HISTORIJAT JEDNOG ODVRATNOG DJELOVANJA, DIO 3. ILI KAKO NAPREDOVATI KOD KRIŽAKA

U prethodna dva dijela predstavili smo vam tko je Timur Križak i kako se ponaša na stručnim ispitima. Ne bi bilo veće sreće jednog nastavnika povijesti da sa stručnim ispitom prestane kontakt s njim. Međutim, želite li napredovati u zvanju, morate se susresti s njim. Ponovno.

Čovjek, koji je zadnji put  kao učitelj ili nastavnik u razred kročio sredinom prošlog desetljeća, koji se ravna po metodici 70-ih, koji nije organizirao nijedan suvisao stručni skup, procjenjuje rad učitelja i nastavnika povijesti. Unutar županijskih aktiva koji su pod njegovom ingerencijom, nalaze se mentori učenika višestruko plasiranih na državna natjecanja iz povijesti, autori udžbenika, metodičkih nastavnih materijala,  doktori znanosti, ljudi koji su se usavršavali diljem svijeta, od SAD-a preko Njemačke,  Poljske, Francuske pa sve  do Izraela. Koliko je nama poznato Timur Križak nije se nigdje usavršavao, nikada ništa nije objavio, nije sudjelovao u međunarodnim projektima i seminarima.

Križak ne pikira ljude, on im pakira. Kako bira osobe, neznano je. Sve započinje prijavom za napredovanje. Zatvoren u svoju sobu u Donjim Sveticama, ne radeći ništa što bi savjetnik trebao, Križak ne nalazi shodnim pojaviti se na prvom uvidu u nastavu sa svrhom napredovanja po nekoliko godina.  Svima je dobro poznato da napredovanje, osim veće plaće, donosi i određenu motivaciju i satisfakciju za uloženi dodatni trud. Dobar dio savjetnika radi, makar i nominalno, Križak ne radi ni nominalno. Ukoliko obnavljate trenutno zvanje ili napredujete u više zvanje, i za to treba savjetnika čekati da se ukaže po pola godine ili, u gorem slučaju,  devet mjeseci.

Kada se napokon pojavi, Križak vrlo često ostaje i po šest sunčanih sati. Najavljuje se ne gledajući raspored pa ako se ukaže u dva paralelna razreda, komotno će čekati sljedeći sat u kojem se neće ponavljati sadržaj, iako se sam najavio na određene sate. Ne bi to bilo ništa problematično da ne očekuje raspisanu pripremu za koju, usput budi rečeno, ni sam ne zna kakvu želi, za koju ni inače nije propisan obrazac, već je ostavljeno nastavniku na volju Ne zna se što on zapravo očekuje od nastavnika – variraju od slučaja do slučaja, ne omogućuje nikakvu profesionalnu autonomiju, kritizira pripremu čak i ako ima sve potrebne elemente, a nije napisana onako kako si je on to zamislio. Donedavno je nastavnicima zabranjivao pisanje ishoda – ishodi su u programima od 2006. godine (onome za osnovnu školu). 

Kada se pak smjesti u razred, učenici najednom zašute osjećajući čovjekovu negativnu energiju i zastrašivanje. Križak često remeti dinamiku sata, a ovdje navodimo samo neka svjedočanstva – šeće po razredu, od učenika za vrijeme sata uzima bilježnice, često bez pitanja smije li, što bi elementarna pristojnost nalagala. Nakon što prođu sati na kojima savjetnik sjedi, kreće tortura od 3, 4, 5 sunčanih sati.

