Plaši li SHU svoje članove?

Ubrzo nakon što smo objavili tekst o dezinformacijama, nagovaranjima i plašenjima, stigao nam je dokument za koji se tvrdi da je službeni dopis Sindikata hrvatskih učitelja povjerenicima i članovima, a vezano uz referendum. Oprez koji možete primijetiti u prethodnoj rečenici uzrokovan je činjenicom da su neke formulacije u tom dopisu toliko čudne da još uvijek nismo sigurni je li riječ o falsifikatu kojim se želi ocrniti ovaj sindikat ili je zaista riječ o manipulaciji i zastrašivanju koje SHU provodi nad svojim članovima kako bi ih prisilio da glasaju ZA sporazum.

Naime, u dopisu se propisuje tko i pod kojim uvjetima može glasati na referendumu, što će se dogoditi u slučaju kojeg ishoda te se naređuje povjerenicima da cijeli sadržaj pročitaju članovima. I sve je u redu do formulacije koja glasi, doslovno:

“U slučaju nastavka štrajka dani provedeni u štrajku neće biti plaćeni i nema više nikakvih pregovora. U tom slučaju ne ostvaruje se ono što je predloženo Sporazumom, jer on nije ni prihvaćen.”

Kao prvo, ovo nije potpuno smislena formulacija. Naime, što točno znači “nema više nikakvih pregovora”? Nikad više? Dakle, ili prihvaćamo sporazum ili štrajkamo zauvijek, do smrti pa i posthumno? Zašto više nema nikakvih pregovora? Zato jer se Sanji Šprem više ne pregovara? Plenkoviću se ne pregovara? Ribiću? S obzirom na izraze lica koje su imali prilikom Plenkovićeve objave sinoć, to nam nije teško povjerovati, ali bismo ipak htjeli biti sigurni: je li ovaj dokument uopće autentičan i, ako jest, što bi točno ovo trebalo značiti?

Naime, sindikat koji sudjeluje u pregovorima NE MOŽE reći da “neće više biti nikakvih pregovora” jer posao je sindikata da pregovara, ili da bar pokušava pregovarati, makar se svaka tri dana nalazili na kavi, zaključili da se stajališta nisu približila i dogovorili da će se opet naći. Čak i ako je premijer rekao da “neće biti nikakvih pregovora”, sindiikati nisu premijerov servis (ili možda jesu?) i nisu dužni članstvu prenositi prijetnje suprotne strane koje su lišene zdravog razuma i veze sa stvarnošću.

No, sve je ovo ako-ako-ako, jer jasnu informaciju i dalje nemamo.

Društvenim mrežama se već danima šire sumnje u dobre namjere nekih sindikata i na tragu toga je bio naš prethodni tekst, ali stav koji izvire iz ovog dopisa je preotvoreno destruktivan, saboterski i, što je najgore, navodno dolazi izravno iz središnjice.

Nadamo se da ćemo u toku sad već današnjeg dana dobiti dodatna pojašnjenja ili bar potvrdu da je ipak došlo do neke greške.

I, da odmah razjasnimo: u posjedu smo i originala dopisa sindikata Preporod kojem bi se možda mogao zamjeriti nedostatak jasnoće. Međutim, moguće je da taj problem potječe iz izvornika, to jest prijedloga Vlade RH koji je sve samo ne jasan i lako shvatljiv (dodatak na dodatak s osiguračem na dodatak i koeficijent s dodatkom, pa onda još jedan dodatak). No, u njemu nismo pronašli ovakve zabrinjavajuće formulacije.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!