Neven Budak novi ministar obrazovanja?

Kako piše portal Danas.hr, Kukuriku koalicija već je gotovo posložila svoju novu vladu, a ono što je najzanimljivije za prosvjetare je ime novog ministra znanosti, obrazovanja i športa. Naime, na tom bi se položaju mogao naći Neven Budak, jedan od ljudi koji su se spominjali u tom kontekstu još za vrijeme prve vladavine SDP-ove koalicije 2000-2003.

Tada je njegovo imenovanje spriječio HSS zbog Budakovog oštrog stava prema vjeronauku u državnim školama. Sada HSS-a više nema u koaliciji i izgleda da je to bio jedan od bitnih faktora za ovu opciju. Ono što bi se moglo pokazati lošim u cijeloj ovoj situaciji je da se novi ministar više koncentrira na politička, nego na pitanja funkcioniranja sustava kao takvog. Naime, iako je pitanje vjeronauka svakako test hrvatskog građanskog društva, ono se više tiče upravo toga – građanskog društva – nego obrazovanja kao takvog, a u hrvatskim školama ima puno više stvari koje su hitnije i važnije i koje se moraju početi rješavati odmah, doslovno isti tjedan kad novi ministar uđe u svoj ured, dok bi škakljiva pitanja koja mogu uzburkati duhove i skrenuti pažnju sa stvarnih problema bilo dobro odgoditi za kasnije, kad brod prestane tonuti i kad bude vrijeme za brigu o nadgradnji.

Umjesto toga, bit će puno toga na čemu će se novi ministar vrlo brzo moći početi dokazivati: pravilnici o normi, o ocjenjivanju, produženom stručnom postupku, pedagoški standard, upisi u srednje škole, odnos prema učenicima s posebnim potrebama, odnos pedagogije prema nastavi, nacionalni kurikulum i reforma školstva i, možda i najviše, prosvjetna inspekcija i odnos prema ocjenjivanju učenika te zaštita učenika, roditelja i nastavnika od samovolje ravnatelja koji su neke hrvatske škole napravili u svoje privatne posjede.

Ova vijest može se smatrati korakom naprijed – iako, s obzirom na dosadašnja imena, to i nije neki kompliment – iako postoji bojazan da osoba iz sustava visokog školstva neće moći s dovoljno stručnosti i odlučnosti povući one poteze koje treba povući da se hrvatsko osnovno i srednje školstvo izvuče iz blata po kojemu se povlači već jako, jako dugo. No, s obzirom na okolnosti i na to da se sva tri dijela školstva trenutno nalaze pod istom kapom, ovo je vjerojatno najbolje što smo za sada mogli očekivati.

Ukoliko i ovo bude još jedan promašaj u dugoj povijesti hrvatskih obrazovnih promašaja, neće trebati puno da to postane očito.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!