Pismo pravobraniteljici za djecu

Poštovana gospođo pravobraniteljice!

Obraćamo Vam se kako bismo izrazili zabrinutost zbog potencijalnog ugrožavanja prava učenika i učenica uvođenjem vrednovanja za vrijeme trajanja nastave na daljinu.

Vrednovanje je kompleksno, zahtjevno i izazovno u uvjetima redovne nastave u učionici, a bude li se moralo provoditi na daljinu, potpomognuto tehnologijom, problematično je iz više razloga.

Prvo, učenici i učenice nisu u ravnopravnom položaju jer je činjenica da nemaju svi kod kuće jednake uvjete. Nemaju svi jednako stabilnu internetsku vezu, nemaju svi jednake uređaje (neki za pohađanje nastave na daljinu koriste mobitele, neki računala, neki tablete), a neki uređaje moraju dijeliti s braćom i sestrama koji također pohađaju nastavu. Neki su učenici i učenica iz Zagreba i okolice primorani snalaziti se u novim životnim uvjetima nakon što su im u potresu stradali domovi. Moguće je da ni nemaju redovit i stabilan pristup internetu, izloženi su velikom stresu i nedaćama.

Nisu samo potres i pandemija ono što našim učenicima otežava obrazovanje na daljinu. Mnogi od njih su i pogođeni egzistencijalnim problemima jer su im roditelji uslijed krize izazvane pandemijom naglo ostali bez radnih mjesta. Je li humano davati im ocjene uzme li se sve to u obzir?

Drugo, u brojnim predmetima, napose u stranim jezicima potrebno je vrednovati djelatnost govorenja, a to je u trenutnim uvjetima teško ili gotovo nemoguće. Naime, za vrednovanje govorenja i usvojenosti ishoda u toj jezičnoj djelatnosti, nužno je usmeno komunicirati s učenicima i učenicama. Kako to provesti, ako imamo na umu da se usmeno izlaganje može i snimati? Kako tu pristupiti zaštiti djece, zaštiti njihovih podataka i njihove privatnosti? Usmena komunikacija u ovim uvjetima ne bi se smjela odvijati „jedan na jedan“, inače bi, s pravom, bila podložna nadzoru kao nepravilnost u radu. Važno je napomenuti da program Škole na Trećem ne nudi niti jedan strani jezik za učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole. Vrlo nepravedno i nepovoljno za učenike najmlađe dobi.

Treće, mogućnost da učenici i učenice neće provjerama pristupiti samostalno, nego uz pomoć ukućana, koliko god malena bila, ipak postoji. Nije pošteno prema učenicima i učenicama koji rade samostalno vrednovati uratke onih koji posežu za nedopuštenim sredstvima.

Četvrto,  iako roditelji nisu dužni biti vješti s tehnologijom, od njih se očekuje velik angažman pri posredovanju između učiteljica i učitelja razredne nastave i najmlađih u našem sustavu odgoja i obrazovanja. Osim toga, roditelji financiraju internet, pa ispada da besplatno javno obrazovanje tu nailazi na prvu prepreku.

Peto, u skladu sa sadašnjim propisima, ocjene su javne. Teško je vrednovati u skladu s važećim propisima i prije no što se počne vrednovati u nastavi na daljinu, nužno je riješiti pravilnike i propise koji uređuju taj dio odgojno-obrazovnog procesa. Isto tako, na tragu pravilnika, učenicima smo do sada pisane provjere najavljivali mjesec dana unaprijed. Kako ćemo ih sada mjesec dana ranije obavijestiti ako se planiraju vrednovanja nakon tjedna ponavljanja i sistematizacije? O problemima usmenog ispitivanja bilo je riječi kod ocjenjivanja u stranim jezicima. Za veće poduhvate, poput projekata, istraživačkog rada i tome slično, učenici nemaju jednostavno vremena, a u trenutačnoj situaciji niti mogućnosti (poput terenskog rada u geografiji, biologiji), a niti uvjete (u predmetima poput kemije, fizike)

Šesto, i iznimno važno, je problem vrednovanja učenika s teškoćama. Iako se ispiti znanja i inače prilagođavaju, ovdje bi pitanje tehnologije moglo biti još zahtjevnije. Važno je dodati da mnogi učenici koji inače imaju asistenta, trenutno zbog pandemije i izbjegavanja socijalnih kontakata s njima ne mogu surađivati. Kako da onda budu pravedno vrednovani?

Sedmo, umjetničke škole, ali i škole s velikim brojem sati praktične nastave se također moraju spomenuti. Kako u školi za klasični balet, školi primijenjene umjetnosti, glazbenoj školi… provesti vrednovanje? Prisjetimo se još jednom da su mnogi zagrebački domovi stradali, a u njima su stradali i glazbeni instrumenti. Učenici ne mogu ostvariti svoje pune potencijale u neadekvatnim radnim uvjetima.

Osmo, iako je teško povjerovati, još ima škola koje nemaju eDnevnike, već kao evidenciju rada imaju papirnate dnevnike i imenike. Ako učitelji vrednuju od kuće, kad će učenicima upisati ocjene?

Zbog svega navedenog želimo izraziti zabrinutost i apelirati na Vas da date smjernice i preporuke Ministarstvu znanosti i obrazovanja, a sve u svrhu zaštite prava djece u školama u Republici Hrvatskoj. 

S poštovanjem,

Mreža Nastavnici organizirano

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!