Otvoreno pismo Mreže Nastavnici organizirano

Poštovani ministre Fuchs, 

dok čekamo objavu novih službenih epidemioloških mjera za početak nove školske godine, kao mreža nastavnika koja broji preko 19000 članova upućujemo Vam ovo otvoreno pismo. 

Za početak, svjesni smo da će i sljedeća školska godina biti izazovna, baš kao što su bile i dvije prethodne. Pretpostavljamo da će epidemiološke mjere za rad u osnovnim i srednjim školama biti vrlo slične onima koje smo imali u šk. god. 2020./2021. Spremni smo nastavu i izvannastavne aktivnosti prilagoditi uvjetima pandemije, ali smatramo da ima načina da se naš svakodnevni rad poboljša, u odnosu na onaj po kojem smo radili ove, još uvijek tekuće, školske godine. 

Iskustvo dosadašnjih mjera pokazalo je da je nastava izbornih predmeta, prvenstveno drugog stranog jezika i informatike, izrazito patila. Posljedice neadekvatne nastave iz ovih predmeta će se tek vidjeti. Naime, u slučajevima kad su kombiniranu grupu za izvođenje izbornih predmeta činili učenici različitih razrednih odjela, ona se izvodila u modelu C, online. Uzmemo li u obzir da smo po modelu C počeli raditi u ožujku 2020., možemo reći da su skoro čitava 3 polugodišta izborne nastave odrađena uglavnom bez “živog” kontakta učenika i učitelja. 

Nemogućnost organiziranja dopunske nastave uživo značajno je odmogla učenicima kojima je potrebna dodatna pomoć za usvajanje sadržaja i vještina, veća od one koju im pružamo tijekom redovne nastave. Očitovalo se to ponajviše u matematici, ali i u nastavi drugih predmeta.

Nemogućnost održavanja dodatne nastave i većine natjecanja uživo također je bila na štetu iznadprosječnih učenika koji su imali puno manje prilika za iskazati svoje talente i vještine nego njihovi prethodnici.

Nemogućnost održavanja izvannastavnih aktivnosti uživo znatno je osiromašila kulturni i društveni život škole.

Sve ovo navodimo sa željom da se razmisli o promjeni modela nastave za školsku godinu 2021./2022. za ove skupine učenika. Smatramo da odluku o modelu nastave za njih treba prepustiti školama koji imaju puno jasniju sliku o prostornim i higijenskim uvjetima kao i o veličini takvih mješovitih skupina u svojim školama. Predlažemo da MZO, odnosno stožer, izdaju uputu svim ravnateljima da autonomno odluče o modelu nastave za ove skupine uz preporuku da, gdje prostorni uvjeti i veličine skupina to dopuštaju, organiziraju nastavu uživo uz uobičajene mjere razmaka i nošenja maski.

Dodat ćemo da su često ove grupe, posebno za dopunsku i dodatnu nastavu, vrlo male pa ih pohađa, primjerice, 8 učenika iz dva susjedna razredna odjela. U takvim se slučajevima bez problema može unutar učionice osigurati da učenici različitih odjela sjede na velikoj udaljenosti. Zašto to ne dozvoliti? Ti isti često sjede u istom autobusu koji ih dovozi u školu i odvozi iz nje, a prije ili poslije nastave druže se na raznim izvanškolskim aktivnostima. Uvjereni smo da jedan ili dva školska sata koje će provesti u istoj, prozračenoj i prethodno dezinficiranoj, učionici s maskama na licu i na propisanoj udaljenosti neće utjecati na njihovo zdravlje ništa više nego ostale aktivnosti koje provode zajedno, a još i bez maski. 

Na državnoj maturi te pri školskim/gradskim natjecanjima (primjerice, iz matematike) te na dopunskom radu nakon završetka nastavne godine učenici više različitih odjela bili su u istoj učionici. Za to su propisane posebne mjere te Vas ovim putem molimo i potičemo Vas da nam iste uvjete omogućite za nastavu izbornih predmeta, dopunsku i dodatnu nastavu te izvannastavne aktivnosti. To bi učiteljima omogućilo lakši rad s učenicima, ali, još važnije, osiguralo

 bolje uvjete učenicima u kojima bi u potpunosti ostvarivali svoje pravo na kvalitetno obrazovanje i primjerenu pomoć ili podršku učitelja prema specifičnim interesima ili potrebama.

Mreža Nastavnici organizirano

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!