Intenziviraju se pritisci, prijetnje, zastrašivanje, najviše u Slavoniji!

Izgleda da je napokon – a bilo je i vrijeme – krenula “diplomacija drugim sredstvima”. Nakon fantastičnog odaziva na štrajk, izgleda da je nekima dogorjelo do prstiju. Dobivamo sve više i više informacija s terena da su mnogi učitelji, i to najviše u manjim sredinama u Slavoniji i Dalmaciji, pod sve većim pritiskom sa svih strana: od strane ravnatelja, nekih roditelja, ponekad čak i lokalnih dužnosnika, a sve je, nimalo iznenađujuće, povezano s članstvom u HDZ-u. Da stvar bude najgora, rečeno nam je da čak i unutar nekih kolektiva neki učitelji koji pripadaju Stranci pokušavaju raznim sredstvima nagovoriti kolektiv da se prestane sa štrajkom.

Kako nam javljaju, “danima je pressing na učitelje u pojedinim selima u Baranji i Vukovarskoj županiji. HDZ jaši po svome, čak i neki ravnatelji i profesori, prepoznati hadezeovci unose razdor u zbornicu”. Procjenjuje se da je “pala direktiva vrha HDZ-a svim učiteljima i ravnateljima u stranci da krenu po redu”.

(Da ne bi bilo nesporazuma, ovo je činjenično stanje na terenu, a ne propaganda u korist SDP-a, pogotovo kandidata Zorana Milanovića kojeg se mnogi prosvjetari jako dobro sjećaju; da je na vlasti SDP, vjerojatno bismo objavili isti ovakav tekst, samo s druga tri velika slova; što bi rekli, sve je isto, samo Njega nema.)

Konkretniji i prilično drastičan primjer stiže iz OŠ Antun Matija Reljković u Bebrini kraj Slavonskog Broda, gdje je ravnateljica navodno postrojila pet kolegica i kolega i izravno zaprijetila da “raskidima ugovora na određeno, proglašavanjem tehnološkim viškom”, pa čak i “zatvaranjem područne škole ako ne odustanu od štrajka i ne počnu raditi u ponedjeljak”! Obavijestili smo Sindikat hrvatskih učitelja o situaciji i apeliramo da se postupi bez imalo rezerve s obzirom da je, ukoliko je ovo istina, riječ o poprilično žestokom kršenju zakona koje garantira visoke kazne.

I, šećer na kraju, prenosimo objavu Brune Hranića, radno mjesto: načelnik općine Vidovec, u slobodno vrijeme član HDZ-a, iako je možda i obrnuto, u kojoj apelira na učitelje da prestanu sa štrajkom i vrate se na svoje radno mjesto. Koliko smo uspjeli pratiti, ima određenu podršku u svojoj lokalnoj sredini, ali je li to samo “glasna manjina”, to će moći odrediti kolege koji imaju tu sreću da žive u općini s tako altruističnim i dobronamjernim načelnikom.


Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!