Kako je njegova metodika ostala na frontalnom radu uz dopuštenje korištenja PowerPointa, ovaj stručnjak, koji odbacuje suvremene metode koje su norma u svijetu, ne prihvaća nastavnikova objašnjenja, koji su nerijetko kompetentniji od njega, ne bi trebao imati što puno reći, međutim, ima. Umjesto da savjetuje, napadno pljuje po satu. Sugovorniku ne da doći do riječi da objasni što je s određenom metodom rada želio, često ne dopušta dijalog. Ako ste učiteljica ili nastavnica, onda posebno uživa u podcjenjivanju i omalovažavanju. Diskreditiranje se nastavlja prema uspjesima onog tko želi napredovati: po mjestima gdje se usavršava (ako ste član Hrvatske udruge nastavnika povijesti ili pohađate njihove seminare gotovo sigurno nećete napredovati), po statusu u zajednici nastavnika (ako ste zvučnije ime, autor udžbenika ili tomu slično), po onima s kojima surađuje (primjerice, ako ste mentor studentima određenih fakulteta). Uglavnom, ako radite sve što on ne radi jer ne može, ne zna ili ne želi. Pri tome vrlo ružnim tonom napada pojedince – kako samu osobu kojoj je došao, tako i ostale kolege povjesničare iz puke vlastite zabave. Ravnatelji često ne mogu slušati njegovo “izlaganje” pa znaju po nekoliko puta napustiti ured i vratiti se u njega,  a nekad i potpuno napustiti analizu sata i Križakovo pljuvanje po fiktivnim neprijateljima (u koje ulaze i ravnatelji škola postavljajući se iznad njega). Nikako se ne smije zaboraviti da ljudima oduzima bodove za napredovanje bez logičnog objašnjenja. U neku ruku, to je i očekivano, možda čak i dosljedno, budući da čovjek ne argumentira niti svoje objede iznesene na račun učitelja i nastavnika.

No, ni tu nije kraj. Nakon što 6 sati imate ispiranje mozga rješenje o napredovanju često stiže nakon nekoliko mjeseci, ili baš obratno, u zadnji trenutak, tempirano nekoliko dana prije promocije – točno onoliko da se ne stignete na njega žaliti. Ukoliko se pak žalite, odgovor iz Agencije ne dobivate. Niti sadašnja niti bivša ravnateljica nemaju sluha za probleme nastavnika povijesti. Možda je razlog taj što je Križak Anti Nazoru (koji je u nadzornom odboru AZOO-a) i Hrvatskom memorijalno-dokumentacijskom centru Domovinskog rata, kao i Generalskom zboru omogućio primat nad usavršavanjem učitelja i nastavnika povijesti na županijskim stručnim vijećima. 

Ovo je samo dio doživljaj kolegica i kolega koji su nam iznijeli. Vjerujte, bilo je mučno čitati ili telefonski slušati njihove proživljavane torture. 

Kad konačno dobijete rješenje, ono je poprilično šturo. Nekako je logično da negativna rješenja budu dulja. Međutim, na dvije su stranice s popisanim lošim stvarima, bez jasnijih argumenata – osim, naravno, što se njemu sviđa, a što ne. Prisjetimo se samo jedne od njegovih metoda rada u učionici – učenje enciklopedijskih natuknica u strukovnim programima. Frontalni rad nećemo opet spominjati. Rješenje učitelje i nastavnike posebno pogađa kada je u diskrepanciji sa stajalištem učenika, stručne službe i ravnatelja koji su bili na tomu satu. Međutim, zaštita koju ima, a koja kreće od toga da je sindikalni povjerenik pa do znanih i neznanih veza, gadljiva je i treba ju razdrmati. 

Još jednom ponavljamo da se zna da postoje dosjei u kojima se nalaze žalbe protiv Timura Križaka, kao i  antedatirani dokumenti potpisani od vrha Agencije, a do kojih se ne može doći, a tiču se Križakovih tobožnjih uvida u nastavu. Dokumente o provedenim nadzorima, postoje, Križak se poziva na njih, ali ih nitko nije vidio. 

Ovaj nikad doktorirani stručnjak, iako je to žarko želio, iz svega priloženog sebe doživljava očigledno alfom i omegom nastave povijesti u Hrvatskoj. 

Stoga, drage gospođe iz AZOO, posebno ravnateljice Dubravka Brezak Stamać i voditeljice Odjela za stručno-pedagoški nadzor Gea Cetinić, kao i savjetnice za stručne ispite Matea Fabris i savjetnice za napredovanja Katarina Lukač Kranjec, počnite se baviti pitanjem Timura Križaka u AZOO i njegovim izmišljenim statusom. Svojim djelovanjem on dovodi ljude do napuštanja struke ili čak i zdravstvenih problema, pa i napuštanja struke, a vi do sada niste reagirale niti na jednu pritužbu. Nitko neće pitati zašto se do sada nitko ovime nije bavio, već će vam čestitati da hvatanju ukoštac s problemom – problemom jedne državne agencije koji joj nikako ne služi na čast.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!