje uvjeti nisu primjereni. Sve je skrpano i moglo bi se podnijeti godinu dana, ali sada ćemo po svemu sudeći ovdje ostati još najmanje godinu i pol i ne znam kako ćemo to izdržati – priča nam ravnatelj škole Đorđe Lukić i ističe da je zimi najveći problem grijanje, jer toplina iz kalorifera ne dopire do poda, a često se i kvare. Uz to nerijetko se događa da iskoče osigurači jer privremeni električni sustav ne može podnijeti toliku potrošnju struje. Tako je bilo i u utorak.

– Učenici su prihvatili da se nastava održava u ledenim učionicama jer znaju da će je morati nadoknaditi. Djeca su prekrasna i imaju više razumijevanja za ovu situaciju nego oni koji bi trebali pomoći. U utorak smo radili dok je bilo dnevnog svjetla, a u srijedu su nas dočekale ledene prostorije i tako je bilo sve do 10-11 sati kada je kvar saniran. No, on se može ponoviti – objašnjava ravnatelj i dodaje da na hodnicima grijanja nema, pa je tamo temperatura niža od 10 stupnjeva. Da ne govorimo o tome da učenici na raspolaganju imaju jedan sanitarni čvor, da nastavu tjelesnog mogu obavljati samo u skafanderima jer u dvije male prostorije sa stolovima za stolni tenis grijanja nema, da je ledeno i u laboratoriju za kemiju te da je učionica kemije ormarima pregrađena na dva dijela pa nerijetko jedno odjeljenje smeta drugome u normalnom odvijanju nastave.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!